Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Mléčné výrobky a sýry ».
Recepty s brie Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Brie a víno
Brie se řadí mezi plísňové sýry s velmi měkkou, krémovou konzistencí. Vyrábí se ze syrového mléka a vzhledem ke své tloušťce poměrně rychle zraje. Brie poznáte podle béžové kropenaté kůry, která má v průměru 3,5 až 4 cm a vyniká svou pikantní, palčivou chutí. Barva těsta může být slámová až zlatavá, v závislosti na druhu sýra. Obsahuje až 60% sušiny, zraje v průměru 3-5 týdnů. Brie patří po právu mezi nejlepší francouzské sýry. Nedocenitelný je k vínu i v kuchyni.
Pokud chcete sýr skladovat déle, vyplatí se koupit vcelku.
Kvalitní Brie chutná nejlépe bez tepelné úpravy. Chuť dobře podtrhnou červené hrozny, ořechy nebo pokrájená čerstvá bageta. Při tavení je nutné sýr nejprve zbavit kůry. V kuchyni se nejčastěji používá při přípravě gratinovaných brambor na bázi mléka, k přípravě sýrových omáček i sladkých pokrmů. Brie lze zapékat, obalovat i smažit. Na kostičky pokrájený se přidává do taštiček z listového vína.
Kvůli měkké konzistenci rychle vyteče, proto se Brie nevyplatí dlouho skladovat. Doporučuje se uchovávat ve 2–8 °C.
Brie se obvykle servíruje s francouzskými červenými víny. Zvlášť vynikne s odrůdami z oblasti Rhôny a severu Francie.