Recept Dědečkova řepa s křenem

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dědečkova řepa s křenem

Postup

Řepu omyjeme a uvaříme doměkka. Ještě teplou ji oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme a promícháme se lžičkou mletého kmínu a nastrouhaným křenem. Svaříme vodu s octem, cukrem a solí a necháme vychladnout. Zavařovací sklenice naplníme řepou, zalijeme vychladlým nálevem, přikryjeme a uložíme do ledničky na 2 dny.

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny

Nahlásit recept

  • 29.09.07 vloženo
  • 24018x zobrazeno

Ingredience

  • 4-5 ks červené řepy
  • 1 ks křenu
  • 1 l vody
  • ocet (dle chuti, např. ovocný)
  • cukr
  • sůl
  • mletý kmín

Doporučená příloha

  • pečená masa (děda má nejraději s kolenem…:-))

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 21.1.14 10:42

Sklenice s červenou řepou z vlastní podzimní sklizně již ze spíže zmizely. A možná se mi též zastesklo po loňském „zavařovacím“ maratónu. V marketu byly ke koupi dobře vyhlížející bulvy, křen roste u plotu, půda díky mírné zimě není promrzlá, část zavařovacích sklenic již odpočívá na půdě …

Koupila jsem jen 2 kg červené řepy (proč jsem nevzala víc? - toť otázka ;-) ). Můj drahoušek vyryl křen (po očištění ho bylo cca půl kila) a nastrouhal jej. Pak už jen zbývalo svařit nálev, uvařenou řepu nastrouhat na hrubém struhadle, smíchat s křenem, dát do sklenic, zalít připraveným nálevem a krátce zasterilizovat.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 3.10.13 14:27

Dělala jsem trochu jinak. Stejný recept jsem na Labužníku nenašla. Tento (bez fenyklu) je „nejpodobnější“ - nový jsem vkládat nechtěla, receptů na červenou řepu je tu dost.

Červenou řepu jsem omyla, uvařila, oloupala. Nastrouhala jsem ji na hrubém struhadle na nudličky. Očištěný křen jsem nakrájela na tenká kolečka. Promíchala jsem křen spolu s nastrouhanou řepou. Touto směsí jsem naplnila sklenice a zalila vlažným nálevem podle receptu níže. Sterilizovala jsem 20 minut.

Suroviny k přípravě 1 l nálevu: 0,76 l vody, 36 g cukru, 28 g soli, 2 dl octa. Smícháme dohromady a necháme přejít varem.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Dědečkova řepa s křenem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dědečkova řepa s křenem

Ačraj
697 příspěvků 3.10.13 20:02

Našla, díky, to jsem trdlo, já to přehlédla.. 8)  :mavam:

birkana
1687 příspěvků 3.10.13 18:11

Množství cukru atd. jsem napsala v Uvařeno uživateli - rubrika nad komentáři. Nepoužila jsem ani kmín, ani fenykl. Měla jsem řepu čerstvě vyrytou a křen také. Prosazuji myšlenku, že potraviny domácí, „chemicky nenapumpované“ mají svoji specifickou chuť a nepotřebují další příchuť. Ale kolik lidí, tolik chutí :mavam:

Ačraj
697 příspěvků 3.10.13 15:49

Birkana: Právě se také chystám na zavařování řepy, jen jsem nikdy nedávala kmín, spíš trochu fenyklu, (nebo tymián?)Kolik asi cukru a octa jsi dávala, na tuto dávku, já vím, podle chuti, že? Máme to rádi sladkokyselé. :P Ale sterilovat, jen pod celofán, to bych ani nezkoušela. ;)
Já uvařenou řepu protlačuji kolečkem na brambor. salát.
Teď jsem zkoukla recept od „Vali“, tak si vyberu…

Příspěvek upraven 03.10.13 v 16:09

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dědečkova řepa s křenem

Tak to asi ten fenykl vyzkouším(e).. Díky za tip. Bona

rosaa
49 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dědečkova řepa s křenem

Moje babička takto řepu také dělávala, také místo kmínu dávala fenykl. Dělala ji ve velkém do pětilitrových láhví, které jen ovázala celofánem. Řepu jsme mívali v chladném sklípku, a nikdy se nezkazila, ani ta načatá.

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Dědečkova řepa s křenem

Tuhle kombinaci jsem kdysi někde jedla. Je to výborné a taky hodně zdravé!
P. :-)

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dědečkova řepa s křenem

Je opravdu skvělá… a můžu to říct, protože je to recept dědy mých dětí, nikoli můj… Vždy se po ní jen zapráší.

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dědečkova řepa s křenem

Připravuji řepu také tak, jen místo kmínu dávám fenykl. V lednici vydrží (nesní-li se však) i několik týdnů bez zavaření. Miluji řepu !

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dědečkova řepa s křenem

Moje maminka již léta jinak řepu nezavařuje. Uvařená nakrájená řepa, fenykl, strouhaný křen, okurkový nálev. Při 80 st. C sterilovat 10 min. Skvělá!!!

Moon
30 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dědečkova řepa s křenem

Myslel jsem si, že to tak nějak bude. Shodou náhod mám doma řepu i křen, tak vyzkouším. Ale protože mám řepu rád, tak jsem uvažoval i do budoucna. Dík.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dědečkova řepa s křenem-moon,

moc se omlouvám, Tvůj dotaz jsem přehlédla. Zavařit by to určitě šlo. Jak dlouho vydrží přesně nevím, my jsme vždy vyráběli na chalupě a tam nás bývá většinou hodně, tak tohle množství bylo pryč tak do týdne.
Jestli uvažuješ o delším skladování, zakonzervuj to. Nebo si suroviny vyděl a připrav menší množství, o kterém víš, že se sní.
Pa a ještě jednou se omlouvám, tohle se mi většinou nestává…:-) Bona

Moon
30 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dědečkova řepa s křenem

To vypadá lákavě. Jak dlouho to vydrží? Nešlo by to zavařit?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Hermelín ve víně Hermelín ve víně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz