Recepty - krab

Recepty s krabem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Jak na kraba  Skladování  Krab a víno  

Krab je mořský živočich, který se dnes loví hlavně pro maso. Patří do rodiny korýšů společně s rakem, humrem a dalšími. Nejčastěji se loví v oblasti Kamčatky a na pobřeží Ruska a Japonska. Krabí maso se využívá v teplé i studené kuchyni. Je vynikající ve všech úpravách.

 Rady při nákupu

Krab se v Česku shání poměrně těžko, navíc je drahý kvůli náročnému dovozu do vnitrozemí. Na internetu se dá celý krab objednat za přibližně 1800 Kč (cca 2 kg), krabí nožičky pak za 2200 Kč (cca 1,2 kg). Sehnat se dá i krabí konzerva - 200 g masa pořídíte přibližně 300 Kč.

Nezaměňte kraba za surimi, krabí tyčinky, které s opravdovým krabem nemají nic společného. Surimi se vyrábí se ze svalové bílkoviny získané z ryb, škrobu, konzervantů, stabilizátorů a mnoho dalších přídavných látek.

 Využití v kuchyni

V Česku častěji seženete mraženého kraba. Pokud se vám povede sehnat kraba živého, před zpracováním ho důkladně umyjte kartáčem pod proudem tekoucí vody. Živý umytý krab se vaří v osolené vroucí vodě přibližně 15 minut. Do vody můžete přidat trochu citronu. Nechte ho trochu vychladnout, poté odřízněte hlavu a krunýř (tělo po obvodu okolo krunýře nařízněte a vyloupněte z krunýře). Nejvíce masa najdete pod krunýřem a v nožičkách a klepetech.

Zkušení Labužníci můžou kraba i ugrilovat. Uvařeného kraba bychom měli zkonzumovat do 24 hodin.

 Jak na kraba

Budete potřebovat kleště, ostrý nůž a háčky. Detailní postup, jak si poradit u stolu s celým krabem, najdete u receptu Krab tobolář s majonézou.

 Skladování

Živý krab by se měl uvařit co nejdřív od samotného nákupu, ještě tentýž den. Než ho ale uvaříte, přikryjte ho vlhkou utěrkou a skladujte v chladničce.

 Krab a víno

K pojídání kraba patří kvalitní bílé víno. K tomuto masu se výborně hodí jakékoliv suché bílé víno, např. Ryzlink, Chardonnay nebo Rulandské šedé.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz