Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Alkohol a káva ».
Bourbon známe také jako: whiskey
Recepty s bourbonem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Bourbon patří do kategorie americké whiskey, která vznikla ve státě Kentucky v 18. století. Aby se bourbon mohl tímto názvem označovat, musí splňovat všechna federální nařízení - procenta alkoholu, složení a dozrávání. Pyšní se svou jantarovou barvou a jemně ostrou chutí. Servíruje se ve sklenici tumbler.
Vzniká kvašením obilné směsi. Podíl kukuřice činí 51% a může se k ní přidat také žito nebo ječmen, ve speciálních případech pšenice. Dozrává jedině v nových sudech z bílého dubu po dobu čtyř a více let. Nesmí se prodávat bourbon mladší než dva roky bez označení stáří na etiketě.
Při nákupu narazíme na několik druhů bourbonu: Blanton´s, Four Roses, Jim Beam, Rebel Yell a Wild Turkey. Stáří nápoje je uvedeno na etiketě. Podíl alkoholu minimálně 60 % nikdy však více než 80 %.
V Americe se bourbon často přidává do omáček, marinád, nákypů, paštik, cibulové polévky a dokonce i do koláčů. Mnohem známější nám však je pití samotného bourbonu bez ledu nebo s ledem (ten se však nedoporučuje, neboť kazí ostrou chuť). Vyrábí se z něj také skvělé míchané nápoje jako koktejl Manhattan, Whiskey Sour nebo Godfather.
Skladujeme mimo dosah slunečního světla při pokojové teplotě, nikdy ne v chladu. Obecně platí, čím starší bourbon, tím lepší, nemusíme se tedy bát o jeho expiraci.