Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Mléčné výrobky a sýry ».
Recepty s nivou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Niva je druh tučného, plísňového sýra. Vyrábí se ve tvaru kruhových válců z odtučněného mléka pasterizací, sýřením, zráním a solením. Uvnitř i na povrchu se vyskytují plochy s ušlechtilou plísní zelené až namodralé barvy. Charakterizuje ji výrazná, pikantní chuť.
Nakupujeme jednotlivé zlomky z nivových válců. Pokud je pod povrchem slabá naoranžovělá vrstva mazu či je povrch nahnědlý, nejedná se o kaz, který by způsoboval závadnost výrobku, ale o běžný důsledek procesu výroby. Nivu seženeme v chladících boxech balené či volně v úseku uzenin v běžných obchodech s potravinami, sýrových prodejnách či supermarketech.
Niva svou slanou a výraznou chutí přebije většinou ostatní suroviny, nehodí se tedy k bílému rybímu masu ani jiným jemným pokrmům. Nejčastěji ji strouháme na pizzu, do těstovin, brambor, na rizoto, k zelenině, vaječným pokrmům, drůbeži, mletému masu, vepřovému, do salátů, karbanátků - Karbanátky z nivy, do špenátu, nádivek, na biftek či ji konzumujeme samotnou s hroznovým vínem či ořechy - Kuličky z nivy. Nivu také smažíme, nakládáme, grilujeme.
Nevakuovanou nivu skladujeme v ledničce maximálně tři týdny, u balené se řídíme datem spotřeby.