Recept Hančiny křehké pouťové koláče, které netvrdnou

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hančiny křehké pouťové koláče, které netvrdnou

Postup

Z poloviny mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Do mísy vložíme mouku, uděláme v ní důlek a tam dáme žloutky trochu našlehané ve zbytku mléka, majonéze a rumu. Přidáme kůru, vanilkový cukr, špetku soli a nakonec kvásek. Vypracujeme vláčné těsto a dáme ho přikryté na 20min. nakynout (je-li příliš tuhé, přidáme trochu vlažného mléka, je-li příliš lepivé, přidáme trochu mouky). Potom těsto znovu vypracujeme a dáme kynout na dalších 10min. Nakynuté těsto dáme na trochu pomoučený vál a uděláme pomocí rukou tak velké bochánky, jak velké koláče chceme mít. Dnem sklenice uděláme do každého středu plochý důlek a přikryté koláče ještě nacháme nakynout. Okraje koláčů potřeme smíchaným rozpuštěným máslem s rumem. Zdobíme náplní Vaši volby a nahoře ještě ozdobíme hrozinkami a mandlemi chcete-li. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi po 15min. vyndáme z trouby a ještě jednou okraje koláčů potřeme máslem s rumem. P.S. Náplně volíme podle chuti, jako je tvarohová, povidlová, maková, nebo marmeládová viz recept na Labužníku s názvem ¨ Domažlické koláče krok za krokem¨.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 20.11.03 vloženo
  • 76759x zobrazeno

Ingredience

  • 400g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 balení čerstvých kvasnic
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • 2-3 žloutky podle velikosti
  • 2 navršené lžíce neochucené majonézy
  • 2dl vlažného mléka
  • 1 lžíce rumu
  • rum a rozpuštěné máslo na potření
  • nádivky dle Vašeho přání
  • hrozinky a loupané mandle chcete-li

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 20.08.16 13:36

Zítra je u nás pouť a já se po letech rozhodla opět upéct koláče (na pouťové datum u nás v rodině vychází dvě hodně smutná výročí, takže prostě nějaký čas na to nebyla v tento čas chuť ani nálada)…

Těsto nádherně vykynulo a co víc: vůbec nebyl potřeba váleček, koláče šly krásně tahat tak, jako třeba langoše či pizza, takže výsledkem bylo to krásně tenké těsto, jak to u nás máme rádi, ale přitom se utvořily i nádherné okraje…

Na tvary nehleďte - nikdy jsem neměla jedno kolo jako druhé, ale aspoň je na první pohled poznat, že nejsou odněkud z cukrárny…

Náplň: tvarohová, švestková povidla a jablečná povidla. Z důvodu, že jeden z nás nemá rád rozinky a druhý je alergický na mandle, posloužily brusinky a kokos…
Mák vynechán nechtěně: myslela jsem, že je tu koupený a ejhle: nebyl koupený, piksla na mák zela prázdnotou… ;)

Majolka domácí dle jednoho receptu zde, na Labu (jinou už nedělám), bylo jí z té várky dost nejen do těsta, ale zbyla i na zítřejší bramborový salát.

Z této dávky jsem měla šest větších koláčů (velikost lze odhadnout dle talířů, na kterých leží).

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ala_V 02.05.15 23:27

Dvojctihodné koláčky třetí den, a stále vynikající, měkké! Nejlepší recept, co jsem na koláčky zkoušela.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ala_V 29.03.14 23:19

Vyzkoušeno s kupovanou i domácí majonézou. Je to totéž. Vždy vynikající, s těstem se úžasně pracuje, nepoužila jsem ani gram mouky proti lepení při plnění. Omlouvám se, poznamenám si zde poměry na 1kg mouky, jak jsem si je prověřila, ať to nemusím vždy znovu počítat: do domácí pekárny dáme 4,5 dl vlažného mléka, domácí majonézu z 2dl oleje a 2 vajíček, 4 žloutky, 5 PL cukru krystal, 5 VC, 1kg hladké mouky, 3 sáčky sušeného droždí (3×7g) = 3 rovné PL, 1/4 KL soli, trochu citr. kůry a šťávy.

Uvaření se již líbí 10 labužníkům

Diskuse k receptu Hančiny křehké pouťové koláče, které netvrdnou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2300 příspěvků 20.08.16 13:57

@birkana - možná by to mohlo jít i s tou majolkou bez vajec, jak píše @maruska1 - co jsem tak přemýšlela, ta majolka v podstatě nahradila tuk (máslo). Myslím, že problém nebude, v majolce, kterou vyrábím já, je jen jedno vejce a vykynulo to nádherně, úžasně tvárné nelepivé těsto - vše dle rozpisu, dodržen do puntíku… Žloutky jsem dala tři, bo máme momentálně pidi vajíčka (bílky použiju zítra na obalení řízků).
Já tedy tu bezvaječnou majolku ještě nezkoušela, ale podle složení by neměl být problém…

birkana
1687 příspěvků 02.04.14 09:23

@maruska1, do tohoto receptu bude asi ale potřebné dát tu poctivou vaječnou majonézu :think:

maruska1
6 příspěvků 02.04.14 09:01
děkuju

Už se těším, až vyzkouším. Recepty od Babi ale ještě nikdy nezklamaly, děkuju. Domácí majonézu dělám taky, ale bez vajec- 1dcl mléka, 2dcl oleje, 1PL hořčice a zavrtět ponorným mixérem. Mňamka!

Zuzka1973
2300 příspěvků 21.04.13 15:18

@Eudy Myslím, že určitě ano… já domácí majolku používám plnohodnotně do všeho, kde to recept vyžaduje. Kupovanou používám taky, ale u domácí mám výhodu, že si jí udělám jen tolik, kolik momentálně potřebuju a sama si přizpůsobuju její chuť podle potřeby…

Eudy
20 příspěvků 20.04.13 11:04

Dá se použít i doma dělaná majonéza? například z dalších dvou žloutků?

Labužník lilinka02
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hančiny křehké pouťové koláče, které netvrdnou.

tak kynute testo s majonezou jsem jeste nedelala a ani o nem neslysela, brzy vyzkousim, dekuji a dam vedet.....

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ajtinko...

děkuji Ti mořekrát za vyzkoušení receptu. Mmochodem, recept mám od své brněnské kamarádky Hanky, která je šikulka ! Dám o sobě vědět ;o)

Krásný zbytek večera Tobě i Toustíkovi a Okurce taktéž!

ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hančiny křehké pouťové koláče, které netvrdnou.

Milá Babi,
když jsem dumala, co „ukuchtit“ dobrého na cestu do Brna, narazila jsem na tento skvostný recept…
Nejen, že se mi velice dobře pracovalo s těstem, ale skutečně mohu potvrdit, že koláče neztvrdly! (Jestli to ale není tím, že byly zbaštěny dřív, než je vůbec napadlo začít tvrdnout… chi chi chi)

Přeji hezký večer :o)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá rybko...

děkuji Ti na upozornění o kvasnicích. Jedná se o čerstvé kvasnice. Recept jsem již upravila :-)

Měj se pěkně!

Rybka
54 příspěvků 27.04.10 08:19
Re: Hančiny křehké pouťové koláče, které netvrdnou.

Prosim o upresneni, kolik gramu ma baleni kvasnic. Jsou to cerstve kvasnice?
 Dekuji

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Jahodový pohár Jahodový pohár
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz