Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
spiser Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Pampeliskové kvety zbavte okvetních lístku a vseho zeleného. Dejte je do vetsí láhve se sirokým hrdlem (zavarovací sklenice) a zalejte je vodkou. Nechte macerovat 2 dny. Precedte pres papírový filtr na kávu. Pampeliskový likér se pripraví tak, ze se do snapsu pridá cukrový sirup podle chuti. Pokud likér nemá ztratit prílis na procentech alkoholu, osladte snaps cukrem a protrepávejte tak dlouho, az se cukr rozpustí. Pozn.: Pampelisky se mohou macerovat az 1 týden. V tom prípade je treba tuto esenci zredit alkoholem/vodkou. Snaps má nahorklou chut a hodí se k tucným masovým jídlum. Snaps není na ulození a nejlepsí je konzumovat jej v prubehu léta. Cukrový sirup se pripraví tak, ze se varí stejné díly vody a cukru do zhoustnutí na sirup.
Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pampeliškový snaps a likér
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Jaroslavo.li. Nemusís delat vubec nic. Poslu Ti to jako soukromou zprávu.
Hezký víkend!
25 příspěvků 25.1.09 03:43
Spiser, budu velice ráda, ale co pro to mám udělat? Jsem zde naprostý nováček. Můžeš si sám zde zjistit mou e-mailovou adresu? Omlouvám se a přeji hezký den.
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Jaroslavo.li - zrejme jsi slysela správne. Pokud vím, tak se ve Francii poupata pampelisky nakládají/zavarují jako kapary. Recept, bohuzel, nemám. V Dánsku se nakládají nezralé (zelené) bobule cerného bezu také jako kapary. Nejsem si vubec jist, ale mozná by se tento recept hodil i na pampelisková poupata. Pokud chces vyzkouset, rád Ti recept poslu.
25 příspěvků 25.1.09 03:43
Slyšela jsem, že poupata pampelišky se dají zavařit jako kapary. Jste zde všichni tak šikovní, neznáte předpis? Děkuji.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
budem velmi rada ak vlozis recept a dakujem za ochotu
…lubovnik poznam a bude to asi aj to prave co
sa hodi..este raz velkee dik..;)..hezkej den.. 
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Spiser, aj na Slovensku sa ludovo vola trezalka…odborne lubovnik bodkovany…ja nakladam pupavu-pampelisku do vina…vdaka, za inspirativny recept na snaps a dufam, ze tu das aj tie dalsie dva receptiky na trezalkovy a trnkovy elixir…pripadne na nejaku inu specialitku z receptara dedka korenara
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Jolano!
Co se týká snapsu na povzbuzení, tak Ti mohu nabídnout snaps z Trezalky teckované (Hypericum perforatum). Snaps má povzbuzující úcinky, pusobí antidepresivne (zlepsuje náladu), má zvlástní korenenou chut a krásnou cervenou barvu. Práve pro tuto korenenou chut se i dobre hodí k masovým a lusteninovým jídlum. Svédi povazují tento snaps za vubec nejlepsí. U mne je az na druhém míste po snapsu z planých trnek ale delám jej kazdý rok.
Trezalka zacíná kvést (alespon u nás) asi v polovine cervna, takze casu je dost. Jak se rekne trezalka slovensky bohuzel nevím. Ale zná ji skoro kazdý a je ji vsude plno. Pokud más zájem, dej vedet a poslu Ti recept.
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Jolano.
Po ruce nic takového momentálne nemám. Budu se ale velmi snazit to co si prejes, najít. Dáni mají spoustu receptu a tak si myslím, ze neco najdu. Prosím jen o trochu strpení.
5068 příspěvků 7.5.08 23:57
…prosim, nemas receptik na daky liker alebo dake podobne pitie na povzbuzeni/ proti unave…mam dobreho znameho, je to starsi pan, ktory dost trpi unavou/prepracovanostou.. a ma rad poharik dobreho piti.. by som mu urobila radost…dik
…skoda, u nas uz pampelisky
odkvitli..:(
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Gegino.
Podle mých zkuseností je nejlépe zbavit pampeliskové kvety „zeleného“ prímo v terénu pri jejich sberu. Jinak kdyz se nasbírají a prinesou domu, jsou uz dost zavadlé a a to potom je trochu tezsí. Vzdy mám sebou v plastikovém sácku mokrou uterku kterou si nakonec otru ruce protoze ty jsou vzdy celé zluté.
Víc Ti poradit nedovedu.
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak já se na to chystám zítra, Gegino, říkáš, že se mám na co těšit, jo? Asi zatím udělám na ochutnání nějakou menší dávku, tak to snad nebude taková hrůza.
358 příspěvků 25.1.09 03:43
už na tom pracuji! Ale teda pustila jsem se do všeho - želé, likéru i snapsu a musím Ti říct - to obírání těch zelených lístků......Nemáš na to vypracovanou nějakou techniku? Že bych věděla napřesrok…