Recept Brioš se zeleninovou náplní Veg

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Brioš se zeleninovou náplní

Úvod

Brioche con la ciambotta.
Italský recept s francouzským nádechem.

Postup

V míse smícháme mléko, olej, vejce, cukr a droždí. Pomalu přisypeme prosátou mouku a nakonec sůl.
Na pomoučené desce dobře zpracujeme těsto, které posypané moukou a přikryté ubrouskem necháme asi 2 hodiny vykynout.
Mezitím připravíme náplň. Nakrájíme sýr na kostičky.
Na velké pánvi podusíme na oleji na hrubo nakrájenou cibuli, kolečka celeru (a feferonku).
Postupně s odstupem několika minut přidáváme na kostky nakrájený lilek, mrkev pokrájenou na drobno, papriku nakrájenou na nudličky, cukety nakrájené na kolečka a hned nato rajčata pokrájená na kousky.
Osolíme, podlejeme vodou a přikryté dusíme do měkka. Nakonec přidáme natrhanou bazalku, posekanou petrželku a necháme vychladnout.

Těsto rozválíme na plát asi 30×40 a rozdělíme podélně na 3 pásy.
Na každý pás naneseme zeleninu a přidáme sýr. Pásy dobře zabalíme (nepřekládáme konce jako u štrůdlu), srolujeme do šneku, dobře přilepíme konec a necháme 30 min vykynout.
Položíme na plech (vymazaný nebo s pečícím papírem) a potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme na 180° asi 30 minut s klasickou zkouškou špejlí.
Před krájením necháme vychladnout.

Recept je z kategorií: Slané pečivo


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.06.09 vloženo
  • 3808x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min. + kynutí

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Těsto:
  • 330 gr hladká mouka
  • 125 ml mléko
  • 35 ml olej
  • 1 vejce
  • 15 gr cukr
  • 8 gr sůl
  • 13 gr droždí.
  • Náplň:
  • 2 lilky
  • 2 mrkve
  • 1 žlutá paprika
  • 3 cukety (malé)
  • 6 malých rajčátek
  • 1 cibule
  • 1 stvol řapíkatého celeru
  • bazalka, petržel
  • sůl, příp. feferonka
  • 200 gr sýr (jemně uzený)
  • olivový olej
  • 1 vejce na potření.

Doporučená příloha

  • Suché červené víno.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Brioš se zeleninovou náplní

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sveva
751 příspěvků 06.09.09 00:41
Re: Brioš se zeleninovou náplní

Ciambotta (čambot-ta) klasická (typická pro kraj Cilento) je velmi jednoduchá: na oleji osmahnutý česnek, přidat lilky, papriky a brambory stejným dílem, nějaké rajče na barvu, vývar nebo jen voda, bazalka (v zimě oregano). Ty zukety se tam krásně hodí. A sýr opravdu nepoužívají, ale neškodí. Je to dobrá hustá polévka.
Zdravím.

 
casino
4463 příspěvků 05.09.09 22:26
Re: Brioš se zeleninovou náplní

Na návštěvě jsem uvařil polévku „co lednice dá“. Italové pak pomlaskávali a prý je to jejich Ciambotta! Teď jsem chtěl zjistit zda tu ta polévka není. A ejhle! Náplň zde uvedená je přesně totéž co já uvařil ve vodě. Dokonce i tu bazalku jsem tam natrhal! Navíc jsem přidal pouze brambor, no a ten sýr tam nebyl. Lilek jsem rozvařil (krásně to polévku zahustilo), a cuketky přidal až na závěr a jen je prohřál. Rozdíl je pouze v tom, že všechna zelenina byla nakrájená velmi, velmi nahrubo. Tož tak :o)))

 
sveva
751 příspěvků 17.06.09 07:40
Re: Brioš se zeleninovou náplní noskovice mimikova

Použila jsem výraz ciambotta, protože caponata je sicilská specialita s octem a to se mi nezdálo příhodné pro název této náplně nasládlého těsta. Zaujala mne kombinace brioš a zelenina. Ale je to jemné a dobré (myslím i bez toho celeru).
Zdravím.

 
mimikova
84 příspěvků 17.06.09 02:52
Re: Brioš se zeleninovou náplní

Ten recept se mi libi moc, hodlam ho co nejdrive vyzkouset. Doufam ze se mi brioš povede (i bez toho celeru:-)

 
noskovice
1323 příspěvků 16.06.09 05:42
Re: Brioš se zeleninovou náplní

Ono je to na internetu asi desetkrát úplně stejně, jenom se to jmenuje jinak. Teď jsem si toho všimla. Promiň.

 
noskovice
1323 příspěvků 16.06.09 05:35
Re: Brioš se zeleninovou náplní

Já to našla na internetu jako Brioche rustica con caponata.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Chilli con carne Chilli con carne
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz