Recept Jak uchovat čerstvý křen Pra
hella138 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Úvod
Není to recept, spíše rada. Osvědčený způsob uchování křenu, který je stále po ruce. Pro ty, kteří křen potřebuji jen občas.
Postup
Použijeme dvouarch novinového papíru, který pod proudem studené vody namočíme, opatrně vodu sklepneme - papír se nesmí trhat. Křen omyjeme, zabalíme celý pevně do mokrého papíru, vložíme do mikroténového sáčku, kolem dokola sáček převážeme 1- 2 gumičkami. Křen uložíme do lednice do šuplíku na zeleninu a ukrajujeme, když potřebujeme. Křen vydrží jako čerstvý i rok, dokonce na něm začnou rašit lístečky. Pokud máme křen v lednici dlouho, je dobré ho znovu přebalit do mokrých novin stejným způsobem.
- 07.10.15 vloženo
- 25461x zobrazeno
Čas přípravy
- 10 minut
Ingredience
- 1 kus velkého kořene křenu
- noviny
- voda
Doporučená příloha
maso, uzeniny
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Jak uchovat čerstvý křen
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Jak uchovat čerstvý křen
@casino Díky za info - já právě vůbec netuším, jak se momentálně věci mají

)

Bulvár nekupujem, to je škoda peněz i času.
Už nekupuji ani jiný tisk - jen občas Plzeňský deník, ale spíše si vystačím s internetem a televizními novinami
Z čtiva už utrácím jen za knihy a časopisy (Receptář, Rally magazín, Epocha
Takže u nás ty noviny vlastně nejdou použít ani z důvodu jejich absence - těch několik zmíněných deníků střádáme na podpal
Ale informace jistě přijde vhod podobným váhavcům, jako jsem já
EDIT: Doplnění chybějícího slova
Příspěvek upraven 09.10.15 v 14:01
@Zuzka1973

Netřeba míti obav z jedovatých novin
Olověné litery (a litery až na výjimky vůbec) se nepoužívají už dlouho (nyní ofset), a tiskařská čerň jedovatá není. Barvami si jist nejsem (chrom?), ale pořád jsou ještě k mání nebarevné deníky. Takže nekupovat bulvááár!
273 příspěvků 9.10.15 12:45
Ja už chren neodkladám, ale rovno spracujem podľa tohto receptu a som spokojná.
http://www.labuznik.cz/…en-pro-esme/
Ty bedýnky nejsou můj vynález - to praktikoval již tatínek, jen s tím rozdílem, že on pod záhon s křenem zakopal cihly, později betonové dlaždice (cihly moc nevydržely
)
Bedýnky pak napadly mě - z ryze praktického důvodu: prostě nám jich několik popraskalo a bylo nám líto je vyhodit…
Tak jsme provrtali na několik místech dno a křen tím získal své výsostné území
Praktické je, že se nerozlézá tam, kam nechceme, dobře se obstarává… Jen jednou za čas mu vyměním nebo dosypu zem s popelem a pískem (to dělám v ten samý čas, když dávám novou výsadbu).
Noviny jsem právě ještě nezkoušela z důvodu, že se bojím té tiskařské barvy, ale vím, že známým to funguje…
Já kdysi zkoušela ty níže zmíněné svačinové papírové sáčky, ale nesmí to být lesklé, měla jsem ty tmavší, obyčejné - jsou novinovému papíru podobné).
Jinak jsem zkoušela i kartony od vajec (víka, ony pak díky vodě zvláční), ale ty se mi trhaly, zkoušela jsem papírové utěrky, ty by byly i fajn, ale jsou vážně jen na jedno použití a musely se častěji kontrolovat - byly brzo suché.
Novinový papír má ideální vlastnosti, ale jak píši - bojím se té barvy, netuším, čím se dnešní noviny tisknou…
EDIT:
Oprava překlepů a dodatek: ten hadřík jsem pro změnu převzala od babičky, používám rozstříhané staré utěrky - takové ty opravdu bavlněné, bez příměsi syntetiky
Příspěvek upraven 09.10.15 v 12:20
@jau, ano, když nejsou podmínky (chladný sklep), tak hadřík a do lednice
. Kdysi jsem křen také tak uchovávala. Jen je
třeba, jak připomíná @Zuzka1973, ten hadřík
průběžně kontrolovat. Také křen nepěstuju, roste nám divoce podle plotu.
S bedýnkami je to zajímavý nápad
.
457 příspěvků 9.10.15 10:39
Já mám sklep suchý a teplý, takže tam to nelze a na chalupu přes zimu nejezdíme. Zkusím ten hadřík pole Zuzky
457 příspěvků 9.10.15 10:37
@Zuzka1973 Tak takhle sofistikovaně já křen nepěstuju
Já jsem mu našla stanoviště, přidala do
zeminy trochu písku a zasadila. Teď podle potřeby vyrývám ty nejstarší

Dík 
Nápad s přepravkami je skvělý, tisknu a využiju
Já křen na zimu uchovávám ve sklepě - vyrytý a přesazený do bedýnky s pískem, jak píše @Zuzka1973 . Většinou jej nejvíce jíme v zimě a ze zmrzlé země se těžko dostává
Já používám vlhký hadr, který hlídám a občas vyměním za nový. Ale nemám zkušenost, jak dlouho vydrží - křen obvykle sníme velmi brzy.

Máme totiž výhodu, že jej můžeme na zahrádce nechat po celý rok a průběžně vytrhávat podle toho, jak dlouho je zasazen.
Udělala jsem na něj speciální záhonek: tři hluboké plastové přepravky s provrtaným dnem jsem zapustila do země a každý rok v jedné jsou čerstvě zasazené kousky kořenů, v druhé roční rostliny a ve třetí pak ty, které jdou již sklízet.
Dno přepravky zaručuje silný kořen, protože se o něj zastaví a sílí do tloušťky.
Zem je smíchaná s popelem a pískem a v zimě kolem nich dáváme ochranu z klestu. či slámu.
Dříve jsme jej nechávali v bedýnce s pískem, který byl trochu nastaven zeminou a bedýnka stávala hned vedle stejně uskladněné kořenové zeleniny - vše vydrželo v chladném špajzu do další sklizně…
Zkoušela jsem i nakládání, mrazení, sušení… Ale nejlépe je uchovávat čerstvý - ať už v papíru, hadru či písku
Noviny jsem ještě nezkoušela, z papíru mám vyzkoušené pouze papírové sáčky - stačí takové ty obyčejné, svačinové…
Prostě už jsem vyzkoušela ledacos při uskladnění a vypsala jsem to, co fungovalo
Jiný papír jsem nezkoušela, ale novinový papír dobře saje i udrží vodu.
457 příspěvků 7.10.15 18:27
Šel by i jiný papír než právě noviny?
Já tedy dělám domácí krenex, ale občas se
hodí křen i neochucený.