Recept Dýňový kompot

lydia Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Dýňový kompot

Postup

Dýni oloupeme, rozčtvrtíme, jaderník a měkkou dužinu vyškrábeme a nakrájíme ji ozdobným nožem na dílky o délce 2 cm a 1 cm široké. Také můžeme vykrajovat kuličky. Dáme do mísy a zalijeme octovým roztokem: 1 díl vody a 1 díl octa. Necháme ustát 24 hodin. Druhý den svaříme vodu s cukrem a přidáme kousek vanilky nebo skořice. S dýně slijeme octovou vodu a dílky po částech vaříme v cukerném roztoku tak dlouho, až se stanou průhlednými. Pak je rychle vyjmeme a dáme na mísu. V cukerném roztoku pak chvilku povaříme na plátky nakrájený citron a šťávu ze 2 pomerančů. Vychladlou dýni urovnáme do sklenic, zalijeme vychladlým cukerným roztokem, ze kterého odstraníme skořici nebo vanilku a plátky citronu a obvyklým způsobem připravené sklenice zavařujeme. Při 95°C 10 minut.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 14.10.05 vloženo
  • 120328x zobrazeno

Ingredience

  • 2 kg dýně
  • 2 1/2 l vody
  • 1 kg cukru
  • skořice
  • vanilka
  • 1 citron
  • 2 pomeranče
  • ocet s vodou

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dýňový kompot

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dýňový kompot

Qebec
1 příspěvek 17.2.09 22:14
Re: Dýňový kompot

Zavařuji dyni bez sterilizace. Vše jak v jiných receptůrách.Změna : Pokud možno přesně vypočítám množství potřebného sirupu na zalití ve sklenicích.Toto množství vody dám vařit.Do toho vložím „vajíčko na vaření čaje“ do kterého vložím hřebíček a skořici.Omyjí x citrónů.Jemně oloupu a kůru dám do vařící vody.Toto nechám povařit cca 10-15 minut.Potom přidám cukr.Až se cukr rozvaří vyberu citronovou kůru a přidám kyselinu citronovou.Přileji xx ananasového sirupu a nechám prohřát na teplotu těsně před var. (Hlavním ukazatelem je požadovaná chuť s přihlédnutím na to,že po času se ve sklenici chuť zmírní tím,že přejde do dýně.Proto by sirup měl být koncentrovanější.)Okapané kostky dýně vložím do vařícího sirupu a vařím do doby kdy kostky začnou sklovatět.!!! Zde jsou 2 možnosti:1= pokud dyni použijí jako kompot nechám kostky skoro zesklovatět.2= použiji-li kostky na těsto a pečení (táč) potom je vkládám do sklenic o něco dříve. Sklenice plním „rozumně“, tj.přiměřeně k množství sirupu kterým je zaleji.Je-li ve sklenici mnoho kostek potom je sirup není schopen náležitě prosladit. Až mám sklenici (každou zvlášť) naplněnou, hned ji uzavřu a převrátím dnem vzhůru!!!! Celý plech se sklenicemi nechám při pokojové teplotě vychládnout - nezchlazovat vodou ani vystavením na mráz!!!
Dělám to již několik let a nikdy nedošlo k neuzavření a nepřichycení víčka.

Před zahájením práce si dám nutný počet umytých sklenic na pečící plech,který vložím do studené trouby a zapnu vyhřívání.
Plech se sklenicemi vytáhnu těsně před plněním.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Dýňový kompot

tak tenhle kompot uz jsem kdysi dávno delala…to je celkem nechutná dýně. Pak jsem ze vzteku všechny sklenice otevřela, vylila do velkého hrnce bez té vody, zasypala cukrem,ze udelam z toho marmeladu…a ejhle, objevila jsem tu správnou cestu ke kompotu!! Dyne pustila svou vodu do toho cukru,razem byla cela ponorena ve sve stave. Uz jsem jen pridala citron a trochu jeste svarene vody, ochutila dle sveho a zavarila jako ten kompot.Je to ta nadherna,sklenená dýně,ktera je vychlazena uplne uzasná! Takze najrájet dýni na kostky, hodit do hrnce,zasypat hodne cukrem, nechat pustit za tepla pustit dyni do cukru,pridat horkou vodu,ochutit citronem,ananasem,pridat rozinky, skoricovy cukr…proste jak kazdemu libo. Zkuste to a uvidite ten rozdil!!!

venyse03
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dýňový kompot

hmmmm,celkem dobré.jen myslím,že stačí na 70°C

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz