Recept Pařížské Briošky - těsto klasické

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Pařížské Briošky - těsto klasické

Postup

Pórovité těsto: Dát mléko, kvasnice, vejce a 130g mouky do velké mísy. Rozmíchat gumovou škrabkou, až je vše smíchané. Posypat zbytkem mouky a nepřikryté nechat odpočívat po 30-40 min. Když je odpočinutí ukončeno, vrchní vrstva mouky popraská, známka toho, že vše je v pořátku. Hlavní těsto: Přidat cukr, sůl, vejce a jeden hrnek mouky do pórovitého těsta. Máte-li kuchyňský robot, přendejte vše do jeho mísy a hákem na těsto pomalu míchat po minutu, nebo dvě, až sevše začíná spojovat. Přidat zbytek mouky a až je zamíchaná, zvýšit rychlost robota (sem tam zastavit a seškrábnout hák a stěny mísy). Těsto se mezi tím spojí a ¨pleská o mísu¨. Jestli po 7-10 min. nemáte takové těsto, přidejte postupně až 3 lžíce mouky. Celková doba na zpracování těsta je 15 min. a nesmí se krátit. To je, co dává briošce tu zvláštní konsistenci. Těsto jde pochopitelně dělat ručně v míse, ale je to trochu tělocvik. Zamíchání másla. Snížíme rychlost robota na střední a po lžicích přidáváme změklé máslo, ale stále studené. V tomto momentě si budete myslet, že jste udělali někde velkou chybu a úplně zničili těsto, na kterém jste tak tvrdě pracovali. Nic se neděje, pokračujte dál a vše se zase spojí dohromady. Po přidání všeho másla pracujte po 5 min., až uslyšíte zvuky ¨plácání¨ těsta. jestli těsto není spojené po 2-3 min., přidejte lžici mouky. Když zkončíte, těsto bude stále trochu chladné. Bude měkké a trochu lepkavé (může se lepit na strany a ke dnu). První nakynutí. Přendat těsto do velké, máslem vymaštěné mísy, lehce přikrýt plastiským filmem a nechat nakynout po 2 - 2 1/2 hodiny. Druhé nakynutí. Prstama zdvihat těsto a nechat upadnout do mísy. Pracovat tak dokola mísy. Přikrýt mísu těsně plastickým filmem a dát do chladničky na 4-6 hodin, nebo přez noc. Těsto je připravené na jakýkoliv recept na briošky. Chcete-li těsto zmrazit, nebo jeho část, pak splaskněte těsto znovu, hermeticky zabalte a nechejte zmrazit až po 1 měsíc. Můžete těsto rozdělit na tři části a zmrazit je zvlášť. Každá část je pak na jeden velký brioš. Recept není vůbec složitý. Chce jenom čas a kuchyňský robot, nebo silnou neůnavnou ruku.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 11.06.02 vloženo
  • 19393x zobrazeno

Ingredience

  • Pórovité těsto:
  • 1/3 hrnku teplého mléka
  • 7g (1 lžíce) suchých kvasnic
  • 1 velké vejce
  • 250g (2 hrnky)nebílené hladké mouky
  • Hlavní těsto:
  • 60g (1/3 hrnku) jemného krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 velká vejce, lehce našlehaná
  • 200g (1 1/2 hrnku) nebílené hladké mouky, asi
  • 170g másla (změklé, ale chladné)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jaga13 26.2.12 14:51

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Pařížské Briošky - těsto klasické

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pařížské Briošky - těsto klasické

jaga13
399 příspěvků 26.2.12 15:11
Výborný recept...

krásně se s těstem pracovalo :lol: velice připomíná dobré koblihové těsto…trošku jsem po předchozí zkušenosti změnila, dala jsem polohrubou výběrovou mouku a skutečně pečlivě odměřila 1/3 čtvrtlitrového hrnku mléka (minule jsem pekla z hladké a zdaleka jsem nebyla s výsledkem spokojená…)
tyhle briošky chutnají úžasně, ještě ne docela vychladlé s máslem jsou dokonalost sama…babi dík za recept :mavam:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz