Recept Čočková polévka od kocoura, provoněná česnekem a majoránkou Veg

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Čočková polévka od kocoura, provoněná česnekem a majoránkou

Úvod

Čočková polévka, čočkovka je tradiční česká polévka, která bude chutnat nejenom na Nový rok. Novoroční čočkovka u kocoura, stejně jako čočkovka kdykoliv jindy měla základ v naší oblíbené kombinaci cibulka + mrkev. Samozřejmě nemůže chybět česnek a majoránka, protože právě po nich má čočková polévka vonět, alespoň my to tak cítíme.

Postup

1.
Zase se uplatní velký hrnec, dno zalijeme olejem, necháme na něm zezlátnout cibulku. K cibulce u kocoura přidáme najemno nastrouhanou mrkev a také ji osmahneme. A pokračujeme – na olej k cibulce a mrkvi přidáme utřený česnek a majoránku.
Pokračujeme jíškou, takže do oleje přidáme i cca 2 lžíce hladké mouky, důkladně rozmícháme do hladka a sledujeme přitom, jak mouka chytá krásně zlatou barvu. Za ještě důkladnějšího míchání směs v hrnci zaléváme vodou tak, abychom se vyhnuli nepříjemným žmolkům. Jde to! To jsme však ještě nezačali s čočkou, se kterou bychom měli začít už den předem.

2.
Chceme-li si vychutnat opravdu dobrou čočkovou polévku a moc se přitom nenadřít, dáme čočku předem namočit do vody (nejlépe přes noc). Teprve pak ji vaříme. Někdo vodu z čočky slévá, údajně kvůli nadýmání, u nás to neděláme. Proti nadýmání využíváme majoránku, klasické koření, které si skvěle rozumí nejenom s čočkou, ale i s dalšími luštěninami. Více o majoránce tady: **
Takže máme namočenou čočku ve vodě, přidáme k ní na kousky nakrájené brambory, houby (není nutné), pepř a sůl. Čočku vaříme ve zvláštním hrnci asi 30 min., teprve potom ji přidáme do hrnce, kde již máme připravenou jíšku (je to proto, že jíška polévku zahustí, ale vaření čočky a brambor v husté polévce by byla potíž).

3.
Jakmile máme polévku v jednom hrnci, ještě vše chvíli vaříme, aby se to krásně spojilo. Čočka a brambory musí být pochopitelně měkké. Protože se nám při tom vaření zřejmě ztratila chuť česneku, přidáme ho ještě úplně ke konci, stejně tak i majoránku. Polévku dosolíme a dopepříme.

4.
Chcete-li mít polévku sváteční, klidně ještě jednou nechte na pánvi zezlátnout cibulku a přidejte nakonec do polévku ještě jednu dávku (ta první je již určitě rozvařená).
My u kocoura vynecháváme maso, ale s cibulkou se dá do polévky přidat kde co. My jsme si místo masa vystačili s houbami, i ty jsou zdrojem bílkovin. Bílkoviny, v rostlinné podobě, ostatně nabízí i čočka. Nejsou prostě jen bílkoviny z masa - viz 35 nejbohatších zdrojů bílkovin: **

Fantazii se meze nekladou Čočková polévka se může připravovat na tisíc způsobů a existuje nespočet způsobů, jak ji dochutit, provonět a milion ingrediencí, které ji zpestří. To necháváme na každém, u kocoura vypadá čočkovka takto.
Nezbývá než popřát dobrou chuť, milí labužníci.

Edit admin – odstraněn odkaz

Nahlásit recept

  • 28.06.18 vloženo
  • 717x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 60 min.

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • klasická hnědá čočka
  • cca 2 středně velké cibule
  • cca 3 středně velké mrkve
  • 3 – 5 brambor
  • houby (čerstvé, sušené nebo z mrazáku)
  • cca 5 stroužků česneku
  • olej
  • mouka na zahuštění
  • pepř
  • sůl
  • majoránka

Doporučená příloha

  • Pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 01.07.18 11:59

Zbyla mi od včera vařená čočka, tak nebylo co řešit… Je výborná a zbude ještě i na zítra k večeři :)
Foto v komentáři.

Odkaz na uvaření

UKOCOURADOMA 28.06.18 13:21

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Čočková polévka od kocoura, provoněná česnekem a majoránkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
2232 příspěvků 01.07.18 19:20

@Eja - já právě dělám čočkovku skoro stejně jako ty a tohle mě oslovilo, že bych mohla zkusit změnu a ono to vyšlo - opravdu je to moc dobré :palec:
Zbylo i na zítra, to bude určitě ještě lepší, rozležená :srdce:

Opravdu doporučuju vyzkoušet :)

On náš Norbík sice rád čmuchá vůně z kuchyně, ale jinak si zatím nikdy nevzal nic nabídnutého, krom zvonařky nebo špeku :D
On je kadet přes syrové maso, Felixe a granule, ale pást se chodí na zelené :) ;)

 
Eja
3831 příspěvků 01.07.18 18:32

@Zuzka1973 - Tvoje šelma kočkovitá se úplně netváří, že by si dala :) i když ta moje milovala zelené olivy…
Recept moc pěkný, dělám čočkovku hodně podobně, teda nedávám houby a nedávám jíšku, z hotové polévky trochu odeberu, projedu tyčákem a vzniklou kaši vrátím zpět, zahustí to dokonale…
Pozdravuj šelmu :mavam:

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 01.07.18 12:05

Zbyla mi od včera vařená čočka, tak nebylo co řešit… Je výborná a zbude ještě i na zítra k večeři :)
Voní to nádherně po celém baráku a vůni nasává i náš Norbajs :) :kytka:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Štika na smetaně Štika na smetaně
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz