Recepty - niva

Recepty s nivou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Niva je druh tučného, plísňového sýra. Vyrábí se ve tvaru kruhových válců z odtučněného mléka pasterizací, sýřením, zráním a solením. Uvnitř i na povrchu se vyskytují plochy s ušlechtilou plísní zelené až namodralé barvy. Charakterizuje ji výrazná, pikantní chuť.

 Rady při nákupu

Nakupujeme jednotlivé zlomky z nivových válců. Pokud je pod povrchem slabá naoranžovělá vrstva mazu či je povrch nahnědlý, nejedná se o kaz, který by způsoboval závadnost výrobku, ale o běžný důsledek procesu výroby. Nivu seženeme v chladících boxech balené či volně v úseku uzenin v běžných obchodech s potravinami, sýrových prodejnách či supermarketech.

 Využití v kuchyni

Niva svou slanou a výraznou chutí přebije většinou ostatní suroviny, nehodí se tedy k bílému rybímu masu ani jiným jemným pokrmům. Nejčastěji ji strouháme na pizzu, do těstovin, brambor, na rizoto, k zelenině, vaječným pokrmům, drůbeži, mletému masu, vepřovému, do salátů, karbanátků - Karbanátky z nivy, do špenátu, nádivek, na biftek či ji konzumujeme samotnou s hroznovým vínem či ořechy - Kuličky z nivy. Nivu také smažíme, nakládáme, grilujeme.

 Skladování

Nevakuovanou nivu skladujeme v ledničce maximálně tři týdny, u balené se řídíme datem spotřeby.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz