Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
2 rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy. 1 dl vlažného mléka smícháme s droždím a polohrubou moukou, na teplém místě necháme vzejít kvásek. 3 dl polohrubé mouky nasypeme na rohlíky v míse, osolíme. 2 dl vlažného mléka rozšleháme s 1 vejcem a 2 PL oleje, vlijeme na rozkrájené rohlíky s moukou a řádně proděláme. Na teplém místě necháme kynout pod čistou utěrkou, (ani ne po 30 minutách jsem začala vlnit). Těsto se bude zdát řídké, přidala jsem 2 hrstky mouky, ale ne více...pak by knedlík byl příliš tuhý. Toto množství je na dvě misky či vyšší 1/4 litrové kónické hrnky, které naplníme něco přes polovinu obsahu...protože vařením v mikrovlnce knedlík nabude. Misky či hrnky se musí vymazat olejem. Další variantou je obsah vložit do 2 mikroténových sáčků, následně do hrnečků, stále myslet nato, že obsah nabude...takže vyšší a sáček nezavazovat, jen volně položit. Vařit na 750 W 4 - 6 minut. Po 4 minutách jsem kontrolovala, skutečně to chce 6 minut. Zdroj: paní Jindřiška Kokešová
Recept je z kategorií: Knedlíky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Houskový knedlík vařený v mikrovlnné troubě
15 příspěvků 14.3.09 20:56
Já jsem knedlík v silik. formě vlnila na 850W a 6 minut. Na formu jsem z počátku dala umělohm. přikrývku, takovou s těmi otvory. Pak jsem ji sundala a knedlík nebyl tvrdý. Zkus to.
Po několikerém opakování mohu doporučit jednu drobnou obměnu: dělám z dvojité dávky, ale množství droždí ponechávám (1/2 kostky). Jednomu z mých strávníků nevyhovovala příliš drožďová vůně. I s polovinou droždí knedlíky krásně vykynou a recept je stejně skvělý.
Hanavo, je mi líto, že se ti nezdařilo, asi to už nenapravíš… Zkus příště překrýt mikrotenovým sáčkem, jen volně a lehce, aby mělo těsto kam se rozpínat.
528 příspěvků 2.3.09 00:27
třeba jsi vlnila moc dlouho, zkus knedlík potřít olejem.
1 příspěvek 1.3.09 19:36
Tento knedlík jsem vyzkoušela v podlouhlé silikonové formě. Sice je výborný, ale povrch je tvrdý - vyschlý. Co s tím ? Díky za radu
15 příspěvků 26.1.09 04:07
Vyzkoušela jsem. Droždí jsem dala celou kostku a těsto nalila do silikonové formy. Knedlík je dobrý a rychlý. Zítra dělám zase.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
hanbím sa, presne to nedokážem opísať…lebo - múka od oka, cca pol kila, vajce iba jedno, aj mlieko aj voda, housky staré - suché kocky tiež od oka, aj droždie aj prášok do pečiva spolu /bolo málo droždia bolo doma/…Minule som robila presne podľa receptu od Bedly, ale teraz som sa tak rozšoupla. ..Zaujímavé, že napriek tomu knedlíky sa vydarili…Dnes som sa celkovo v kuchyni ulievala -segedín z PH, knedlíky z MW, polievka z vaječnej jíšky…
Ahoj!
A.
mně (tedy nám) sice tento recept naprosto vyhovuje, nicméně, někdy je dobré zkusit změnu. Mohla bys prosím napsat, jak jsi kombinovala ty dva recepty? Moc by mě to zajímalo. Použila jsi prášek nebo droždí, sníh nebo vejce, jaký poměr čeho? Díky a pěknou neděli
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
" tu je ďalší recept":http://www.labuznik.com/recipe.php?…
a kombináciou týchto dvoch som dnes hravo vyrobila knedlíky k segedínu v mikrovlnke. Sú hustejšie, nie nadýchané, ale mne vždy viac chutili tie hospodské. Takže, obidvom autorkám ďakujem!
po zkušenostech už mouku nepřidávám, knedlík je krásně vláčný a sklenka ho udrží ve správném tvaru, naopak se s těstem moc dobře pracuje, žádná hnětací dřina
dnes jsem je dělala zase, připadají mi skvělé, dělala jsem je z dvojité dávky. Naplnila jsem čtyři skleničky o objemu 450 ml (do tří čtvrtin), vlnila jsem je déle, možná skoro dvojnásobně, ale byly tak jedlé… Konečně jako vždy. Myslela jsem si, že je mám i do mrazáku, ale myslím, že těch pár knedlíčků nemá smysl mrazit… Já snědla tři patičky, zbytek mí chlapci a chlapi… a zbylo mi na zítra šestnáct knedlíčků, asi budu muset zítra přivlnit
A znovu potvrzuji - je to naprosto adekvátní
náhrada klasických kynutých houskových, jen je to rychlejší verze pro
všední den a žádný binec okolo.
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Esme, vystříhni z pečícího papíru kolečko, to dej na dno, pak ustříhni dostatečně dlouhý pás a ten dej dokola hrnku. Nemusíš nic vymazávat, knedlík velice lehce vytáhneš i s papírem. Pa.
Soňo, já se Ti přiznám, že je dělám jako nouzovku. Po neděli zbude omáčka a protože knedlíky miluju, tak si vařím tyto. Jinak ke svátečnímu obdídku jen moje houskové. Dobře popsané je má leena66 - Houskové knedlíky co se zaručeně povedou. Tak takové dělám i já. Shrnuto podtrženo … vařím je jen ve všední dny a fakt jsou dobré.
Jani a kolik mikrovlnek potrebuji na tyto lakave knedliky, kdyz ten muj drobecek jich sni na posezeni neco kolem dvaceti a ja bych se treba taky chtela najist? Musim to zkusit, protoze ta parada (jak napsal Alis), ze neni treba delat binec v kuchyni, je uzasna! Dekuji Sona
Sowa, pokud použiješ zavařovací sklenici, tak knedlík nevyjmeš. Nádoba ve které se knedlík vlní musí být vždy kónická nebo rovná.
29 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak mě napadlo dát knedlík do mikrovlnky v běžné zavařovací sklenici (samozřejmě bez víčka a v mikroten.sáčku),tvar by byl téměř dokonalý.Prosím poraďte mi,bojím se riskovat,abych nezlikvidovala mikrovlnku,měla bych pak prodloužit dobu vlnění? Děkuji za vaše zkušenosti,hezký den všem.
141 příspěvků 25.1.09 03:43
Poznam podobny recept. Bol mi odovzdavany ako „hrncekove knedle“. Podstata je ze namiesto kvasnic sa prida prasok do peciva a cesto sa uvari vlozene do hrncekov vo vode…
Skusim to v mikrovlnke…
Ale aj tento recept vyzera spolahlivo.
Včera jsem vyzkoušela, mohu jen doporučit. Použila jsem lehce se rozšiřující skleničky z varného skla z Ikea, nebyl naprosto žádný problém s vyklopením. Těsto se mi zdálo řídké, přidal jsem mouku. Bylo to ale zbytečné, příště už „vydržím s nervama“ a nechám tak, jak je v receptu uvedeno. Super nápad, žádné hrnce s horkou špinavou vodou, žádné pomoučené vály, žádný binec… Jedna mísa, pár skleniček a pohoda !!!!
Esme, on ten konec mého psaní vypadá divně, asi jsem tam měla napsat hi hi, ale to je právě to co se mně v psaní moc nelíbí a Ty mě znáš, že to nebylo myšleno špatně. Tak ať se podaří. Posílám něco e-mailem.
Drobku, dívala jsem se i na Tvoji variantu, aby opět nevznikl dvoják. Tento recept od Jindřišky se zdá pracnější, ale není. Recept mám doma nějaký ten rok, jen jsem do toho neměla odvahu. Miluji koprovku a knedlík došel..proto jsem dopadla jako Dalibor. Hezký den.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
díky za radu. Nejsem takový odborník abych se nemohla naučit něco nového.
Nojo, tak to je další a vylepšený recept na knedle co už jsem sem před časem dal. Tyhle vypadají dokonaleji, byť pracněji. Přesto je zkusím.
Ten starý recept je tady: Knedlík v mikrovlnce vařený, http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…
Esme dělala jsem ve 1/4 hrnku průměr 11 1/2 cm, výška 9 cm a knedlík vyběhl do výšky skoro 14 cm, protože jsem použila sáček, knedlík jsem vyndala bez problémů. Klidně bych to riskla, ale jen se sáčkem. Abys to pak nekutala po kouscích ven…když to jen naolejuješ. Jedině, že by to byla kónická nádoba. Hlavně se drž receptu a nepřidávej mouku, jen na to posypání při kynutí. Ale proč já Ti radím…ty jsi odborník na mikrovlnku…
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
zase jsi mě nachytala. Musím vyzkoušet.
Jenom bych ráda věděla, zda by to šlo udělat v jednom hóóódně vysokém „hrnku“.
Mám totiž takový jakoby plexisklový cylind na vaření špaget „bez vaření“.
Je asi 20 cm vysoký, takže se mi do mikrovlnky akorát vejde.
V receptu opraveno na 750 W. Díky za připomínku.
36 příspěvků 25.1.09 03:43
Super, určite to najbližšie vyskúšam:-)))
Díky za dotaz…to jsem podcenila - 750 W.
36 příspěvků 25.1.09 03:43
Koľko wattov je najvyšší stupeň? Moja mikrovlnka má 1000W, niektorá ma max 600W a to je rozdiel. Ďakujem