Recept Snaps z planých trnek

(Hodnoceno 1x) spiser Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Snaps z planých trnek

Postup

Plané trnky dejte do vetsí tmavé sklenice (nebo dejte sklenici do cerného igelitového sácku) a zalejte je vodkou. Nechte macerovat nejméne tri týdny ale radeji déle, treba pul roku. Po maceraci vzniklou esenci prefiltrujte pres papírový filtr na kávu a zredte vodkou. Pomer zredení se rídí dobou macerace a tím silou esence. Zpravidla se pouzije 1 díl esence na 2-2½ dílu vodky. Po zredení nechte stát jeden den a snaps je pripraven k pití. Plané trnky musí prejít mrazem. Protoze konkurence ptáku je silná, dají se trnky natrhat zralé, mrazem jeste nepreslé a dát na 2-3 dny do mraznicky. Pred pouzitím není treba trnky rozmrazovat ale zalít je vodkou v zmrazeném stavu. V Anglii pouzívají místo vodky gin. Snaps z planých trnek má krásnou cervenou barvu a výbornou chut. Mnoho lidí jej povazuje za nejlepsí snaps vubec. Jiný zpusob prípravy tohoto snapsu je, ze se trnky nechají macerovat jen 14 dnu. V tom prípade se snaps jen prefiltruje a dál se neredí.

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů

Nahlásit recept

  • 08.10.08 vloženo
  • 24636x zobrazeno

Čas přípravy

  • nekolik tÄ‚Ëťdn

Ingredience

  • 2-3 velké hrsti planých trnek
  • 0,75 l vodky + dalsí vodka na zredení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Allahuakbar 17.11.17 18:00

Máš tam chybu tři týdny a půl roku je trochu rozdíl nemysliš ?

Odkaz na uvaření

casino 31.8.12 13:17

.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Snaps z planých trnek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Snaps z planých trnek

svato
1433 příspěvků 19.11.20 09:54

Po niekoľkých rokoch neúrody je konečne trniek dosť a cez víkend má dokonca mrznúť, no nie je to priam pokyn zhora?

casino
4497 příspěvků 15.11.12 00:25
Já jsem neředil...

…ale pokud mermomocí chcete, tak autor v receptu píše: 1 díl esence na 2–2½ dílu vodky :)

Leonidas.1
3 příspěvky 13.11.12 15:26
Poradíte někdo?

Ahoj,
tak i já jsem zkusil macerovat trnku a tuto stránku jsem našel vlastně náhodou - vloni když jsem dělal trnkové víno(kdo nezkusil tak na 100% doporučuji vyzkoušet) tak mi zbylo „pár“ trnek (asi 1/2 kg) - vyhodit mi to bylo líto a tak jsem to zalil cca 1/2 litrem vodky a zcela náhodou dal sklenici do černého pytle a uložil na skříň. Nějak jsem na to zapomněl a dnes za 3 dny by to byl přesně rok…sklenici jsem opatřil štítkem s datem výroby :) Poraďte mi prosím někdo „zkušenej“ jak takto starou esenci naředit? Po přefiltrování to má nádhernou tmavě rubínovou barvu a nádherně to voní…
Každopádně děkuji předem za jakýkoliv tip
Díky Leon

loutre
2 příspěvky 2.1.11 19:56

casino, děkuji za komentář, ale já opravdu nenakupuji žádné laciné pití z tržišť, když už vodku tak se sobem, popřípadě v hezké baňaté lahvi, ale ani jedna mě neuchvátila..no prostě to pro mě asi není vhodné pití. a pocit síly je opravdu subjektivní:-D

casino
4497 příspěvků 16.12.10 21:26

Tak se to vysvětlilo… :-)
spiser napsal recept na dvou glajznách a já jsem nepřehodil vexle…
Ty komentáře jsou tady:
http://www.labuznik.com/…ych-trnek-2/

casino
4497 příspěvků 13.12.10 23:25

Zajímavé… Tady jsem měl dva neškodné komentáře… První z konce září, abych upozornil labužníky na recept, že se blíží čas sklizně :-) , druhý z listopadu, kde už jsem se POZITIVNĚ vyjádřil cože mi to zraje ve sklínkách :-) No nech, asi tu úřaduje nějaké bratrstvo kočičí pracky :twisted:
Takže jsem dnes znovu okoštoval… Barvu už to má pomalu jako Campari-soda, vůně zatím pořád nic moc, spíš to přebíjí líh, ač jsem použil velejemný. Ale chuť, ta už se rýsuje :palec: Trošku jsem ji vytáhl špetkou cukru a chutná to velmi zajímavě, snad nepatrně po růžích a ocas to má po višních. O Vánocích bude degustace…

loutre, nevím zda jste si zvolila pro svůj první komentář nejvhodnější téma :-) Oba destiláty, vodka i gin, jsou pálenky (pominu-li „vodku“ či „gin“ VYROBENÝ!!! studenou cestou!!!) které už ze zákona mají mít 37,5%, obvykle 40% alkoholu, takže Vaše hodnocení „síly“ je víceméně subjektivní 8-o Pravá vodka je vlastně ten nejčistší alkohol, násobnou destilací a případně i neutralizací zbaven i jen stop kyselin. Takže příště zkuste VODKU od tradičních producentů z Finska či Ruska! A samozřejmě nenakupovat na tržišti :twisted:

loutre
2 příspěvky 13.12.10 22:11

ahoj Spiser, ve všech svých receptech na likéry aj. používáš vodku. Mohl bys mi napsat, jakou? myslím tím zcela konkrétně. Vodku moc ráda nemám, většinou je na mě moc silná, nebo je jednoduše řečeno hnusná. Z čirých alkoholů preferuji gin, je to přeci jen apoň pro mě, slabší pohlaví, jemnější pití.

Děkuju moc za odpověď

Ivana-Ch
64 příspěvků 19.2.10 12:34
Re: Snaps z planých trnek.

Tak tohle bych vyzkoušet.Ale nevím. Znám u nás místo kde jich je hodně ale problém je v tom že se tam drží dost divokých prasat a z těch já mám respekt.

svato
1433 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Snaps z planých trnek.

Trnkové víno je výborné, keď sa vydarí a patrične uleží. Likér som zatiaľ vyrábala len zo zelených orechov, ale tento maláka, vyskúšam.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz