Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Mochyně známe také jako: židovská třešeň, physalis, aztécká třešeň
Recepty s mochyní Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Mochyně peruánská je příbuzná mochyně židovské, okrasné rostliny známé z českých zahrad. Oproti okrasné odrůdě se však hodí i do kuchyně. Žlutá tobolka, která nápadně připomíná lampionek, ukrývá poživatelný plod o velikosti třešně. Oranžová bobule se chutí často blíží k ananasu a obsahuje vysoký podíl vitamínů a stopových prvků. Mimo betakaroten, který slouží jako ochrana zraku a proti rakovině, je zdrojem vitamínu C, draslíku, fosforu a železa. Posiluje imunitní systém a pozitivní vliv má i na kožní onemocnění a dermatitidu.
Zralost plodu určuje obal. Zralá mochyně je suchá, neporušená a ve žlutých odstínech.
Mochyně se využívá do studených omáček k masu i dezertům. Bobule se často zavařují, přidávají do marmelád nebo tvoří základ alkoholických likérů. Ovoce je možné i kandovat a sušit, podobně jako rozinky. V gastronomické kultuře je hojně využívaná pro svou estetickou funkci při servírování. Při zdobení salátů a dezertů se lampionek odstraňuje těsně před podáváním, jinak by se mochyně rychle zkazila.
Doporučuje se skladovat na suchém místě. Mochyni je možné i sušit, pak vydrží déle.
Plody mochyně dozrávají průběžně, a tak je ovoce k dispozici po celý rok.