Recept Jak uchovat čerstvý křen Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Není to recept, spíše rada.
Osvědčený způsob uchování křenu, který je stále po ruce. Pro ty, kteří křen potřebuji jen občas.

Postup

Použijeme dvouarch novinového papíru, který pod proudem studené vody namočíme, opatrně vodu sklepneme - papír se nesmí trhat.
Křen omyjeme, zabalíme celý pevně do mokrého papíru, vložíme do mikroténového sáčku, kolem dokola sáček převážeme 1- 2 gumičkami. Křen uložíme do lednice do šuplíku na zeleninu a ukrajujeme, když potřebujeme. Křen vydrží jako čerstvý i rok, dokonce na něm začnou rašit lístečky.
Pokud máme křen v lednici dlouho, je dobré ho znovu přebalit do mokrých novin stejným způsobem.


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.10.15 vloženo
  • 8346x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut

Ingredience

  • 1 kus velkého kořene křenu
  • noviny
  • voda

Doporučená příloha

  • maso, uzeniny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jak uchovat čerstvý křen

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 09.10.15 14:00

@casino Díky za info - já právě vůbec netuším, jak se momentálně věci mají :)
Bulvár nekupujem, to je škoda peněz i času.
Už nekupuji ani jiný tisk - jen občas Plzeňský deník, ale spíše si vystačím s internetem a televizními novinami :)
Z čtiva už utrácím jen za knihy a časopisy (Receptář, Rally magazín, Epocha :) )
Takže u nás ty noviny vlastně nejdou použít ani z důvodu jejich absence - těch několik zmíněných deníků střádáme na podpal :D
Ale informace jistě přijde vhod podobným váhavcům, jako jsem já :mavam:

EDIT: Doplnění chybějícího slova :)

Příspěvek upraven 09.10.15 v 14:01

 
casino
4463 příspěvků 09.10.15 13:51
"... bojím té tiskařské barvy..."

@Zuzka1973
Netřeba míti obav z jedovatých novin :)
Olověné litery (a litery až na výjimky vůbec) se nepoužívají už dlouho (nyní ofset), a tiskařská čerň jedovatá není. Barvami si jist nejsem (chrom?), ale pořád jsou ještě k mání nebarevné deníky. Takže nekupovat bulvááár! :mrgreen:

 
goralka
271 příspěvků 09.10.15 12:45

Ja už chren neodkladám, ale rovno spracujem podľa tohto receptu a som spokojná.
 http://www.labuznik.cz/…en-pro-esme/

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 09.10.15 12:17

Ty bedýnky nejsou můj vynález - to praktikoval již tatínek, jen s tím rozdílem, že on pod záhon s křenem zakopal cihly, později betonové dlaždice (cihly moc nevydržely :) )
Bedýnky pak napadly mě - z ryze praktického důvodu: prostě nám jich několik popraskalo a bylo nám líto je vyhodit…
Tak jsme provrtali na několik místech dno a křen tím získal své výsostné území :)
Praktické je, že se nerozlézá tam, kam nechceme, dobře se obstarává… Jen jednou za čas mu vyměním nebo dosypu zem s popelem a pískem (to dělám v ten samý čas, když dávám novou výsadbu).

Noviny jsem právě ještě nezkoušela z důvodu, že se bojím té tiskařské barvy, ale vím, že známým to funguje…
Já kdysi zkoušela ty níže zmíněné svačinové papírové sáčky, ale nesmí to být lesklé, měla jsem ty tmavší, obyčejné - jsou novinovému papíru podobné).
Jinak jsem zkoušela i kartony od vajec (víka, ony pak díky vodě zvláční), ale ty se mi trhaly, zkoušela jsem papírové utěrky, ty by byly i fajn, ale jsou vážně jen na jedno použití a musely se častěji kontrolovat - byly brzo suché.
Novinový papír má ideální vlastnosti, ale jak píši - bojím se té barvy, netuším, čím se dnešní noviny tisknou…

EDIT:
Oprava překlepů a dodatek: ten hadřík jsem pro změnu převzala od babičky, používám rozstříhané staré utěrky - takové ty opravdu bavlněné, bez příměsi syntetiky :)

Příspěvek upraven 09.10.15 v 12:20

 
birkana
1663 příspěvků 09.10.15 10:49

@jau, ano, když nejsou podmínky (chladný sklep), tak hadřík a do lednice :mavam:. Kdysi jsem křen také tak uchovávala. Jen je třeba, jak připomíná @Zuzka1973, ten hadřík průběžně kontrolovat. Také křen nepěstuju, roste nám divoce podle plotu. S bedýnkami je to zajímavý nápad :idea:.

 
jau
457 příspěvků 09.10.15 10:39

Já mám sklep suchý a teplý, takže tam to nelze a na chalupu přes zimu nejezdíme. Zkusím ten hadřík pole Zuzky :)

 
jau
457 příspěvků 09.10.15 10:37

@Zuzka1973 Tak takhle sofistikovaně já křen nepěstuju :oops: Já jsem mu našla stanoviště, přidala do zeminy trochu písku a zasadila. Teď podle potřeby vyrývám ty nejstarší :roll:
Nápad s přepravkami je skvělý, tisknu a využiju :palec: Dík :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 09.10.15 10:33

Já křen na zimu uchovávám ve sklepě - vyrytý a přesazený do bedýnky s pískem, jak píše @Zuzka1973 . Většinou jej nejvíce jíme v zimě a ze zmrzlé země se těžko dostává :think:

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 09.10.15 10:13

Já používám vlhký hadr, který hlídám a občas vyměním za nový. Ale nemám zkušenost, jak dlouho vydrží - křen obvykle sníme velmi brzy.
Máme totiž výhodu, že jej můžeme na zahrádce nechat po celý rok a průběžně vytrhávat podle toho, jak dlouho je zasazen.
Udělala jsem na něj speciální záhonek: tři hluboké plastové přepravky s provrtaným dnem jsem zapustila do země a každý rok v jedné jsou čerstvě zasazené kousky kořenů, v druhé roční rostliny a ve třetí pak ty, které jdou již sklízet.
Dno přepravky zaručuje silný kořen, protože se o něj zastaví a sílí do tloušťky.
Zem je smíchaná s popelem a pískem a v zimě kolem nich dáváme ochranu z klestu. či slámu.
Dříve jsme jej nechávali v bedýnce s pískem, který byl trochu nastaven zeminou a bedýnka stávala hned vedle stejně uskladněné kořenové zeleniny - vše vydrželo v chladném špajzu do další sklizně…
Zkoušela jsem i nakládání, mrazení, sušení… Ale nejlépe je uchovávat čerstvý - ať už v papíru, hadru či písku :)
Noviny jsem ještě nezkoušela, z papíru mám vyzkoušené pouze papírové sáčky - stačí takové ty obyčejné, svačinové…
Prostě už jsem vyzkoušela ledacos při uskladnění a vypsala jsem to, co fungovalo :) :mavam:

 
hella138
72 příspěvků 07.10.15 19:14
Jak uchovat čerstvý křen

Jiný papír jsem nezkoušela, ale novinový papír dobře saje i udrží vodu.

 
jau
457 příspěvků 07.10.15 18:27

Šel by i jiný papír než právě noviny? :think: Já tedy dělám domácí krenex, ale občas se hodí křen i neochucený.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz