Recepty - brie

Recepty s brie  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Brie a víno  

Brie se řadí mezi plísňové sýry s velmi měkkou, krémovou konzistencí. Vyrábí se ze syrového mléka a vzhledem ke své tloušťce poměrně rychle zraje. Brie poznáte podle béžové kropenaté kůry, která má v průměru 3,5 až 4 cm a vyniká svou pikantní, palčivou chutí. Barva těsta může být slámová až zlatavá, v závislosti na druhu sýra. Obsahuje až 60% sušiny, zraje v průměru 3-5 týdnů. Brie patří po právu mezi nejlepší francouzské sýry. Nedocenitelný je k vínu i v kuchyni.

 Rady při nákupu

Pokud chcete sýr skladovat déle, vyplatí se koupit vcelku.

 Využití v kuchyni

Kvalitní Brie chutná nejlépe bez tepelné úpravy. Chuť dobře podtrhnou červené hrozny, ořechy nebo pokrájená čerstvá bageta. Při tavení je nutné sýr nejprve zbavit kůry. V kuchyni se nejčastěji používá při přípravě gratinovaných brambor na bázi mléka, k přípravě sýrových omáček i sladkých pokrmů. Brie lze zapékat, obalovat i smažit. Na kostičky pokrájený se přidává do taštiček z listového vína.

 Skladování

Kvůli měkké konzistenci rychle vyteče, proto se Brie nevyplatí dlouho skladovat. Doporučuje se uchovávat ve 2–8 °C.

 Brie a víno

Brie se obvykle servíruje s francouzskými červenými víny. Zvlášť vynikne s odrůdami z oblasti Rhôny a severu Francie.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Karbanátky Karbanátky
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz