Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
delisa Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Omytou, případně oloupanou cuketu spolu s tvrdým sýrem a salámem nahrubo nastrouháme. Přidáme vejce, olej, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a zahustíme moukou smíchanou s práškem dopečiva. Dochutíme kořením a osolíme. Hmotu rozetřeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče, vložíme do trouby předehřáté na 150 -200°C a pečeme dorůžova.
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
Vařené brambory, chléb či pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
3.8.12 19:31
Místo salámu jsem přistrouhala kus uzeného (mám teď zásobu domácího,
tak ať se využije…) a místo směsi koření na mletá masa jsem použila
bylinkovou sůl vlastní výroby (no, výroby… sůl jsem koupila a bylinky
vyrostly samy na zahrádce, já je jen nasušila a směs smíchala)
Je to výborné i ve studeném stavu… dokonce bych řekla, že je to studené
ještě lepší, než teplé
Měli jsme pouze s pokrájenou čerstvou zeleninou.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Labužnický cuketový nákyp 2
Estragon? Výborná bylina, podporuje tvorbu žluči, zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení atd. Nať se sbírá od konce června do začátku září, nejlépe kolem čtrnácté hodiny.
Ještě dodatek, nasbírané bylinky osprchuji a v ODSTŘEDIVCE - „odstředím“ do sucha, potom teprve suším.
Příspěvek upraven 04.08.12 v 22:48
No to nevadí vůbec. Zaujala mne ta denní doba - kolem poledne. Má to nějaký důvod? maximum vůně v době největší sluneční aktivity? nepřítomnost noční vlhkosti? Já sice většinou všechno stačím spotřebovat za čerstva, rozmarýn přezimuji v zasklené lodžii a mám čerstvý celý rok, ale letos si mi nějak zbláznil estragon a tady na sušení určitě dojde. Já bych intuitivně volila rann hodiny, ale zřejmě špatně.
Petunnka : Máta - list, případně kvetoucí nať, na počátku květu, červen až srpen-v 10 hod.dopl.

Kopřiva - list, červen až září-odpol. ve 14 hod. Černý bez -květen až červen-kolem poledne, plody-září-říjen
Meduňka - těsně před rozkvětem v době kolem poledne
Mateřídouška - na začátku květu - najlépe v červnu, mezi 12tou a 14tou hodinou
Rozmarýn - od konce května do srpna
Levandule - květ se sbírá v červenci, před úplným rozvitím, nať se sbírá v době květu, obvykle v srpnu
Dobromysl(oregáno)kvetoucí nať, po celé léto, nejlépe kolem poledne.
Už mám byt provoněn mátou, suším na proskleném balkóně, je to super.
Snažím se to přibližně dodržovat…
Dotaz nebyl přímo na mě, ale snad to nebude vadit.
Příspěvek upraven 04.08.12 v 11:42
Děkuji za vyčerpávající reakci. Občas koupím koření od sonnentor. Teď jsem mrkla na jejich web a mají tam co kdy sbírat. Tak, teď už se stačí akorát dokopat
. S tím sušením na sluníčku jsem to blbě
napsala. Suším venku ve stínu, ale za těch pařáků, aby rychle uschlo.
Přizpůsobovala jsem sběr počasí. Začnu s tou sušičkou nebo zkusím
podkrovní ložnici, ale tam zas asi prášíme 
Končím ať tu nespamujem cuketu.
@Petunnka
Ještě dodatek: k tomu sušení… babička mně učila, že ve svazcích sušit ve stínu, ale aby tam cirkuloval teplý vzduch… takže svazky suším buď na půdě (vesnické půdy jsou na to jak dělané, však na nich seno nikdy nezvlhlo, natož bylinky). Nebo jsem jeden čas bydlela ve městě, tam jsem sušila na balkoně tak, že pokud na to šlo přímé slunce, zajistila jsem clonu a tu pak odendala…Zkoušela jsem i ve starém, nepoužívaném skleníku, který byl natřen vápnem a tudíž neměl přímý sluneční svit uvnitř, stačilo jen větrat. Ale v používaném skleníku nedoporučuju, tam je pára z rostlin a zalévání.
Tak hezký den a ať se daří
Já suším v el. sušičce nať, ono je to během chvilky suché a zůstává tomu pěkně zelená barva. Opatrně přendám do síta a promnu přes něj, co nemá silné „košťálky“, to promnu jen v ruce. A opravdu doporučuju na bylinkové soli použít tu mořskou sůl, ten rozdíl je dost znát…
a začátky mých experimentů byly všelijaké
Ale teď už vím, že
některých bylinek stačí špetka a jinými se šetřit nemusí
Např. majoránka se snese i když ruka ujede,
ale jak ujede ruka třeba s libečkem, tak je to brrr… A zvláš´t sušený
- drcený je třeba hodně hlídat, tak jde pak o špetičky 


Pokud mi něco nevzejde, dokupuju v řeznických potřebách, tam mívají poměrně kvalitně usušené koření, jinde mi vadí fakt, že to mají vše v hnědém odstínu a bez chuti a vůně…
Levanduli taky nepoužívám (pouze do sáčků do skříní a do koupele.)
Mateřídouška je fajn do masových směsí, ale nejen tam…
Meduňku a mátu používám nejen na čaje, ale čerstvé lístky jsou fajn i do salátů či ozdoba některých pokrmů.
K té sušičce ještě: kdo rád houbový prášek, z hub usušených v sušičce jde skvěle, to samé sušené hrušky na pracharandu… (ale to jen jako tip).
A kdy sbírám? Tak nějak intuitivn, když poznám, že jsou rostlinky „zralé“ (koření) a do čajů se snažím v období nejčerstvější „zralosti“, tj. např. maliník, kopřiva, bříza atd., atd. - v době, kdy jsou mladičké, jak mají plody, už jen v nouzi a po sklizni už vůbec… Sbírám snad vše, co kde roste
@Petunnka nebojte se toho… na zkoušení stačí napřed malé množství a v případě úspěchu jen vynásobit poměr na větší dávku. U čajů také stačí napřed vyzkoušet jeden šálek a když se směs nezdaří, není to taková škoda vylít
Hodně štěstí a ať se zdaří vždy napoprvé
Příspěvek upraven 04.08.12 v 10:32
K tomu se musím dopracovat. Myslím čaje i sůl. Vždycky jsem sušila ve svazku na sluníčku. Jak do té sušičky? Taky celé stonky nebo jen lístky? Libeček mi letos vymrznul a chlap mi ho stejně prská
Takže pořizovat nebudu. Majoránka se mi moc
nedaří (tu jsem vzdala a kupuju). U nás jsou stálice pažitka, petržel,
bazalka, medvědí česnek (nějak se nedaří má pár lístků, které odejdou
dřív něž se rozkoukám), oregano, rozmarýn, meduňka, máta,
mateřídouška, levandule. Poslední dvě vlastně ani nepoužívám.
A ještě, sbíráte tak jak je doporučeno nebo prostě kdy se vám to
hodí? 
Ahoj, já tam dávám, co zrovna mám… Sůl kupuju mořskou, není tak jemná, jako klasická. Bylinky suším v sušičce - zůstanou zelené a krásně se rozemnou skoro na prášek.
Máme doma tolik druhů směsí
i jednodruhových čajů, ale vždy se vše vypije, dělám jen malé sklenky
od přesnídávky.
V téhle várce je: pažitka, libeček (na ten pozor, stačí ho hodně málo), petrželka, šalvěj, majoránka, celerové listy, bazalka a rozmarýn.
V podstatě dávám cokoli, i saturejku (tu letos nemám), špičky kopřiv (to ale spíš do jarní směsi, kmín (letos se mu ale nějak nedaří, má chudé květenství), medvědí česnek, cibulovou nať, tymián (letos mi ho mocnevzešlo, tak si ho nechám spíš jen jako koření. Tymiánu stačí taky jen špetka. Taky jsem si loni a předloni dělala jalovcovou sůl, ale jalovec nám přišel, tak snad naši na tom jejich budou něco mít…
Dělám si skleniček solí víc, některé směsové, jiné s jedním druhem… do polévek některé ty směsi nahradí Vegetu a vyjde to levněji a máš možnost si to udělat podle své chuti.
S meduňkou a mátou jsem to ještě nezkoušela, musím to napravit. Z měsíčku dělá mamka mast a já čaj - experimenty s čajovými bylinkovými směsmi je další moje úchylka
Zuzko, tento nákyp znám, dělám, je to dobré. Mám dotaz, jaké bylinky dáváš do té soli, mě tu roste oregáno, meduňka, máta peprná, pažitka, petržel, libeček, bazalka, chybí mě tymián, majoránka, suším různé bylinky, ale nenapadlo mě přidat do soli.
Mám tu ještě řepík, bukvici, měsíček, no, občas si vzpomenu a čaj si uvařím.