Recept Bigos 2
Drobek Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Kyselé zelí propláchneme vodou, obě zelí vaříme každé zvlášť až změknou. Cibuli osmahnout, přidat osolené maso a podusit. Pak smícháme obě zelí, přidáme maso a vše ostatní. Vaříme až je vše měkké a chutě se spojí. V originále se praví, že při každém novém ohřívání je bigosz lepší, nejlepší je třetí den. Mohu potvrdit. Recept je převzat z mé "Světové Barbecue Kuchařky.":http://www.grilovani-barbecue.com/
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
- 02.11.01 vloženo
- 14801x zobrazeno
Čas přípravy
- 3 dny
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- ½ kg kyselého zelí
- ½ kg hlávkového zelí nakrájeného na nudličky
- ½ kg vepřového na kostky
- 10 dkg uzeného bůčku na kostky
- 20 dkg salámu na kostky
- 5 dkg sádla
- 10 dkg cibule nadrobno
- sůl, paprika, bobkový list, majoránka, sušené švestky, ořechy, červené víno, všeho přiměřeně.
Doporučená příloha
černý chléb
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Bigos 2
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Bigos 2
Na rozdiel od smotany, je v prípade kapusty(=zelí) v slovenčine o trošku jasnejšie.
Kvasená = kysaná vznikne samovoľným fermentačným procesom naloženej postrúhanej kapusty s prídavkom všeličoho (podľa regiónu cibuľa, cvikla, jabĺčka, rasca,…), jediná povinná vec všade je soľ. Ide hlavne o mliečne kvasenie. Chuťou je kyslá.
Kyslá kapusta je niekedy označená aj kvasená. Ale kyslá môže byť aj obyčajná sterilovaná kapusta, ktorá je naložená do kyslého octového nálevu Doma som nepočul žeby niekto toto robil, ale v obchodoch je sterilovaná - kyslá - nekvasená kapusta bežná.
Občas, hlavne na jar, ked v súdku s kvasenou kapustou sa blíži dno niektorí ľudia ju všetku vyberú, naložia do fliaš a presterilujú, aby sa nepokazila (lebo optimum v súdku je do 6 mesiacov). Potom je to kvasená-(aj kyslá)-sterilovaná kapusta.
597 příspěvků 25.1.09 03:43
myslím si, že kysané (ať zelí či smetana) je „způsob výroby“. Kysané zelí vzniká přirozeným mléčným kvašení nakládáním krouhaného hlávkového zelí za přídavku soli a kmínu. Kyselé zelí je asi zelí něčím okyselené.
vytahuji navrch dotaz od Esme…už jsem ho našla…já mám omluvenku, prosím, v tu inkriminovanou dobu, kdy byl dotaz položen, jsem se tu nenacházela, slavný soude…hihihi…já přišla až na apríla…
))..tudíž jsem se nemohla vmísit do diskuze
ani tím sdělením, že o tom vím snad jen tolik, že bohatost českého
jazyka je bezmezná… 
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Nejprve poklona tobě, Drobku. Moc pěkný recept; opravdové jídlo. Ale teď dotaz tobě Gee: Jaký je rozdíl mezi kysaným a kyselým zelím? Před 40 lety bylo jenom zelí kyselé. Nyní čtu i o smetaně: kyselá, kysaná, zakysaná…Opravdu by mě zajímalo jaký je rozdíl.
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Zelí je kysané néééé kyselé!!!
46 příspěvků 25.1.09 03:43
Velice doporučuji přidat hrst sušených hub / je to i v některých polských receptech/. Nestačí nechat rozležet, chce to opravdu alespoň 2 dny po sobě ohřát a nechat chvíli dusit. Úžasné.
43 příspěvků 25.1.09 03:43
Polské národní jídlo se jmenuje BIGOS!