Recepty - mochyně

Více z Ovoce ».

Mochyně

Mochyně známe také jako: židovská třešeň, physalis, aztécká třešeň

Recepty s mochyní  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Mochyně peruánská je příbuzná mochyně židovské, okrasné rostliny známé z českých zahrad. Oproti okrasné odrůdě se však hodí i do kuchyně. Žlutá tobolka, která nápadně připomíná lampionek, ukrývá poživatelný plod o velikosti třešně. Oranžová bobule se chutí často blíží k ananasu a obsahuje vysoký podíl vitamínů a stopových prvků. Mimo betakaroten, který slouží jako ochrana zraku a proti rakovině, je zdrojem vitamínu C, draslíku, fosforu a železa. Posiluje imunitní systém a pozitivní vliv má i na kožní onemocnění a dermatitidu.

 Rady při nákupu

Zralost plodu určuje obal. Zralá mochyně je suchá, neporušená a ve žlutých odstínech.

 Využití v kuchyni

Mochyně se využívá do studených omáček k masu i dezertům. Bobule se často zavařují, přidávají do marmelád nebo tvoří základ alkoholických likérů. Ovoce je možné i kandovat a sušit, podobně jako rozinky. V gastronomické kultuře je hojně využívaná pro svou estetickou funkci při servírování. Při zdobení salátů a dezertů se lampionek odstraňuje těsně před podáváním, jinak by se mochyně rychle zkazila.

 Skladování

Doporučuje se skladovat na suchém místě. Mochyni je možné i sušit, pak vydrží déle.

 Sezóna

Plody mochyně dozrávají průběžně, a tak je ovoce k dispozici po celý rok.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz