Recepty - brie

Recepty s brie  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Brie a víno  

Brie se řadí mezi plísňové sýry s velmi měkkou, krémovou konzistencí. Vyrábí se ze syrového mléka a vzhledem ke své tloušťce poměrně rychle zraje. Brie poznáte podle béžové kropenaté kůry, která má v průměru 3,5 až 4 cm a vyniká svou pikantní, palčivou chutí. Barva těsta může být slámová až zlatavá, v závislosti na druhu sýra. Obsahuje až 60% sušiny, zraje v průměru 3-5 týdnů. Brie patří po právu mezi nejlepší francouzské sýry. Nedocenitelný je k vínu i v kuchyni.

 Rady při nákupu

Pokud chcete sýr skladovat déle, vyplatí se koupit vcelku.

 Využití v kuchyni

Kvalitní Brie chutná nejlépe bez tepelné úpravy. Chuť dobře podtrhnou červené hrozny, ořechy nebo pokrájená čerstvá bageta. Při tavení je nutné sýr nejprve zbavit kůry. V kuchyni se nejčastěji používá při přípravě gratinovaných brambor na bázi mléka, k přípravě sýrových omáček i sladkých pokrmů. Brie lze zapékat, obalovat i smažit. Na kostičky pokrájený se přidává do taštiček z listového vína.

 Skladování

Kvůli měkké konzistenci rychle vyteče, proto se Brie nevyplatí dlouho skladovat. Doporučuje se uchovávat ve 2–8 °C.

 Brie a víno

Brie se obvykle servíruje s francouzskými červenými víny. Zvlášť vynikne s odrůdami z oblasti Rhôny a severu Francie.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Ořechový koláč Ořechový koláč
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz