Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ryby a plody moře ».
Recepty s krabem Rady při nákupu Využití v kuchyni Jak na kraba Skladování Krab a víno
Krab je mořský živočich, který se dnes loví hlavně pro maso. Patří do rodiny korýšů společně s rakem, humrem a dalšími. Nejčastěji se loví v oblasti Kamčatky a na pobřeží Ruska a Japonska. Krabí maso se využívá v teplé i studené kuchyni. Je vynikající ve všech úpravách.
Krab se v Česku shání poměrně těžko, navíc je drahý kvůli náročnému dovozu do vnitrozemí. Na internetu se dá celý krab objednat za přibližně 1800 Kč (cca 2 kg), krabí nožičky pak za 2200 Kč (cca 1,2 kg). Sehnat se dá i krabí konzerva - 200 g masa pořídíte přibližně 300 Kč.
Nezaměňte kraba za surimi, krabí tyčinky, které s opravdovým krabem nemají nic společného. Surimi se vyrábí se ze svalové bílkoviny získané z ryb, škrobu, konzervantů, stabilizátorů a mnoho dalších přídavných látek.
V Česku častěji seženete mraženého kraba. Pokud se vám povede sehnat kraba živého, před zpracováním ho důkladně umyjte kartáčem pod proudem tekoucí vody. Živý umytý krab se vaří v osolené vroucí vodě přibližně 15 minut. Do vody můžete přidat trochu citronu. Nechte ho trochu vychladnout, poté odřízněte hlavu a krunýř (tělo po obvodu okolo krunýře nařízněte a vyloupněte z krunýře). Nejvíce masa najdete pod krunýřem a v nožičkách a klepetech.
Zkušení Labužníci můžou kraba i ugrilovat. Uvařeného kraba bychom měli zkonzumovat do 24 hodin.
Budete potřebovat kleště, ostrý nůž a háčky. Detailní postup, jak si poradit u stolu s celým krabem, najdete u receptu Krab tobolář s majonézou.
Živý krab by se měl uvařit co nejdřív od samotného nákupu, ještě tentýž den. Než ho ale uvaříte, přikryjte ho vlhkou utěrkou a skladujte v chladničce.
K pojídání kraba patří kvalitní bílé víno. K tomuto masu se výborně hodí jakékoliv suché bílé víno, např. Ryzlink, Chardonnay nebo Rulandské šedé.