Recept Bigos 2

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kyselé zelí propláchneme vodou, obě zelí vaříme každé zvlášť až změknou. Cibuli osmahnout, přidat osolené maso a podusit. Pak smícháme obě zelí, přidáme maso a vše ostatní. Vaříme až je vše měkké a chutě se spojí. V originále se praví, že při každém novém ohřívání je bigosz lepší, nejlepší je třetí den. Mohu potvrdit. Recept je převzat z mé "Světové Barbecue Kuchařky.":http://www.grilovani-barbecue.com/

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 02.11.01 vloženo
  • 13694x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 dny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • ½ kg kyselého zelí
  • ½ kg hlávkového zelí nakrájeného na nudličky
  • ½ kg vepřového na kostky
  • 10 dkg uzeného bůčku na kostky
  • 20 dkg salámu na kostky
  • 5 dkg sádla
  • 10 dkg cibule nadrobno
  • sůl, paprika, bobkový list, majoránka, sušené švestky, ořechy, červené víno, všeho přiměřeně.

Doporučená příloha

  • černý chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bigos 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bigos 2

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Bigosz a kapusta / zelí

Na rozdiel od smotany, je v prípade kapusty(=zelí) v slovenčine o trošku jasnejšie.
Kvasená = kysaná vznikne samovoľným fermentačným procesom naloženej postrúhanej kapusty s prídavkom všeličoho (podľa regiónu cibuľa, cvikla, jabĺčka, rasca,…), jediná povinná vec všade je soľ. Ide hlavne o mliečne kvasenie. Chuťou je kyslá.

Kyslá kapusta je niekedy označená aj kvasená. Ale kyslá môže byť aj obyčajná sterilovaná kapusta, ktorá je naložená do kyslého octového nálevu Doma som nepočul žeby niekto toto robil, ale v obchodoch je sterilovaná - kyslá - nekvasená kapusta bežná.

Občas, hlavne na jar, ked v súdku s kvasenou kapustou sa blíži dno niektorí ľudia ju všetku vyberú, naložia do fliaš a presterilujú, aby sa nepokazila (lebo optimum v súdku je do 6 mesiacov). Potom je to kvasená-(aj kyslá)-sterilovaná kapusta.

1irena
594 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigosz

myslím si, že kysané (ať zelí či smetana) je „způsob výroby“. Kysané zelí vzniká přirozeným mléčným kvašení nakládáním krouhaného hlávkového zelí za přídavku soli a kmínu. Kyselé zelí je asi zelí něčím okyselené.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigosz

vytahuji navrch dotaz od Esme…už jsem ho našla…já mám omluvenku, prosím, v tu inkriminovanou dobu, kdy byl dotaz položen, jsem se tu nenacházela, slavný soude…hihihi…já přišla až na apríla… :o))..tudíž jsem se nemohla vmísit do diskuze ani tím sdělením, že o tom vím snad jen tolik, že bohatost českého jazyka je bezmezná… ;-)

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigosz - Drobku a Gee

Nejprve poklona tobě, Drobku. Moc pěkný recept; opravdové jídlo. Ale teď dotaz tobě Gee: Jaký je rozdíl mezi kysaným a kyselým zelím? Před 40 lety bylo jenom zelí kyselé. Nyní čtu i o smetaně: kyselá, kysaná, zakysaná…Opravdu by mě zajímalo jaký je rozdíl.

Gee
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigosz

Zelí je kysané néééé kyselé!!!

Labužník eva
46 příspěvků 25.1.09 03:43
Něco tomu chybí

Velice doporučuji přidat hrst sušených hub / je to i v některých polských receptech/. Nestačí nechat rozležet, chce to opravdu alespoň 2 dny po sobě ohřát a nechat chvíli dusit. Úžasné.

kosik
43 příspěvků 25.1.09 03:43
Bigos není bigosz

Polské národní jídlo se jmenuje BIGOS!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz