Recept Benediktýnská vejce

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Benediktýnská vejce

Úvod

Budeme potřebovat zapékací misky (nebo nízké hrníčky) o průměru 6 – 8 cm, dále alobal a vysoký plech nebo velký pekáček s vodou (velikost závisí na počtu vajíček).

Postup

Tento recept je vhodný pro „vyklizení zbytků“ z lednice a přitom na talíři vejce působí velice elegantně. Musíte mít ovšem chuť „hrát si a zdobit“. Misky vytřeme olejem, vyložíme uzeninou (nebo rybou), rozklepneme vejce. To osolíme, okořeníme, poklademe zeleninou, posypeme bylinkami a zastrouhneme sýrem. Občas opatrně zamíchám do bílků posekanou zeleninu (tak, abych nerozbila žloutek). Když máme všechna vejce ochucená a nazdgbená, přikryjeme je alobalem a vložíme misky (hrníčky) do pekáčku (plechu) s vodou (nebo do něj nalijeme vodu pak). Dáme do vyhřáté trouby a necháme tam cca 15 – 25 minut až vejce ztuhnou. Potom ostrým nožem obkroužit kraje a opatrně přesunout na talířek. Poznámky: Lze je použít jako samostatné jídlo se zeleninovou oblohou, pečivem a nějakým dresinkem (dle chuti) anebo ke špenátu či doplněk k jiným jídlům, kde se používají vejce. Také jsem vejce jedla jako sytý předkrm, ozdobené pouze listem salátu. Vynikající je, že můžeme každému členu domácnosti připravit vejce přesně pro „jeho“ chuť (manželovi s anglicku a česnekem, dětem se šunkou a s hráškem) Moje nejoblíbenější variace: --- misku vyložit anglickou, vejce opepřit a osolit solí s česnekem, posypat cibulkou, nahoru sýr --- misku vyložit šunkou, vejce posolit a posypat pórkem + plátky červ. papriky,kari, sýr --- misku vyložit trvanlivým salámem, vejce posypat hráškem a cibulí, nahoru str. niva

Recept je z kategorií: Přílohy Zdobená vejce

Nahlásit recept

  • 02.03.04 vloženo
  • 20062x zobrazeno

Čas přípravy

  • 35 min

Ingredience

  • vejce
  • uzeniny (šunka, chorrizo, anglická slanina, popř. párky aj. dle chuti)
  • uzené šproty nebo jiné rybky
  • zelenina (paprika, rajče, pórek, cibulka, hrášek, česnek …)
  • sýr (mozarela, eidam, niva…)
  • bylinky (petrželka, pažitka, tymián, saturejka, majoránka, kopr….)
  • sůl + koření různá
  • olej

Doporučená příloha

  • nejlépe zelenina

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 2.9.13 20:15

Jelikož to nejsou TA vejce, dovolila jsem si další obměnu. Našla jsem jednoho hříbka, jednu holubinku namodralou a jednu nazelenalou. Podusila je na másle s několika lístky čerstvého tymiánu. Zapékací mističku vymazala máslem, vyložila šunkou od kosti, na dno položila lžíci velejemné houbové směsi, vyklopila žloutek, bílek jsem se špetkou soli trochu vyšlehala, přidala strouhaný ementál, nalila do misky na žloutek a houby, ještě trochu posypala sýrem a zapekla. S rozpečeným rohlíčkem - šťavnaté snídání éňoňůňo!

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

tlustá bába 8.5.13 09:59

Někde jsem četla, že podle toho, jak má člověk rád zvířata a sebe, se pozná, jak má rád lidi. Asi vás lidi miluju, nebo co!
Jen šunka, vajíčko, ementál, šnytlík, sůl. Ještě jsem si k tomu dala bylinkové máslo a udělala jsem si prosté zemědělské kafe. V hrnku je dětská polévková lžíce, kafe není malé, ale já taky ne. Krásné dobré ráno všem!

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

Petunnka 3.7.12 18:14

Néé úplně zdravá strava, na mně osobně dost těžké, ale přeci - jen jednou za čas. Mňamka

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Benediktýnská vejce

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Benediktýnská vejce

Scholastica
23 příspěvků 4.6.13 22:35

Tady se pohoršuješ a potom na labužníka dáš recept na nepečený cheesecake? Kolik ten má společného s originálem?

birkana
1687 příspěvků 9.5.13 07:36

@di máš pravdu. Tehdy jsem na Labužník chodila ještě jako neregistrovaná, pamatuji si tu změnu a zmatek. To datum bylo pro upřesnění pro BarbaruP 8o

di
2451 příspěvků 8.5.13 21:08

Birkano: domnívám se, že se debatovalo podstatně dřív, toho 25.1.2009 proběhla nějaká změna stránek, proto má tolik příspěvků stejné datum i hodinu zveřejnění, jen jeden příspěvek od Eleen se liší (9.3.2004 v 13:01).

casino
4494 příspěvků 8.5.13 21:00
Na tomto receptu je sympatické...

…že kromě trapného názvu nic dalšího nepředstírá a už v úvodní větě postupu se zařazuje do zatím neexistující kategorie JAK VYČISTIT LEDNIČKU ;)
Měl jsem dosud za to, že Benediktova vejce se narodila v bavorském Marktlu :mrgreen:

birkana
1687 příspěvků 8.5.13 08:57

@BarbaraP, doporučuji přečíst si diskusní příspěvky níže. 8o 8o 8o Na téma „pravosti“ se zde diskutovalo již 25. 1. 2009 :think:

tlustá bába
1212 příspěvků 8.5.13 08:57

Ausgerechnet tohle si jdu udělat, šunčička, máslíčko, vajíčko od slepičky, sýrec, šnytlík, ňam, ňam, ňam, to si dám! Je mi jedno, jak se to jmenuje. :mavam:

BarbaraP
27 příspěvků 8.5.13 05:55
???

Vejce „Benedikt“ - jsou typicky americkou snídaní i když si každý myslí, že jsou původem z Francie. Mají tři hlavní složky: obyčejnou žemli s plátkem šunky, vynikající ztracená vejce položená na žemli a přelita báječnou holandskou omáčku s krémovou a bohatou máslovou chutí. O původu pokrmu koluje několik verzí. Klasická verze říká, že v roce 1860 jistý wallstreetský bankéř jménem LeGrand Benedict, pravidelný návštěvník manhatanského restaurantu Delmonico prohlásil, že je již znuděn předkládaným menu. Praktickou a rychlou odpovědí majitele hotelu Charlese Ranhofera byly vejce Benedikt.

Toto má s receptem na vejce Benedikt společné leda jednu surovinu a to vejce! Nazývejme snad věci pravým jménem ne? Jakási zapečená vajíčka se zbytky zeleniny, sýrů a uzenin, ok proti gustu nic, ale! Toto mi přijde, jako když Jiří Babica vařil segedýn, který se krom jedné složky a to zelí skládal z pórku, eidamu, smetany a jiných ingrediencí, co tam vůbec nepatří! Nechci vás nijak chytat za slovo, ale nelíbí se mi, když si někdo plete pojmy s dojmy a to by myslím mělo platit i v gastronomii ne?! :think:

Příspěvek upraven 08.05.13 v 05:57

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Benediktýnská vejce

Jak tak koukám, tak se tady rozpoutala debata o tom, že bychom měli vědět, když si něco dáme, co nám přinesou, s čímž zcela souhlasím. Ale nicméně, Eleeen, ať už je název správně nebo ne, v neděli ráno jsme si moc pochutnali, každý jsme si dali jednu verzi s anglickou a jednu s turistickým salámem a bylo to mňam, jako snídaně pravda sice trochu větší porce, ale bylo to moc dobré.
Glamo, vítám Tě, už jsem na Tebe několikrát myslela, kde jsi!!!

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Pro eja a Pajinka:

Přeju hodně zdaru a napište, jak se Vám to povedlo! Dobrou chuť!

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Pro Glama:

Glamo, já ani v nejmenším nezpochybňuji recept od Babi a nikdy bych si to nedovolila. Jak jsem napsala: tento recept jsem zdědila s tímto názvem a tak ho i posílám dál. Nepojmenovala jsem ho Vejce BENEDYKT z New Yorku. Pojmenovala jsem ho Benediktýnská vejce. Ani nikomu netvrdím, že tento je jediný a správný a že je z New Yorku, což zcela jasně není. Ani ho nepokládám na toust, ani k němu nedělám holandskou omáčku. Tudíž je to zcela jiný recept a taky s jiným názvem než Vejce BENEDYKT. Jmenuje se jinak, i když obdobně. Je dobře, že Babi napsala, že ho lze podle názvu zaměnit s tím pravým, tak to všichni budou vědět a třeba díky tomu zabrousí na pravý recept Vejce BENEDYKT. A to je přeci fajn. Brouzdat tady a dovídat se, zkoušet recepty a podělit se o zkušenosti.
Takže všem přeji příjemné vaření a hodně kulinářských úspěchů! :-)))

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Pro Babi

Milá Babi, nečekala jsem, že se zde rozpoutá taková šílená debata absolutně o ničem. Já jsem sem vložila recept tak, jak jsem ho zdědila i s názvem.
K poznámce … Tvoje vejce „BENEDYKT“ z New Yorku se přeci dělají úúplně jinak … (jsem zapomněla napsat) NEŽ MOJE BENEDIKTÝNSKÁ VEJCE. Ani v nejmenším nepochybuji o tom, že by Tvůj recept nebyl ten pravý a správný. Vzhledem k Tvým znalostem o vaření bych si nikdy nedovolila pochybovat o tom, co tady píšeš (a že je toho dost a samé lahůdky a dobrůtky ;-) )
Takže je jen dobře, že tady existuje ten pravý a jediný správný recept. Ten můj je tedy něco jiného, co se kdysi na Moravě rozšířilo pod názvem Benediktýnská vejce a mě napadlo, že by bylo fajn se o něj podělit. Teď už všichni vědí, že to nejsou pravá vejce BENEDYKT z New Yorku.
Těším se na další skvělé recepty od Tebe a zdravím Kanadu!

Eleeen
1127 příspěvků 9.3.04 13:01
Pro Babi:
glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
BABI, PIŠ! :-))))

:-))))
Zdravím opravdu všechny! :-)))

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá, drahá Galamo...

Zatím co já potila odpověď pro Eleeen, abych vše zformulovala tak, abych se snad nikoho nedotkla, tak Tys klasicky odpověděla. Děkuji Ti mockrát ;o)))

Ani nevíš, jak jsem ráda, že jsi opět mezi námi! Hodně jsem na Tebe myslela! Glamo, Tvoje e-mail adresa je stále stejná? Mohu Ti na ni napsat?

Moc Tě zdravím a přeji Ti konečně ustálené zdraví!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Benediktýnská vejce

Eleeen. Abych upřesnila, v názvu jsem měla překlep, který se mi nechtěl opravovat, ano ¨Benedikt¨s měkkým ¨i¨. Taktéž jsem netvrdila, že Tvůj recept není DOBRÝ, jenže má spíš název ¨Oeufs en Cocotte¨(vejce v kalíšcích/volně přeloženo) a ne Benedict. Máš-li správný recept z New Yorku jak uvádíš, který se dělá úplně jinak než jsem napsala já, tak bych si jej ráda přečetla :) Avšak pro porovnání si můžeš přečíst Ty něco na stránce ¨Dadalova kuchařka¨, která možná jediná na celém českém webu vejce ¨Benedikt¨uvádí. Na jednu stranu máš pravdu, že je to snad jedno, jak se recepty jmenují, ale na druhou stranu by se měly uvádět pod originálním jménem, existuje-li takové.
Vejce ¨Benedikt¨mají mnoho variací na klasický recept, ale vždy se jedná o toust, ztracená vejce a holandskou omáčku, možná s vyjímkou béarnaise¨omáčky, jedná-li se o vejce s uzeným lososem, místo slaniny, prosciutto, nebo šunky:-)

Pozdrav z Kanady!

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Benediktýnská vejce

Eleen, Babi má pravdu. Neříká to, z nějaké malichernosti, ani plezíru. Jsou jídla, která mají svůj přesný technologický postu, přesné složení. Již jsem o tom tady psala. Proste segedínský guláš je VŽDY z vepřového masa, paprikové omáčky s vložkou dušeného kysaného zelí. Tournedos Rossini jsou VŽDY řezy ze svíčkové s drůbežími játry. Lepenice jsou vařené brambory promíchané s dušeným zelím. Stejně tak jako třeba Kaplická cmunda a nebo naše česká Svíčková na smetaně. Stejne tak vejce Benedykt jsou přesně dané. Můžeme si je upravit jakkoliv jinak, ale už to prostě Nebudou Vejce Benedykt. Kdyby tohle neplatilo, dala by sis v restraci Španělského ptáčka a dostala třeba mletý řízek z kapusty s bramborem, protože kuchař si to prostě takhle nazval. I v gastronomii platí určitá přesná pravidla a nepsané zákony.Stačilo by třeba recept nazvat MOJE B.V., nebo B.V. po našem a tisíckrát jinak.
Tak se na Babi nezlob, myslí to dobře a má pravdu! :-)))). Tohle pravidlo je náhodou moc důležité a měli bychom ho dodržovat všichni!
Jinak zdravím všechny labužníky!!! Po delší odmlce, způsobené nemocí, jsem zase zpět! :-))))

Pájinka
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Mňamka

Teda Eleeen to musí být dobrota ! Určitě vyzkouším.

Pájinka
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Mňamka

Teda Eleeen to musí být dobrota ! Určitě vyzkouším.

Pájinka
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Mňamka

Teda Eleeen to musí být dobrota ! Určitě vyzkouším.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Pro Babi

Milá BABI!
Mě je to jedno jak se jmenují a odkud pocházejí, hlavně, že mi chutnají. Mimoto Tvoje vejce „BENEDYKT“ z New Yorku se přeci dělají úúplně jinak. Tomu u nás říkáme zastřená vejce anebo obdobně. Ale babi, vždyť je to TAK jedno. Tvůj recept se taky chystám odzkoušet. A tady ten - jak mě máma naučila, tak prodávám.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Benediktýnská vejce

Milá Eleeen. Vejce ¨Benedykt¨ pocházejí z New Yorku. Tvůj recept je zajistě dobrý, ale se jménem, které jsi mu dala, nemá co společného ;o)

Sněhurka
446 příspěvků 25.1.09 03:43
Ejo: Benediktýnská vejce

Tak vám ve špitále vaří dobře, koukám.
Hihihi :-)

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Benediktýnská vejce

Nedělní snídaně - mňam.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz