Recept Čočková polévka od kocoura, provoněná česnekem a majoránkou Veg

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Čočková polévka od kocoura, provoněná česnekem a majoránkou

Úvod

Čočková polévka, čočkovka je tradiční česká polévka, která bude chutnat nejenom na Nový rok. Novoroční čočkovka u kocoura, stejně jako čočkovka kdykoliv jindy měla základ v naší oblíbené kombinaci cibulka + mrkev. Samozřejmě nemůže chybět česnek a majoránka, protože právě po nich má čočková polévka vonět, alespoň my to tak cítíme.

Postup

1.
Zase se uplatní velký hrnec, dno zalijeme olejem, necháme na něm zezlátnout cibulku. K cibulce u kocoura přidáme najemno nastrouhanou mrkev a také ji osmahneme. A pokračujeme – na olej k cibulce a mrkvi přidáme utřený česnek a majoránku.
Pokračujeme jíškou, takže do oleje přidáme i cca 2 lžíce hladké mouky, důkladně rozmícháme do hladka a sledujeme přitom, jak mouka chytá krásně zlatou barvu. Za ještě důkladnějšího míchání směs v hrnci zaléváme vodou tak, abychom se vyhnuli nepříjemným žmolkům. Jde to! To jsme však ještě nezačali s čočkou, se kterou bychom měli začít už den předem.

2.
Chceme-li si vychutnat opravdu dobrou čočkovou polévku a moc se přitom nenadřít, dáme čočku předem namočit do vody (nejlépe přes noc). Teprve pak ji vaříme. Někdo vodu z čočky slévá, údajně kvůli nadýmání, u nás to neděláme. Proti nadýmání využíváme majoránku, klasické koření, které si skvěle rozumí nejenom s čočkou, ale i s dalšími luštěninami. Více o majoránce tady: **
Takže máme namočenou čočku ve vodě, přidáme k ní na kousky nakrájené brambory, houby (není nutné), pepř a sůl. Čočku vaříme ve zvláštním hrnci asi 30 min., teprve potom ji přidáme do hrnce, kde již máme připravenou jíšku (je to proto, že jíška polévku zahustí, ale vaření čočky a brambor v husté polévce by byla potíž).

3.
Jakmile máme polévku v jednom hrnci, ještě vše chvíli vaříme, aby se to krásně spojilo. Čočka a brambory musí být pochopitelně měkké. Protože se nám při tom vaření zřejmě ztratila chuť česneku, přidáme ho ještě úplně ke konci, stejně tak i majoránku. Polévku dosolíme a dopepříme.

4.
Chcete-li mít polévku sváteční, klidně ještě jednou nechte na pánvi zezlátnout cibulku a přidejte nakonec do polévku ještě jednu dávku (ta první je již určitě rozvařená).
My u kocoura vynecháváme maso, ale s cibulkou se dá do polévky přidat kde co. My jsme si místo masa vystačili s houbami, i ty jsou zdrojem bílkovin. Bílkoviny, v rostlinné podobě, ostatně nabízí i čočka. Nejsou prostě jen bílkoviny z masa - viz 35 nejbohatších zdrojů bílkovin: **

Fantazii se meze nekladou Čočková polévka se může připravovat na tisíc způsobů a existuje nespočet způsobů, jak ji dochutit, provonět a milion ingrediencí, které ji zpestří. To necháváme na každém, u kocoura vypadá čočkovka takto.
Nezbývá než popřát dobrou chuť, milí labužníci.

Edit admin – odstraněn odkaz


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.06.18 vloženo
  • 673x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 60 min.

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • klasická hnědá čočka
  • cca 2 středně velké cibule
  • cca 3 středně velké mrkve
  • 3 – 5 brambor
  • houby (čerstvé, sušené nebo z mrazáku)
  • cca 5 stroužků česneku
  • olej
  • mouka na zahuštění
  • pepř
  • sůl
  • majoránka

Doporučená příloha

  • Pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 01.07.18 11:59

Zbyla mi od včera vařená čočka, tak nebylo co řešit… Je výborná a zbude ještě i na zítra k večeři :)
Foto v komentáři.

Odkaz na uvaření

UKOCOURADOMA 28.06.18 13:21

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Čočková polévka od kocoura, provoněná česnekem a majoránkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 01.07.18 19:20

@Eja - já právě dělám čočkovku skoro stejně jako ty a tohle mě oslovilo, že bych mohla zkusit změnu a ono to vyšlo - opravdu je to moc dobré :palec:
Zbylo i na zítra, to bude určitě ještě lepší, rozležená :srdce:

Opravdu doporučuju vyzkoušet :)

On náš Norbík sice rád čmuchá vůně z kuchyně, ale jinak si zatím nikdy nevzal nic nabídnutého, krom zvonařky nebo špeku :D
On je kadet přes syrové maso, Felixe a granule, ale pást se chodí na zelené :) ;)

 
Eja
3820 příspěvků 01.07.18 18:32

@Zuzka1973 - Tvoje šelma kočkovitá se úplně netváří, že by si dala :) i když ta moje milovala zelené olivy…
Recept moc pěkný, dělám čočkovku hodně podobně, teda nedávám houby a nedávám jíšku, z hotové polévky trochu odeberu, projedu tyčákem a vzniklou kaši vrátím zpět, zahustí to dokonale…
Pozdravuj šelmu :mavam:

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 01.07.18 12:05

Zbyla mi od včera vařená čočka, tak nebylo co řešit… Je výborná a zbude ještě i na zítra k večeři :)
Voní to nádherně po celém baráku a vůni nasává i náš Norbajs :) :kytka:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz