Recept Jablečný ocet

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Jablka bez stopek a okvětí nastrouháme se slupkou i jadřinci. Dáme do 5 litrové láhve, zalijeme studenou vodou asi 5 cm pod okraj, přikryjeme talířkem, 2× denně zamícháme. Prudké kvašení trvá asi 7 - 10 dnů, podle teploty. Pak se přecedí přes nerez nebo umělou hmotu a vrátí se do vymyté láhve, pováže látkou a dá do chladna. Další kvašení trvá podle požadované kyselosti až 3 měsíce - zaleží na nás. Slijeme do láhví - mohou být i umělohmotné a nesterilizujeme. Uchováváme v chladnu.

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny

Nahlásit recept

  • 01.11.05 vloženo
  • 8456x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodinu celkem

Ingredience

  • 1 kg jablek, obyčejná studená voda

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 24.11.18 11:03

Tento jednoduchý a nenáročný ocet dělám už roky, vždy se povede a kam se na něj hrabe ten předražený z obchodu :)
Našla jsem tu ještě pár jiných receptů na jablečné octy, tak postupně vyzkouším, ale tento je prostě nejjednodušší a výborný…
Na začátku se to jeví jako bahnitá hmota, ale ono se to po dobu procesu vyčistí samo: jako ovocné víno či sirupy…
Foto v komentáři.

Diskuse k receptu Jablečný ocet

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2276 příspěvků 24.11.18 11:04

Tento jednoduchý a nenáročný ocet dělám už roky, vždy se povede a kam se na něj hrabe ten předražený z obchodu :)
Našla jsem tu ještě pár jiných receptů na jablečné octy, tak postupně vyzkouším, ale tento je prostě nejjednodušší a výborný…
Na začátku se to jeví jako bahnitá hmota, ale ono se to po dobu procesu vyčistí samo: jako ovocné víno či sirupy…

SaraL
27 příspěvků 16.11.11 23:34

Vyzkoušela jsem a zdá se, že se mi ocet povedl. Díky

luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jablečný ocet

Diky, ale funguje aj jednoduchšie, akurát je už na to dosť neskoro. Ten postup prípravy jabĺk je rovnaký, ale stopky a jadrovníky pokojne nechám. Jablká zomeliem na mäsovom mlynčeku, tým vznikne oveľa viacej šťavy, takže vodu skoro nemusím dolievať. Ak sú jablká kyslejšie, pridám trochu cukru - za hrsť na 5 litrovú fľašu. Zakryjem len voľne, aby tam niečo nenapadalo a nechám na teple a ani sa o to nestarám. Len raz za dva-tri dni premiešam, aby to, čo vystúpi napovrch, zase padlo dole. Po asi troch týždňoch je z toho jablkové víno - čučo. ale to nechceme, preto necháme pokojne kvasiť ďalej. Ale musí to byť v teple. Celý proces do dosiahnutia octu trvá asi 6 týždňov, potom prelejeme cez filtračný papier a máme ocot, ktorý nám bez ďalšieho ošetrovania vydrží do bezvedomia, až kým ho všetok nespotrebujeme. Ja tu mám nejaký zvyšok trojročného a je ešte stále super, hoci trochu stmavol. Veľa úspechov, je to naozaj jednoduché.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štědrák

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Tatranské kuře Tatranské kuře
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz