Recepty - brie

Recepty s brie  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Brie a víno  

Brie se řadí mezi plísňové sýry s velmi měkkou, krémovou konzistencí. Vyrábí se ze syrového mléka a vzhledem ke své tloušťce poměrně rychle zraje. Brie poznáte podle béžové kropenaté kůry, která má v průměru 3,5 až 4 cm a vyniká svou pikantní, palčivou chutí. Barva těsta může být slámová až zlatavá, v závislosti na druhu sýra. Obsahuje až 60% sušiny, zraje v průměru 3-5 týdnů. Brie patří po právu mezi nejlepší francouzské sýry. Nedocenitelný je k vínu i v kuchyni.

 Rady při nákupu

Pokud chcete sýr skladovat déle, vyplatí se koupit vcelku.

 Využití v kuchyni

Kvalitní Brie chutná nejlépe bez tepelné úpravy. Chuť dobře podtrhnou červené hrozny, ořechy nebo pokrájená čerstvá bageta. Při tavení je nutné sýr nejprve zbavit kůry. V kuchyni se nejčastěji používá při přípravě gratinovaných brambor na bázi mléka, k přípravě sýrových omáček i sladkých pokrmů. Brie lze zapékat, obalovat i smažit. Na kostičky pokrájený se přidává do taštiček z listového vína.

 Skladování

Kvůli měkké konzistenci rychle vyteče, proto se Brie nevyplatí dlouho skladovat. Doporučuje se uchovávat ve 2–8 °C.

 Brie a víno

Brie se obvykle servíruje s francouzskými červenými víny. Zvlášť vynikne s odrůdami z oblasti Rhôny a severu Francie.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz