Recept Pařížské Briošky - těsto klasické

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Pařížské Briošky - těsto klasické

Postup

Pórovité těsto: Dát mléko, kvasnice, vejce a 130g mouky do velké mísy. Rozmíchat gumovou škrabkou, až je vše smíchané. Posypat zbytkem mouky a nepřikryté nechat odpočívat po 30-40 min. Když je odpočinutí ukončeno, vrchní vrstva mouky popraská, známka toho, že vše je v pořátku. Hlavní těsto: Přidat cukr, sůl, vejce a jeden hrnek mouky do pórovitého těsta. Máte-li kuchyňský robot, přendejte vše do jeho mísy a hákem na těsto pomalu míchat po minutu, nebo dvě, až sevše začíná spojovat. Přidat zbytek mouky a až je zamíchaná, zvýšit rychlost robota (sem tam zastavit a seškrábnout hák a stěny mísy). Těsto se mezi tím spojí a ¨pleská o mísu¨. Jestli po 7-10 min. nemáte takové těsto, přidejte postupně až 3 lžíce mouky. Celková doba na zpracování těsta je 15 min. a nesmí se krátit. To je, co dává briošce tu zvláštní konsistenci. Těsto jde pochopitelně dělat ručně v míse, ale je to trochu tělocvik. Zamíchání másla. Snížíme rychlost robota na střední a po lžicích přidáváme změklé máslo, ale stále studené. V tomto momentě si budete myslet, že jste udělali někde velkou chybu a úplně zničili těsto, na kterém jste tak tvrdě pracovali. Nic se neděje, pokračujte dál a vše se zase spojí dohromady. Po přidání všeho másla pracujte po 5 min., až uslyšíte zvuky ¨plácání¨ těsta. jestli těsto není spojené po 2-3 min., přidejte lžici mouky. Když zkončíte, těsto bude stále trochu chladné. Bude měkké a trochu lepkavé (může se lepit na strany a ke dnu). První nakynutí. Přendat těsto do velké, máslem vymaštěné mísy, lehce přikrýt plastiským filmem a nechat nakynout po 2 - 2 1/2 hodiny. Druhé nakynutí. Prstama zdvihat těsto a nechat upadnout do mísy. Pracovat tak dokola mísy. Přikrýt mísu těsně plastickým filmem a dát do chladničky na 4-6 hodin, nebo přez noc. Těsto je připravené na jakýkoliv recept na briošky. Chcete-li těsto zmrazit, nebo jeho část, pak splaskněte těsto znovu, hermeticky zabalte a nechejte zmrazit až po 1 měsíc. Můžete těsto rozdělit na tři části a zmrazit je zvlášť. Každá část je pak na jeden velký brioš. Recept není vůbec složitý. Chce jenom čas a kuchyňský robot, nebo silnou neůnavnou ruku.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 11.06.02 vloženo
  • 18126x zobrazeno

Ingredience

  • Pórovité těsto:
  • 1/3 hrnku teplého mléka
  • 7g (1 lžíce) suchých kvasnic
  • 1 velké vejce
  • 250g (2 hrnky)nebílené hladké mouky
  • Hlavní těsto:
  • 60g (1/3 hrnku) jemného krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 velká vejce, lehce našlehaná
  • 200g (1 1/2 hrnku) nebílené hladké mouky, asi
  • 170g másla (změklé, ale chladné)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jaga13 26.2.12 14:51

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Pařížské Briošky - těsto klasické

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pařížské Briošky - těsto klasické

jaga13
399 příspěvků 26.2.12 15:11
Výborný recept...

krásně se s těstem pracovalo :lol: velice připomíná dobré koblihové těsto…trošku jsem po předchozí zkušenosti změnila, dala jsem polohrubou výběrovou mouku a skutečně pečlivě odměřila 1/3 čtvrtlitrového hrnku mléka (minule jsem pekla z hladké a zdaleka jsem nebyla s výsledkem spokojená…)
tyhle briošky chutnají úžasně, ještě ne docela vychladlé s máslem jsou dokonalost sama…babi dík za recept :mavam:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Karbanátky Karbanátky
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz