Recept Babiččin jednoduchý rybízový džem

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Babiččin jednoduchý rybízový džem

Postup

Rybíz omyjeme a umeleme na odšťavňovacím strojku. Vzniklou šťávu zpracováváme po výše uvedených dávkách. Do širšího kastrolu, nejlépe teflonového, dáme 4 sběračky šťávy z umletého rybízu a vaříme cca 10 minut, potom přidáme 3 sběračky cukru a vaříme cca 8 minut. Lžičkou kápneme vzniklý rosol na talířek a když zrosoluje (kapka ztuhne a neteče), naléváme do malých skleniček a ihned uzavřeme víčky. Necháme vychladnout pod froté ručníkem a po vychladnutí ukládáme. Takto připravený džem vydrží několik let. Velmi dobré je, když se do červeného rybízu umele i část rybízu černého. Po otevření se džem může rozředit trochou rumu, promíchá se a maže se na různé moučníky (linecké pečivo, dorty, perníky apod.). Je to recept bez jakýchkoliv chemikálií a je osvědčený, v naší rodině se dědí z generace na generaci.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 31.08.02 vloženo
  • 196637x zobrazeno

Ingredience

  • Na 1 svařovací dávku:
  • 4 větší sběračky šťávy z umletého rybízu
  • 3 stejné sběračky krystalového nebo pískového cukru (je-li rybíz sladší 5 sběraček rybízu a 3 sběračky cukru)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Katka2971 03.07.19 17:39

Marmeláda zhoustne , až vystydne, horké zavíčkovat a otočit dnem vzhůru. Dávám na 1 kg šťávy 80 dkg cukru. Vařím umyté bobule rybízu a přes síto pasíruji.

Odkaz na uvaření

cica11 22.06.17 13:47

ahoj,teď jsem ho dodělala,krásně se povedl,chutná skvěle,děkuji za tento recept.

Odkaz na uvaření

Pavls 21.08.16 21:58

Vyzkoušela a vřele doporučuji, jen opravdu zkusit „tuhnutí“ vařila jsem po přidání cukru oněch 8minut a pak ještě +10minut,ale jinak výborná,

Odkaz na uvaření

nalmila 03.07.16 20:20

Tak tento recept nemá chybu. Marmeládu jsem dělala poprvé a s tímto receptem jsou ji udělala jak po másle. Nemůžete udělat chybu. Moc tento recept všem začátečníkům doporučuji :)

Odkaz na uvaření

Věra Víchová 26.07.15 13:25

Dobrý den, vyzkoušela jsem tento recept a jsem nadšená tím, že jsem nemusela použít žádnou chemii, džem je nádherně hustý a skutečně stačilo těch pár minut, uvedených v receptu.
Babča Věra

Odkaz na uvaření

LusyH 08.07.15 07:04

Dobrý den, mohu se zeptat, jsem opravdu začátečník, protože mi marmeláda nezhoustla, jak je to možné? Všichni to tady chválili, tak jsem si myslela, že konečně budu mít hustou marmeládu a ono zase nic :( Poraďte prosím, mám znovu svařit a přidat gelfix nebo žel. cukr? Děkuji. Lucie

Odkaz na uvaření

Petra Š. z Lbc 15.08.14 15:56

Neskutečné, ale opravdu to funguje. Konečně se nám marmeláda povedla a není řídká. Jednoduchý, rychlý recept. Marmeláda je dobrá a průzračně červená.

Odkaz na uvaření

MILAN1970 24.07.14 11:08

vynikající recept bez přidání chemie

Odkaz na uvaření

Saša24 07.07.13 16:26

Vynikající recept udělala jsem ze 2 dávek. Díky elektrickému odšťavovači i se sběrem a umytí skleniček necelá hodinka práce já ještě akorát pokaždé skleničky sterilizuji 5 min v rozehřáté troubě na plechu.

Odkaz na uvaření

kravina 14.07.12 10:43

Jednoduché a chutné! Není co dodat, super…

Odkaz na uvaření

Ačraj 05.07.12 22:06

Vyzkoušela jsem tento recept, ze dvou dávek, jak je uvedeno, 10 naběraček rybízové šťávy a 6 naběraček cukru, je z toho toto množství, rybíz obsahuje pektin, proto není nutné, cokoliv přidávat, což k jinému ovoci je to nutné, zde se to vaří celkem 2×18 minut, já díky robotu Vorwerk mám džem hotový z 1 kg jakéhokoliv ovoce za 13 minut s přidáním Gelfixu-rychlé, vynikající. Jadérka v marmeládě, ani v džemu nemáme rádi, vždy přepasírované.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 02.07.12 18:42

Super a hlavně se nemusí nic „pracně“ odvažovat ;)
Jen jsem nedávala jen čistou šťávu, nechala jsem rozvařené bobulky, máme to tak raději ;)
Ale to nemá vliv na chuť, a ta je VYNIKAJÍCÍ :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

janulk 13.08.11 20:06

Vynikající recept na rybízový džem.Moc děkuji za zveřejnění receptu.

Diskuse k receptu Babiččin jednoduchý rybízový džem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2335 příspěvků 09.07.15 17:30

@birkana Budu muset příští rok prubnout, třeba jen z menší dávky :)
Teď jsem si dovezla deset kilo cukru (kilo á 14,90,–) takže na víkend jsem připravena (pět kilo cukru mám ještě ve špajzu :mrgreen: )
:mavam:

birkana
1687 příspěvků 09.07.15 17:14

@Zuzka1973, je pravda, že lístky ze šípku se zdají méně aromatické. Letos jsem lístky nejprve mixovala, až pak vařila (viz moje poslední uvaření Džemu z růží). Mám pocit, že džem je pak dost voňavý i při použití většího množství vody v poměru k objemu (hmotnosti) květů. Ze samotné šípkové jsem nezkoušela, chtělo by to experiment… :lol:.

Zuzka1973
2335 příspěvků 09.07.15 13:23

@birkana Vidíš… na houby bych zapomněla! 8o
Takže další sušení, zavařování a mražení :D
Mně teď vyhovuje, že se můžu při sklizni vyřádit do sytosti, od té doby, co mají obě děti vlastní domácnost a u rodin jejich partnerů se nezavařuje, tak to je něco pro mě :D
Pro nás už vím, kolik toho potřebujeme do další sezony a zbytek rozdám mladým, jen ty houby zůstanou jen nám, mladí je nepapají, ani jedni - mlsouni, mlsní… Těch pár sušených do bramboračky si umí nasbírat a usušit sami i ve městě, ale naštěstí s tím ostatním nám v konzumaci pomůžou :D
S ořechy na tom bývám podobně… Musím si to už předem psát do kalendáře, takže v mém kalendáři najdeš na několika listech červený nápis: HLÍDAT OŘECHY NA ŠNAPS! :mrgreen:
Ještě ale nejsou ve správné kondici, dávám jim ještě tak pár dnů, pak by měly být akorát :)
Na ten růžový džem koukám už od minula… Ale moc růží nemáme, jen vzadu u komopostu šípek (cíleně stříhaný - patří k inventáři), ale nevím, jestli by stačily pouhé šípkové kvítky… Sice je z nich fajn „růžová voda“, ale nevím, zda by měly dost „síly“ na džem, budu muset vyzkoušet :think:
:mavam: :kytka:

birkana
1687 příspěvků 09.07.15 12:34

@Zuzka1973, dala jsem si závazek, že od každého ovoce či zeleniny udělám letos jen polovinu sklenic, než v předchozích letech. Jestli to ovšem dodržím :nevim: ; já se znám :zed:. Džem z růží mám hotový, teď máčím zelené ořechy na zaváření (letos jsem konečně „nezaspala“, tedy ještě nemají náznak skořápky) :kytka:.

P. S. Nezapomeň, že na podzim budou ještě houby :evil:

edit: stylistická úprava

Příspěvek upraven 09.07.15 v 12:40

Zuzka1973
2335 příspěvků 09.07.15 10:22

@birkana To mi povídej… já mám za sebou první várku z našich borůvek (džem, sirup, mrazák), další průběžně zrají…
Rybíz dozrává také komplet všechen, jindy byl pěkně zvlášť podle druhu, letos bude víkend a příští týden cvrkot, asi si naordinuji zavařovací dovču (jako svůj vlastní zaměstnavatel si ji bez problémů schválím :mrgreen: )
Třešně už jsou naštěstí hotové, máme hodně ranné, z krku mám i jahody, ale je tu obalená višeň, tak za cca týden dozrají, už nyní mám připravené recepty: od sirupu, přes džem až po griotku, budou i višně v rumu a kandované…
Tak obalený strom ani nepamatuju 8o
Jediný, kdo má rozum, je angrešt - ten poslušně zraje podle odrůdy, maliny máme průběžně, od července do lisopadu, ale koncem léta začne ta samá honička se zeleninou :D
Muž říká: „Zlaté brambory… vykopou se, přeberou se, nechaj se oschnout a je zavařeno…“ :lol:
Vlastně ještě dýně a cukety miluju díky tomu, že se jen sklidí a víc nevyžadují :)
Ale baví mě to, v zimě pak je po čem sáhnout, ještě teď máme posledních pár lahví loňských sirupů - přesně načasované do nové várky :D
Letos bude špajz praskat ve švech… ale mladí si snad také něco odvezou :)
:mavam:

Příspěvek upraven 09.07.15 v 10:22

birkana
1687 příspěvků 09.07.15 07:52

@Zuzka1973, :mavam:. Letos vše díky teplým dnům zraje najednou! Nejen rybíz červený, ale i bílý, černý, maliny a první třešně :potlesk:. Očekávám hektický „zavařovací“ týden :roll:.

Zuzka1973
2335 příspěvků 08.07.15 12:31

Lusy - jak píše Birkana a já jen dodám, že rybíz má dostatek pektinu, takže rybízový džem je jeden z několika, který ztuhne i bež želírovacího cukru. Ale je potřeba to neuspěchat, pomalu nechat odpařit tolik tekutiny, kolik je potřeba a zkoušet tak¨, jak píše birkana: kapku na porcelánový talířek, chvíli počkat a pokud kapka zatuhla, je hotovo :kytka:
A pokud ti džem nezhoustl klidně jej převař ještě jednou a mělo by to klapnout i bez dalšího přidání cukru. Ty časy jsou ošemetné, máme doma dva druhy rybízu, jeden je hotový hned, ale ten druhý má tak velké a šťavnaté bobule, že jej musím nechat vydusi více, je to individuální.
Ale "talířková zkouška nezklame nikdy ;)
Když jsem dělala prvně rebarborový džem, dopadla jsem jako ty - musela jsem řídký džem převařit nanovo a dopadlo to na druhý pokus již dobře.
Jinak stejně jako birkana dělám jakýkoli džem po částech (vždy max. 1kg ovoce) - je to pak rychlejší a na jistotu. Cukru dávám podle druhu ovoce a želírovací cukr používám jen tam, kde je ovoce s menším obsahem pektinu.

Držím palce, ať se nakonec zadaří, ten džem za to stojí, o víkendu mě to také čeká, ještě nemáme rybíz dozrálý, ale každým dnem nabírá barvu, tak počítám, že na víkend by mohl dojít :mavam:

birkana
1687 příspěvků 08.07.15 08:53

@LusyH, opravdu jsi dodržela množství ke svařování a časy? Je třeba vařit v menších dávkách a před přidáním cukru odpařit část tekutiny. Já rybízovou šťávu a cukr odvažuji (na 1 kg šťávy cca 500 - 600 g cukru). Džem vždy ztuhl. Ta zkouška rosolu na talířku je vždy spolehlivý ukazatel, že hotový džem ztuhne :lol:.

Větší množství cukru bych už nepřidávala; můžeš v troše cukru rozmíchat želírfix (raději ten „3 : 1“ - menší množství) a zkusit znovu převařit podle návodu na sáčku.

Možná někdo jiný poradí lépe :nevim: :mavam:.

janulk
1 příspěvek 13.08.11 20:06

Vynikající recept na rybízový džem.Moc děkuji za zveřejnění receptu.

Cuoco
1 příspěvek 26.07.11 16:00

Dobrý den, tak dnes jsem dostala trošku červeného rybízu a zkusila jsem z něj udělat tento džem. Pro jistotu jsem si koupila fix gel, ale nebyl opravdu zapotřebí. Džem se povedl, má krásnou barvu a na vánoce se bude hodit. Výborný recept.

vaj
1 příspěvek 20.07.11 10:18

Vlastinka02 si zaslouží za tento recept opravdu velkou pochvalu. Jako každý rok jsme dělali ovocné domácí víno, neboť ta barvená chemie z obchodních řetězců nám už leze krkem. Zbyl nám nějaký rybíz, tak jsme se rozhodli vyzkoušet tento recept. Popravdě, když jsem to na plotně vařil, tak jsem do poslední chvilky nevěřil, že z toho ten džem bude - bez želírovacího cukru, želatýny a konzervantů. Když to všechno fungovalo a ztuhlo jak má a dokonce byl z toho ten nejlepší džem, jaký jsme s rodinou kdy jedli, uvědomil jsem si jak nám ta moderní „civilizace“ dáva zabrat. Ochotně kupujeme potraviny ve kterých je více „éček“ a chuťových emulgátorů, než toho, co tam má doopravdy být. Když pak náhodou narazíme na takovýto geniálně jednoduchý a přírodní recept po našich moudrých babičkách, tak mu prostě apriorně nevěříme. Vlastinko02 hluboce se Vám omlouvám i Vaší babičce. Pokud máte více takovýchto geniálních receptů, neváhejte a všechny je poblikujte!

Jen tak mimochodem, minule jsem koupil těsto na pizzu. Když jsme si přečetli, že to obsahuje více éček, než-li mouky, tak jsme na něj ztratili chuť. Takže dneska, pokud je čas, si pečeme doma chleba, děláme si těsto na pizu, svůj bramborový knedlík, noky z bramborového těsta, své víno a recept Vlastinky02 nám báječně zapadl do našeho „portfolia“. Polotovary jsou hnus a webovka labužníka je naprosto perfektní, že nám umožňuje tyto skvělé recepty mezi sebou sdílet.

ebre
1 příspěvek 21.07.10 07:31
Re: Babiččin jednoduchý rybízový džem

Děkuji, nevěřila jsem tomu, ale ztuhlo to úplně fantasticky, je to strašně dobré. Jde to skvěle i bez chemie. Už se těším na vánoce na linecké s marmelááádou :-).

Labužník helcab02
1 příspěvek 04.07.09 21:12
Re: Babiččin jednoduchý rybízový džem

Je bezva. Děkuji

quitek
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Dík

Děkuji za recept, udělala jsem podle něj z bílého rybízu nádhernou (modrou) marmeládu. A je fakt mňam.

majofan
10 příspěvků 25.01.09 03:43
Odskúšané

Vyskúšala som z tohto ročnou úrodou,no a je to paráda.Môžem vrelo odporúčať.Je fakt dobrý a bez chémie.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz