Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
UKOCOURADOMA Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Toto je jeden z našich typických receptů od kocoura, který pochází z naší vlastní hlavy a zakládá si na tak trochu neobyčejném základu, kdy nám nestačí jenom cibulka, ale využíváme i mrkev, brambory, případně česnek nebo třeba bylinky. Po dlouhém přemýšlení jsme tento recept nazvali hlívová polévka, ale dalo by se mu říkat i jinak, třeba omáčka, hustá je na to dost. Tak či tak je to jeden z těch zdravých receptů, nejenom kvůli česneku, který funguje jako přírodní antibiotikum, ale také kvůli aromatické majoránce nebo hlívě. Právě u hlívy to začíná, takže si ji obstarejte nebo vypěstujte, očistěte, omyjte a hurá do toho!
1. Začínáme klasicky – velký hrnec, na dno olej a na něm se smaží na kousky nakrájená cibule. K cibuli postupně přidáváme malé kousky brambor (které jsme předtím pochopitelně oloupali od slupky), očištěnou, najemno nastrouhanou mrkev a první dávku majoránky, ať je ta polévka řádně voňavá a také zdravá. Majoránka je totiž víc než jenom koření, je to i významná léčivá bylinka – více tady: ** 2. K cibuli, bramborům, mrkvi přidáme i na kousky nakrájenou papriku a nakonec i na kousky nakrájenou hlívu ústřičnou. My u kocoura využíváme jak kloboučky, tak nožky hlívy. Ty jsou sice tužší, ale pokud se nakrájejí dostatečně jemně, do polévky skvěle zapadnou. Právě ta dá polévce její chuť a organismu dodá celou řadu prospěšných látek. Je to mj. vynikající povzbuzovač imunity, a to se hodí kdykoliv a komukoliv. Více o hlívě tady: ** Hlíva je u nás oblíbená jako náhrada masa – pro svoji chuť a konzistenci se dá využít stejně jako maso, jen se nemusí tak krátce vařit/dusit. 3. Celou směs podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme asi 15 minut. Hlíva (brambory a mrkev) by měly dušením krásně změknout. 4. Úplně nakonec, po odstavení polévky ještě přidáváme další dávku majoránky (sice se to s ní nesmí přehnat, ale v polévce by měla být cítit). Nakonec přidáme i utřený česnek, aby polévka dostala jemně pikantní nádech. Pokud někomu česnek nevoní, polévka se obejde bez něho, ostatně je to polévka hlívová, nikoli česneková. Praví gurmáni jistě ocení nejenom pikantní česnek, ale i jemnou chuť smetany, která se nakonec do polévky také přidává. Je to právě kvůli té jemnosti. 5. Hlívová polévka je dosti hutná a třeba v kombinaci s pečivem poslouží i jako hlavní chod. Bude chutnat i s těstovinami, rýží, bramborami nebo kuskusem. My jsme ji pro efekt nakonec zasypali ještě lněnými semínky. Tak ať chutná! *Edit admin – odstraněn odkaz*
Recept je z kategorií: Polévky
pečivo, těstoviny, rýže, brambory, kuskus
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
1.6.18 21:37
Po náročném dni se mi už moc nechtělo, ale přece jen jsem si stoupla
k plotně a - v bříšku jako v pokojíčku, únava je skoro pryč.....
Foceno už v umělém osvětlení, hlívu jsem úmyslně krájela na
větší kusy.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Hlívová polévka s majoránkou