Recept Kompot z dýně s citróny a pomeranči

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kompot z dýně s citróny a pomeranči

Úvod

Znáte to, dostanete od někoho „dárek“. Dárkem byly krásné dvě dýně. Větší asi 11 kg. Prohledala jsem weby a ne a ne najít ten správný recept na kompot (který jsem si pamatovala z historie).

Chvíli to trvalo, než jsme ho našli. Původně ho mám od jedné staré babičky. V tomto dýňovém receptu se nepoužívá ani ocet a ani tresť. Tím mi byl velmi sympatický. A tak si říkám, že se možná bude hodit i někomu dalšímu.

Postup

Pro tento kompot použijeme oranžovou odrůdu velké dýně. Dýni oloupeme, odstraníme semena a měkkou dužinu. Nejprve si ji zvážíme. Lépe se váží větší kousky před krájením.

Dýni poté nakrájíme na drobné tvary. Já používám kuchyňský robot - kráječ na hranolky. (Mé dcery zkoušely krájet dýni i formičkami na vánoční cukroví, ale brzy je z toho bolely ruce). Rozkrájenou dýni vkládáme do velké nádoby společně s nálevem z vody, kyseliny citrónové, hřebíčku, skořice, cukru a vanilkových cukrů. Rozkrájíme na kostičky oloupané citróny a oloupané pomeranče a přidáme do nálevu. Vše promícháme a necháme 24 hodin stát.

Druhý den těsně před vařením vkládáme do nálevu i zbylé nakrájené pomeranče a citróny s kůrou, které jsme důkladně kartáčkem omyli. (I přes tuto péči některé kousky byly letos hořké. Zvažuji, že je tam s kůrou možná dávat nebudu).

Nyní se tedy pustíme do vaření. Zamícháme a vařím po 5 l dávkách (pouze z praktických důvodů) „až dýně zesklovatí“. Poté plním do sklenic a zavařuji přibližně 15-20 minut při 85°C.

Recept je z kategorií: Konzervace Konzervace ovoce


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.05.12 vloženo
  • 34644x zobrazeno

Ingredience

  • 10 kg čisté dýně
  • 10 l vody
  • 70 g kyseliny citrónové
  • 10 ks hřebíčku
  • 1/2 rovné lžičky skořice
  • 2 pomeranče s kůrou
  • 2 pomeranče bez kůry
  • 4 citróny bez kůry
  • 2 citróny s kůrou
  • 4 kg cukru krupice
  • 5 vanilkových cukrů

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Pip70 15.02.18 17:48

Měl jsem také asi 12 kg dýni , a teď v únoru mi začala dýně okolo stopky hnít . Tak jsem přikročil k hledání receptu . Nechtěl jsem žádné tresti , nebo ocet . První várku jsem udělal dle receptu s vyjímkou slupek z citronů a pomerančů. Výborné , leč trochu víc sladké , každému to chutnalo,15 sed­mičkových sklenic .
Za týden druhá půlka , i s kůrou cirusů , a o 10% méně cukru. A to bylo ono! Sladkost dostatečná , ještě by se dalo trochu ubrat , a ta kůra , ta tam dělá vynikající tečku . A dýně hned jak zesklovatí plnit , jinak je zbytečně rozvařená. Vykrajovali jsme i srdíčka a rybičky . Kdyby chtěl někdo ochutnat , mám jich zatím ještě dost ! Zavařoval jsem poprvé v životě , a pokud u toho člověk dodrží váhy , a chvíli u plotny postojí , dá se to lehce zvládnout , děkuji za recept.

Odkaz na uvaření

Wachtluc 05.11.16 13:15

Dýňový kompot jsme si pamatovali z dětství a trochu se ho obávali. Ale podle tohoto receptu se povedl skvěle. Chutná i našim mlsným dětem. Byl to spíše dezert. Když jsme potom našlehali na vrch tvaroh se šlehačkou a trochou šťávy z kompotu, olizovali jsme se až za ušima. Teď jej budeme dělat z další dýně a dáme trochu méně cukru :-).

Odkaz na uvaření

naše zahrádka 28.05.12 22:37

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Kompot z dýně s citróny a pomeranči

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2072 příspěvků 27.10.12 15:26

@naše zahrádka Páni… to je obr :palec: Nám se letos dařilo na zahrádce všemu, jen česnek a velké dýně nějak nic… Cuket bylo, že ještě doteď zpracovávám a rozdávám, ale z dýní letos jen pár malých hokkaido… ty ale sníme asi jen tak, porůznu… Kompoty ale naštěstí asi přece jen budou - kamarádka slíbila jednu jejich větší za našich pět cuket :) Mám právě uložen tento recept, ráda bych jej vyzkoušela :kytka:

 
naše zahrádka
9 příspěvků 27.10.12 14:29
Tak jdeme na to znovu, náš Goliáš má 30 kg...

Takže část bude v kompotu.
Dcera to naporcovala.

 
Zuzka1973
2072 příspěvků 12.06.12 10:52

Loni jsem měla asi 30 skleniček dýňového kompotu a skoro 40 skleniček dýňového džemu, měla jsem radost, jak vydržíme do jara… No, po novém roce se dojídal poslední džem a poslední kompot padl tuším cca před měsícem do buchty… Ale sazenice se mají k světu, tak letos holt musím naložit více ;)
Tento recept se mi líbí, vždy zavařuju na etapy, takže jej také vyzkouším, já jinak zavařuju jen klasicky, pouze do marmelády a džemu pak přidávám jablka.
Také nepoužívám ocet ani tresti, když chci dochutit, používám džus, ale s těmi citrusy to určitě vyzkouším také, díky za tip, teď jen čekat, až dýně narostou :kytka:

Příspěvek upraven 12.06.12 v 10:53

 
naše zahrádka
9 příspěvků 12.06.12 09:49

Děkuji, pomáhaly mi dvě dcery, ale dělaly jsme to celý víkend. K našemu překvapení už zbývají ve spíži poslední dvě sklenice. :(

 
2905
753 příspěvků 02.06.12 22:53

Teda zahrádko, slušná várka :palec: tolik na jeden zátah se mi ještě nepovedlo.
Možná vyzkouším, když se urodí:)

 
gabi
551 příspěvků 29.05.12 13:32
  • casto sa v receptoch opakuje odstatie tekvice napr. 24 hodin ako v tomto recepte…podla mna to nema ziaden vyznam…
  • minuly rok mi dcera doniesla semienka tekvic Piena di Napoli a Muscat de Provence…tak som ich zasiala…ukazovala sa perfektna uroda az kym nezacalo prsat a neobjavili sa slimaky-plzaky…tie mi znicili takmer celu urodu az na dve Pieny a jednu Muscat…su to vynikajuce odrody…vonave ako melony…krasne oranzove…chutovo neporovnatelne napr. s Goliasom alebo Kvetou…jedna Piena vazila 20 kg…urobila som z nej velmi dobry kompot…v podstate som robila tekvicu vo vlastnej stave, pridala len trochu vody, citronovu stavu, trochu cukru, skoricu, klincek a nakoniec 100% ananasovu stavu bez cukru…sterilizovala 15 minut
  • Piena aj Muscat su vyborne tiez pecene s bylinkami a cesnakom…daju sa vsak jest aj surove v salatoch…Piena po odkrojeni „zaslzi“ vytvori ochrannu vrstvu a zakonzervuje sa az do dalsieho upotrebenia…vydrzi v panelakovych podmienkach do aprila-maja…
Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz