Recepty - hermelín

Hermelín známe také jako: camembert

Recepty s hermelínem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Hermelín je český plísňový sýr (s charakteris­tickou bílou plísní na povrchu a vnitřkem typicky vonícím po žampionech). Je napodobeninou francouzského sýra camembert. Na trh ho dodává několik našich mlékáren v různě velkých baleních (80g – 120g). Má kulatý tvar, který připomíná větší puk. Na trh se dodává buď v klasické podobě i s různými příchutěmi (paprikou, zeleným pepřem, česnekem…). Je základem dalších sýrů, které se prodávají pod různými komerčními názvy (Hermadur, Troubelín, Pepa na gril, Vltavín aj.). Bývá balený do hliníkové folie. Před poškozením ho nejčastěji chrání papírová krabička. Hermelín vysoce výživně i biologicky hodnotná potravina, stejně jako ostatní přírodní (zrající) sýry. Je poměrně hodně kalorický, nehodí se při redukčních dietách.

 Rady při nákupu

Na trh se dodává buď jednotlivě balený v papírových krabičkách, nebo nakládaný ve skleněných či plastových obalech. V obchodech najdeme i hermelínové pomazánky (balené nebo navažované). Při nákupu je třeba věnovat pozornost datu doporučené spotřeby, případně i senzorickým charakteristikám (hlavně vůni). Čerstvý hermelín má typickou vůni. Starší zapáchá. Po rozbalení je starý hermelín okoralý, má tvrdou, ztmavlou kůrku, na chuť je hořký.

 Využití v kuchyni

Před použitím se doporučuje hermelín ponechat po několik desítek minut vyndaný z chladničky při pokojové teplotě, aby se rozvinula jeho vůně a střídka mírně změkla. Konzumuje se buď v původním stavu (nejlépe s červeným vínem) nebo se z něj vyrábějí různé pokrmy studené i teplé kuchyně. Ve studené kuchyni se používá na pomazánky - Hermelínová pomazánka II, saláty, koktejly, ke zdobení jednohubek, chlebíčků, obložených mis apod. V teplé kuchyni se nejčastěji upravuje smažením v trojobalu nebo v těstíčku, griluje se - Grilovaný hermelín s medem, případně se z něj dělají placičky nebo se přidává do mletých mas. Používá se také strouhaný k posypu teplých i studených pokrmů.

 Skladování

Hermelín se musí skladovat v obchodech v chladicích boxech, při teplotě asi 5°C, v domácnosti v chladničce, aby nedošlo k jeho znehodnocení. Doporučuje se umísťovat odděleně od ostatních potravin, protože je aromatický (zejména hermelíny s příchutěmi).


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz