Recept Kompot z dýně s citróny a pomeranči

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kompot z dýně s citróny a pomeranči

Úvod

Znáte to, dostanete od někoho „dárek“. Dárkem byly krásné dvě dýně. Větší asi 11 kg. Prohledala jsem weby a ne a ne najít ten správný recept na kompot (který jsem si pamatovala z historie).

Chvíli to trvalo, než jsme ho našli. Původně ho mám od jedné staré babičky. V tomto dýňovém receptu se nepoužívá ani ocet a ani tresť. Tím mi byl velmi sympatický. A tak si říkám, že se možná bude hodit i někomu dalšímu.

Postup

Pro tento kompot použijeme oranžovou odrůdu velké dýně. Dýni oloupeme, odstraníme semena a měkkou dužinu. Nejprve si ji zvážíme. Lépe se váží větší kousky před krájením.

Dýni poté nakrájíme na drobné tvary. Já používám kuchyňský robot - kráječ na hranolky. (Mé dcery zkoušely krájet dýni i formičkami na vánoční cukroví, ale brzy je z toho bolely ruce). Rozkrájenou dýni vkládáme do velké nádoby společně s nálevem z vody, kyseliny citrónové, hřebíčku, skořice, cukru a vanilkových cukrů. Rozkrájíme na kostičky oloupané citróny a oloupané pomeranče a přidáme do nálevu. Vše promícháme a necháme 24 hodin stát.

Druhý den těsně před vařením vkládáme do nálevu i zbylé nakrájené pomeranče a citróny s kůrou, které jsme důkladně kartáčkem omyli. (I přes tuto péči některé kousky byly letos hořké. Zvažuji, že je tam s kůrou možná dávat nebudu).

Nyní se tedy pustíme do vaření. Zamícháme a vařím po 5 l dávkách (pouze z praktických důvodů) „až dýně zesklovatí“. Poté plním do sklenic a zavařuji přibližně 15-20 minut při 85°C.

Recept je z kategorií: Konzervace Konzervace ovoce

Nahlásit recept

  • 28.05.12 vloženo
  • 36349x zobrazeno

Ingredience

  • 10 kg čisté dýně
  • 10 l vody
  • 70 g kyseliny citrónové
  • 10 ks hřebíčku
  • 1/2 rovné lžičky skořice
  • 2 pomeranče s kůrou
  • 2 pomeranče bez kůry
  • 4 citróny bez kůry
  • 2 citróny s kůrou
  • 4 kg cukru krupice
  • 5 vanilkových cukrů

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Pip70 15.02.18 17:48

Měl jsem také asi 12 kg dýni , a teď v únoru mi začala dýně okolo stopky hnít . Tak jsem přikročil k hledání receptu . Nechtěl jsem žádné tresti , nebo ocet . První várku jsem udělal dle receptu s vyjímkou slupek z citronů a pomerančů. Výborné , leč trochu víc sladké , každému to chutnalo,15 sed­mičkových sklenic .
Za týden druhá půlka , i s kůrou cirusů , a o 10% méně cukru. A to bylo ono! Sladkost dostatečná , ještě by se dalo trochu ubrat , a ta kůra , ta tam dělá vynikající tečku . A dýně hned jak zesklovatí plnit , jinak je zbytečně rozvařená. Vykrajovali jsme i srdíčka a rybičky . Kdyby chtěl někdo ochutnat , mám jich zatím ještě dost ! Zavařoval jsem poprvé v životě , a pokud u toho člověk dodrží váhy , a chvíli u plotny postojí , dá se to lehce zvládnout , děkuji za recept.

Odkaz na uvaření

Wachtluc 05.11.16 13:15

Dýňový kompot jsme si pamatovali z dětství a trochu se ho obávali. Ale podle tohoto receptu se povedl skvěle. Chutná i našim mlsným dětem. Byl to spíše dezert. Když jsme potom našlehali na vrch tvaroh se šlehačkou a trochou šťávy z kompotu, olizovali jsme se až za ušima. Teď jej budeme dělat z další dýně a dáme trochu méně cukru :-).

Odkaz na uvaření

naše zahrádka 28.05.12 22:37

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Kompot z dýně s citróny a pomeranči

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
2232 příspěvků 27.10.12 15:26

@naše zahrádka Páni… to je obr :palec: Nám se letos dařilo na zahrádce všemu, jen česnek a velké dýně nějak nic… Cuket bylo, že ještě doteď zpracovávám a rozdávám, ale z dýní letos jen pár malých hokkaido… ty ale sníme asi jen tak, porůznu… Kompoty ale naštěstí asi přece jen budou - kamarádka slíbila jednu jejich větší za našich pět cuket :) Mám právě uložen tento recept, ráda bych jej vyzkoušela :kytka:

 
naše zahrádka
9 příspěvků 27.10.12 14:29
Tak jdeme na to znovu, náš Goliáš má 30 kg...

Takže část bude v kompotu.
Dcera to naporcovala.

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 12.06.12 10:52

Loni jsem měla asi 30 skleniček dýňového kompotu a skoro 40 skleniček dýňového džemu, měla jsem radost, jak vydržíme do jara… No, po novém roce se dojídal poslední džem a poslední kompot padl tuším cca před měsícem do buchty… Ale sazenice se mají k světu, tak letos holt musím naložit více ;)
Tento recept se mi líbí, vždy zavařuju na etapy, takže jej také vyzkouším, já jinak zavařuju jen klasicky, pouze do marmelády a džemu pak přidávám jablka.
Také nepoužívám ocet ani tresti, když chci dochutit, používám džus, ale s těmi citrusy to určitě vyzkouším také, díky za tip, teď jen čekat, až dýně narostou :kytka:

Příspěvek upraven 12.06.12 v 10:53

 
naše zahrádka
9 příspěvků 12.06.12 09:49

Děkuji, pomáhaly mi dvě dcery, ale dělaly jsme to celý víkend. K našemu překvapení už zbývají ve spíži poslední dvě sklenice. :(

 
2905
753 příspěvků 02.06.12 22:53

Teda zahrádko, slušná várka :palec: tolik na jeden zátah se mi ještě nepovedlo.
Možná vyzkouším, když se urodí:)

 
gabi
551 příspěvků 29.05.12 13:32
  • casto sa v receptoch opakuje odstatie tekvice napr. 24 hodin ako v tomto recepte…podla mna to nema ziaden vyznam…
  • minuly rok mi dcera doniesla semienka tekvic Piena di Napoli a Muscat de Provence…tak som ich zasiala…ukazovala sa perfektna uroda az kym nezacalo prsat a neobjavili sa slimaky-plzaky…tie mi znicili takmer celu urodu az na dve Pieny a jednu Muscat…su to vynikajuce odrody…vonave ako melony…krasne oranzove…chutovo neporovnatelne napr. s Goliasom alebo Kvetou…jedna Piena vazila 20 kg…urobila som z nej velmi dobry kompot…v podstate som robila tekvicu vo vlastnej stave, pridala len trochu vody, citronovu stavu, trochu cukru, skoricu, klincek a nakoniec 100% ananasovu stavu bez cukru…sterilizovala 15 minut
  • Piena aj Muscat su vyborne tiez pecene s bylinkami a cesnakom…daju sa vsak jest aj surove v salatoch…Piena po odkrojeni „zaslzi“ vytvori ochrannu vrstvu a zakonzervuje sa az do dalsieho upotrebenia…vydrzi v panelakovych podmienkach do aprila-maja…
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Štika na smetaně Štika na smetaně
Mrkvový salát Mrkvový salát
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz