Recepty - krab

Recepty s krabem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Jak na kraba  Skladování  Krab a víno  

Krab je mořský živočich, který se dnes loví hlavně pro maso. Patří do rodiny korýšů společně s rakem, humrem a dalšími. Nejčastěji se loví v oblasti Kamčatky a na pobřeží Ruska a Japonska. Krabí maso se využívá v teplé i studené kuchyni. Je vynikající ve všech úpravách.

 Rady při nákupu

Krab se v Česku shání poměrně těžko, navíc je drahý kvůli náročnému dovozu do vnitrozemí. Na internetu se dá celý krab objednat za přibližně 1800 Kč (cca 2 kg), krabí nožičky pak za 2200 Kč (cca 1,2 kg). Sehnat se dá i krabí konzerva - 200 g masa pořídíte přibližně 300 Kč.

Nezaměňte kraba za surimi, krabí tyčinky, které s opravdovým krabem nemají nic společného. Surimi se vyrábí se ze svalové bílkoviny získané z ryb, škrobu, konzervantů, stabilizátorů a mnoho dalších přídavných látek.

 Využití v kuchyni

V Česku častěji seženete mraženého kraba. Pokud se vám povede sehnat kraba živého, před zpracováním ho důkladně umyjte kartáčem pod proudem tekoucí vody. Živý umytý krab se vaří v osolené vroucí vodě přibližně 15 minut. Do vody můžete přidat trochu citronu. Nechte ho trochu vychladnout, poté odřízněte hlavu a krunýř (tělo po obvodu okolo krunýře nařízněte a vyloupněte z krunýře). Nejvíce masa najdete pod krunýřem a v nožičkách a klepetech.

Zkušení Labužníci můžou kraba i ugrilovat. Uvařeného kraba bychom měli zkonzumovat do 24 hodin.

 Jak na kraba

Budete potřebovat kleště, ostrý nůž a háčky. Detailní postup, jak si poradit u stolu s celým krabem, najdete u receptu Krab tobolář s majonézou.

 Skladování

Živý krab by se měl uvařit co nejdřív od samotného nákupu, ještě tentýž den. Než ho ale uvaříte, přikryjte ho vlhkou utěrkou a skladujte v chladničce.

 Krab a víno

K pojídání kraba patří kvalitní bílé víno. K tomuto masu se výborně hodí jakékoliv suché bílé víno, např. Ryzlink, Chardonnay nebo Rulandské šedé.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Tatranské kuře Tatranské kuře
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz