Recept Houbové pelmeně (ze sušených hub) se sýrovou omáčkou Veg Pra

Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Houbové pelmeně (ze sušených hub) se sýrovou omáčkou

Úvod

Ty pravé, sibiřské, by se měly podávat přelité rozpuštěným máslem, kysanou smetanou a octem. K houbovým pelmením se výborně hodí také sýrová omáčka, která ještě přispěje k sytosti pokrmu.

Z uvedeného množství jsem vyrobila 115 kusů pelmení, což jsou 4 pěkné porce. Omáčky jsem počítala 2 – 2,5 dl na porci; kdo by měl málo, jako my :oops: , samozřejmě uvaří víc.

Ve staroruském originále se na nastavení a zahuštění hub používá pohanková kaše. Já jsem nahradila hrubou moukou + vývarem z hub; dala by se použít i krupice.

Mouku na přípravu těstovin míchám, ale udělejte si těsto podle svých zvyklostí.

Pokud nechcete vařit celou dávku, dejte je zmrazit. Na Sibiři je tak dělají do zásoby. Pak stačí jen uvařit a rychlovka je hotová :kytka: .

Postup na výrobu těsta nepíšu, jistě jej znáte a nebo zde na Labužníku určitě nějaký najdete.

Postup

Náplň

Sušené houby povaříme ve vodě, uvařené posekáme na drobno, vodu nevyléváme. Na sádle necháme zesklovatět cibuli, přidáme posekané houby. Osolíme a opepříme. Vmícháme mouku a necháme zasmažit. Pak postupně přiléváme vývar z hub v takovém množství, dokud jej mouka vsakuje. Necháme vychladnout. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájená vařená vejce a posekaný tymián.

Plnění a vaření pelmení

Těsto rozválíme na tenko (aby trochu prosvítalo). Kulatým tvořítkem vykrájíme kolečka. Ta by měla mít v průměru 3 – 5 cm. Já jsem dělala ta pěticentimetrová.

Kousek náplně dáme na střed kolečka, to přeložíme napůl a okraje půlměsíce stiskneme. Pak oba cípy ještě přeložíme přes sebe a smáčkneme (viz postup ve fotogalerii). Vznikne tvar kloboučku, ouška. Mně osobně připomíná miniaturní UFO :lol: .

Hotové pelmeně necháme krátce v chladnu oschnout a zaváříme do osolené vody. Po vyplavání vaříme ještě asi 5 – 6 minut. Protože je náplň již tepelně upravená, nemusíme mít obavu, že nebude dostatečně uvařená (jak se může stát u náplně masité, tam je nutno vařit delší čas).

Omáčka

Z másla a mouky uděláme světlou jíšku a po částech do ní vmícháme studené mléko. Přidáme pokrájenou cibuli, sůl, pepř a strouhneme muškátový oříšek. Vaříme asi 20 minut. Omáčku procedíme a rozpustíme v ní strouhaný sýr.

Komu se nechce vyrábět malé pelmeně, naplňte ravioli – do koleček (nebo čtverečků) těsta v průměru 7 cm dejte odpovídající množství náplně, přeložte a okraje stlačte.

Houbové pelmeně jsou výbornou vložkou do hovězího či zeleninového vývaru. V tomto případě na porci stačí 5 – 7 kousků. Můžeme pak zavářet přímo do polévky :idea: .

Na titulní fotografii je porce 20 kusů pelmení a 2 dl omáčky. Jako „dámská“ porce tak akorát :dance: .

Recept je z kategorií: Historické recepty Hlavní jídlo Houby Ostatní recepty na těstoviny Teplé předkrmy Těstoviny


Reklama

Nahlásit recept

  • 25.11.15 vloženo
  • 2607x zobrazeno

Čas přípravy

  • podle šikovnosti a množství třeba celé d

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Těsto:
  • 2 vejce
  • 125 ml vody
  • cca 200 g polohrubé a 200 g hladké mouky
  • sůl
  • -
  • Náplň:
  • 2 hrsti sušených hub
  • 2 střední cibule
  • asi 60 g sádla
  • 3 vrchovaté lžíce hrubé mouky
  • 2 vařená vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 rovná lžíce sekaných lístků tymiánu
  • -
  • Omáčka:
  • 100 gmásla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 malá cibule
  • 1 l mléka
  • 100 g strouhaného ementálu
  • sůl
  • mletý pepř
  • muškátový oříšek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 25.11.15 11:40

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Houbové pelmeně (ze sušených hub) se sýrovou omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2132 příspěvků 26.11.15 15:18

Dala bych si hned, leč letos to nehrozí (leda s jinou nádivkou), houby u nás letos nebyly :,(
I na vánočního kubu jsem schovala skleničku posledních loňských, letos nahazuji vše koupenými a následně usušenými žampiony… Není to sice to pravé, ale naštěstí to docela jde :D
Snad za rok bude lépe…
ale asi v týdnu stejně „umontuji“ - jen dám holt nádivku z masa… :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Brusinkový koláč z kefíru


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz