Recept Jeřabinový snaps

spiser Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Jerabiny natrhejte koncem mesíce zárí nebo v ríjnu. Musí být zralé. Ocistené je dejte na dva dny zmrazit. Zmrazení není nutné ale delá jerabiny sladsí. Zmrazené nebo rozmrazené jerabiny dejte do zavarovací sklenice a zalejte je vodkou. Pomer je zhruba 1:1 ale jerabiny musí být vodkou zakryty. Nechte macerovat 1-2 mesíce. Po této dobe prefiltrujte pres papírový filtr na kávu, prípadne prefiltrujte dvakrát a do snapsu pridejte med nebo cukr. Promíchejte, nechte stát jeden den a snaps je pripraven k pouzití.

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů

Nahlásit recept

  • 20.09.08 vloženo
  • 16240x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut+macerace

Ingredience

  • 0,7 l vodky
  • ocistené jerabiny
  • 1-2 PL akáciového medu nebo trtinového cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jeřabinový snaps

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jeřabinový snaps

Ačraj
697 příspěvků 3.10.13 22:53

Díky, já to mám přikryté (obalené) bílou netkanou textilií, ptáčkové nemají šanci, ale asi jim tam trochu nechám. Jako kompot? Synova rodina ho používá ke svíčkové. Prý se má ale nejdříve zmrazit, že je potom sladší, nebo to bylo o červené jeřabině? ;)

casino
4498 příspěvků 3.10.13 22:35
Černý jeřáb, stejně jako černý rybíz...

… sklízím až jdou plody lehce od stopek, tedy na vrcholu zralosti (nejlépe po omytí deštěm) z rostliny přímo do zavařovaček :)
U aronie je spolehlivým indikátorem zralosti ptactvo nebeské. Když začne „úřadovat“ pak už na nic nečekat…, pokud tedy nechceme ostrouhat 8)

Ačraj
697 příspěvků 3.10.13 20:59
Aronie

Právě nastal čas sklízet Aronii, prozatím jsem ostříhala malou část, nějakou jsem naložila do vodky, nechám 3 týdny louhovat, potom každý den na lačno „cucíka“, také přidávám do pečeného čaje. Čerstvou rozmačkala s medem, je to pochoutka a zároveň lék :P i se zakysanou smetanou je výborná. Ještě musím objevit další využití - použití. :think:

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový snaps.

Díky za rady, udělám podle Spisera menší množství, zbytek zmrazím a pak se uvidí :-).

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový snaps- lydie

u aronie stačí jen první mrazíky. U nás to pěstovalo JZD hned za vsí a česali to touhle dobou a my dozbírávali zbytky až po přemrznutí. U té červené jeřabiny přemrznutí také nevadí.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový snaps.

černý jeřáb (aronie) je moc dobrý a určitě z něj snaps udělat půjde. Jednou se nám z něj podařilo udělat i moc dobré víno, ale aronie pro velký obsah kyseliny sorbové špatně kvasí, tak se to nepodařilo zopakovat. Používá se v potravinářství jako barvivo.

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový snaps.

Blanko, černý jeřáb je aronie černá a dá se zrovna tak udělat likér, bude mít jenom jinou barvu. Dokonce si myslím, že je na labu nějaký recept..
Jeřabiny jsou jak sladkoplodé, tak hořké. Ty sladkoplodé se nemusí zmrazit, jenom ty hořké. Jak píše myska, dají se od sebe podle listů rozeznat .Dokonce jsem někde četla, že se mají zmrazit alespoň na půl roku, potom pomalu roztávat. Na likéry je také dobrý kandýs cukr. Já zkusím letos likér ze šípků, ten není tak hořký a zdravý je také:-)

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový snaps.

Moji rodiče vyráběli také jeřabinový kompot, jak píše Esme, a byl naprosto vynikající. Já se k tomu zatím nepropracovala. Díky Mysko za informaci o pilce na lístku. Já už tohle sice vím léta, ale který lístek patří ke kterému jeřábu, to si nejsem schopna zapamatovat. :-) Tak snad teď…:-))

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový snaps. Blanca.xy.

Cerný jeráb jsem tady nevidel a tak nemám moznost to vyzkouset. Ani v dánských receptech na snapsy o nem není zmínka. Podle mého názoru z nej snaps urcite jde udelat. Z témer kazdého jedlého ovoce lze udelat snaps. Otázka je jak bude chutnat. Být Tebou, urcite bych to vyzkousel ale jen z malé dávky. Pouzil bych asi jen 2 dl alkoholu a tolik jerabin aby byly potopeny. Zbytek jerabin bych dal zmrazit. Po dvou týdnech bych ochutnal a podle toho jak by chutnal bych se zarídil.

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový snaps. Myska2.

Já to neuvedl jako dánskou specialitu, pouze ze je to dánský recept. Skandinávských receptu na tento snaps je víc tak jako na ostatní snapsy.
Co se týká jerabin, tak jsou oba druhy jedlé a nekdo dokonce dává prednost tem nahorklým.

myska2
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový snaps.

Az to budete delat, davejte pozor z jakeho jerabu trhate bobulky. Ten, co ma listy od zacetku jako pilku, ma trpke bobule, ten, co ma listy u driku hladke a teprve od poloviny pilovite, ten ma jedle bobule. Mluvim o obycejnych cervenych jerabech. Spiser to sice uvadi jako dansko specialitu, ale asi to bude obecne severske piti, tady u nas ho take prodavaji a je moc dobry do punch na ovoneni.

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový snaps - Spiser,

myslíš, že by to šlo i z černého jeřábu? Dostala jsem ho plnou tašku, udělala jsem ho jako brusinky, ale pořád mi zbývá a nevím jak ho zhodnotit.

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový snaps - Spiser,

tak to ukládám a musím zkusit.
Musím ale počkat do konce února. Kromě ptáků jsem v Oz asi jediná co rve ze stromů jeřabiny. Lidi koukají a ťukají si na čelo.
Jinak je zavařuji a používám ke svíčkové a divokým masům místo brusinek.

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový snaps. Chefbronia.

Jerabiny = rowanberries.

ChefBronia
57 příspěvků 22.9.08 12:51
Re:to musim skusit,

hned jak najdu anglicky jmeno pro jerabiny:-)

Frantiska
927 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový snaps.

teda neumim si predstavit, jak to chutna … ale tajne snim jit k nekomu jako ty na navstevu :) pokud mas podobne dobroty v zasobe doma

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Linecké slepovací cukroví

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz