Recepty - brie

Recepty s brie  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Brie a víno  

Brie se řadí mezi plísňové sýry s velmi měkkou, krémovou konzistencí. Vyrábí se ze syrového mléka a vzhledem ke své tloušťce poměrně rychle zraje. Brie poznáte podle béžové kropenaté kůry, která má v průměru 3,5 až 4 cm a vyniká svou pikantní, palčivou chutí. Barva těsta může být slámová až zlatavá, v závislosti na druhu sýra. Obsahuje až 60% sušiny, zraje v průměru 3-5 týdnů. Brie patří po právu mezi nejlepší francouzské sýry. Nedocenitelný je k vínu i v kuchyni.

 Rady při nákupu

Pokud chcete sýr skladovat déle, vyplatí se koupit vcelku.

 Využití v kuchyni

Kvalitní Brie chutná nejlépe bez tepelné úpravy. Chuť dobře podtrhnou červené hrozny, ořechy nebo pokrájená čerstvá bageta. Při tavení je nutné sýr nejprve zbavit kůry. V kuchyni se nejčastěji používá při přípravě gratinovaných brambor na bázi mléka, k přípravě sýrových omáček i sladkých pokrmů. Brie lze zapékat, obalovat i smažit. Na kostičky pokrájený se přidává do taštiček z listového vína.

 Skladování

Kvůli měkké konzistenci rychle vyteče, proto se Brie nevyplatí dlouho skladovat. Doporučuje se uchovávat ve 2–8 °C.

 Brie a víno

Brie se obvykle servíruje s francouzskými červenými víny. Zvlášť vynikne s odrůdami z oblasti Rhôny a severu Francie.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz