Chtěla bych poprosit o radu, jak uvařit rýži tak, aby byla krásně sypká a nelepila se. Nějak se mi to nedaří. Děkuji moc za odpověď!
Vaření rýže
mám jeden recert na dobrou rýži - na oleji rychle osmahneme opranou rýži, pak zalijeme vodou tak, aby vody bylo o prst více než rýže, doprostřed nádoby dáme celou cibuli, zapíchneme několik hřebíčků (koření) a dáme do velmi mírné trouby. Až se vody vyvaří, měla by rýže být hotová. Lze dělat i v remosce. Ivča
Zkouška proběhla výborně. Rýže se zdařila. Jen vody jsem musela přilít víc, jelikož po udaném množství byla rýže ještě trošku tvrdá. Takže díky moc!!!
Já pokud chci uvařit sypkou rýži, tak si vždycky kupuju rýži v sáčcích od Vitany. Ale pozor. Ne červenou krabičku ale modrou. Vaří se po vložení do vody přesně 30 minut, nikdy není rozvařená a je vždycky sypká. S tou červenou dobré zkušenosti nemám, vždycky byla tvrdá nebo zase moc měkká a rozvařená. Zkus si koupit menší balení po 4 sáčcích a uvidíš jestli ti bude vyhovovat.
Celerko, omlouvám se, to s tím množstvím vody jsem zapomněla napsat, je to vždycky tak. Jsem ráda, že se rýže zdařila, já musím říct, že je moc dobrá i samotná, nebo jen s trochou nějaké zeleniny. Zdraví ivča
Celerko, omlouvám se, to s tím množstvím vody jsem zapomněla napsat, je to vždycky tak. Jsem ráda, že se rýže zdařila, já musím říct, že je moc dobrá i samotná, nebo jen s trochou nějaké zeleniny. Zdraví ivča
souhlasím s Ivčou. Základ je osmahnout na trošce tuku (nejdříve propláchnout v několika vodách). Abych nemusela rozehřívat velkou troubu, dávám rýži na 20 min. do mikrovlnky.
pokud už se rýže rozvaří a zrovna čekáte hosty, pro které chcete jen to nejlepší, zkuste rýži omýt studenou vodou a nechat dobře okapat. Pak ji rozprostřete na pergamenový papír a dejte na 30 minut do vyhřáté trouby. A Vaši chybičku nikdo nepozná…
Při vaření rýže se vyplatí přidat trochu citronové šťávy pro její sněhobílou barvu a máslo, které zabrání jejímu vykypění.
Rýže z předešlého dne chutná jako čerstvá, když ji v mikrotenovém sáčku vložíte na 5 minut do vařící vody.
ale já už hezkých …cet let vařím rýži jednoduše jako těstoviny: větší hrnec plný vody, když se začne vařit, přidám sůl a rýži, kterou jsem předem propláchla v cedníku v několika vodách. Od bodu varu vařím 13 minut, pak scedím a chvíli nechám vyjít páru. Je vždycky sypká. Údajně se takhle vaří rýže v Indii (nevím, já tam nebyla). Ale takhle uvařená rýže mne nikdy nezklamala.
Můj způsob vaření rýže: (používám ho už pár let, je to nejlepší
způsob jaký znám, rýže se nepřipaluje, je perfektně sypká):
V kastrolu s troškou olivového oleje lehce zesklovatět nasekanou cibuli,
přidat 1 hrnek propláchnuté rýže, chvilku míchat a zalít 1 hrnkem vody,
osolit, ev. okořenit (poměr rýže a vody je vždy 1:1, výjimka je rýže
natural, k té přidávám o trošičku vody víc) a počkat až začně
bublat. Troubu vyhřát na 180 st., kastrol přikrýt pokličkou a dát na
25 minut do trouby (rýže natural 35 minut). Netřeba hlídat, bude přesně
akorát.
Výhoda tohoto receptu je, že rovnou k rýži přidávám různou zeleninu
(kukuřice, hrášek, nakrájenou papriku) a koření, aby byla na talíři
zajímavější.
Rýži dělám v mikrovlnce takto: jeden hrnek „parboild“rýže propláchnout v cedníku, zalít třemi hrnky vody, přidat asi lžíci oleje, sůl, přikrýt folií nebo poklopem a dělat 20 - 25 minut při plném výkonu. Někdy se mi zdá ještě tvrdá, tak přileju další vodu a ještě chvíli vařím. To je základ, ale může se přidat cokoli - koření, bujón, zelenina, uzenina, maso…
Odposlechla jsem onehdá rozhovor v čínském obchodě o vaření rýže. Jedna zcestovalá zákaznice tam uváděla stejný způsob -vaření ve vodě 13 minut a snad říkala něco o Thajsku(bez záruky), že tam ten způsob okoukala.
četla jsem si příspěvky k vaření rýže a jsou mezi nimi zajímavé
recepty. Já již několik let vařím úspěšně rýži podle rady, kterou
jsem kdysi dostala od jednoho známého z Vietnamu: Před vařením rýži
propláchnu pětkrát horkou vodou. Propláchnutou rýži dám do většího
nízkého kastrolu a zaliji studenou vodou. Množství vody je dvojnásobek
objemu rýže. Na plynovém sporáku rozpálím plotýnku, na ni postavím
kastrol s rýží. Vodu rychle uvedu do varu, pak oheň ztlumím a vařím
rýži ještě cca 7 minut - dokud se voda téměř nevyvaří. Potom oheň
vypnu a rýži nechám pod pokličkou asi 10 - 15 minut dojít. Rýže je
pěkně sypká a měkká tak akorát. Zdravím všechny a přeji pěkný
den
Naučila jsem se uvařit rýži v peřinách. Jde to úplně bez námahy. Propláchnutou rýži trochu osmahnu na másle, zaleji vodou - na jeden hrnek rýže jeden a půl hrnku vody. Pro chuť přidávám celou cibuli, do které zapíchám čtyři hřebíčky-to koření néé opravdické hřebíky. Osolím. Celé uvedu do varu a nechám vařit jednu až dvě minuty. Přiklopím poklicí a celý hrnec zabalím do dvou nebo třech utěrek nebo starého ručníku, aby držely pevně poklici a nezamazala se mi peřina. S horkým hrncem letím do ložnice, pěkně vařící ho u:,–(ím na polštář a přikryji peřinou. Rýže je hotová asi za 40 minut, pěkná sypká, ale já ji tam nechám třeba dvě hodiny i déle. Ohromná výhoda je, že je připravená celou dobu, krásně teplá a nemusím ji ohřívat pro každého zvlášť, jak se mi courají na oběd.
Ja nejcasteji varim testovinovou ryzi a postup je jak u testovin. Normalni varim ve varnem hrnci na ryzi.
Mám dva zaručené recepty na vaření sypké rýže, ale vždy kupuji jen
rýži Parboiled, před uvařením je šedá, ale po uvaření bílá, sypká a
chutná:
1.
Propláchnout rýži pořádně teplou vodou, dát do kastrolu trochu olivového
oleje a rýži osmahnou, přílít dvojnásobek vody, přidat cibuli a
hřebíček (česnek, barvivo, hrášek, kukuřice, bylinky apod.) a vařit asi
15 - 18 minut, pak s kastrolem do peřin, alespoň na 1 hodinu, zaručeno!
2.
Tento způsob je na přípravu o něco delší, ale funguje také. Rýži
připravíme dle varianty č. 1, ale vaříme pouze 5 minut. Pak rýži
opláchneme ve vodě a dáme do sítka, nejlepší je staré sítko po babičce
s dřevěnými rovnými okraji. Sítko umístíme na kastrol s vodou. S hora
na sítko položíme pokličku a vaříme rýži vlastně v páře asi
20 minut (do měkka). Zaručeně bude sypká.
Dělám totéž, co Jenoféfa. Navíc tam cmrndnu lžičku olivového oleje a malou cibuli se dvěma hřebíčky. Barvím to buď na bílo citronovou šťávou, nebo na žluto kurkumou, nebo ji vařím s kari jako pikantní přílohu k číně. Dobré chutnání všem
Celerko, vařím rýži jako Alouch v mikrovlnce. Ale jednodušeji. Rýži neproplachuji. Dočetla jsem se že se tím odplaví cenné látky z povrchu. Tak tedy: do vhodné nádoby s vyššími stěnami odměřím potřebné množství rýže, osolím, zaleju dvojnásobným množstvím vařící vody z konvičky, zamíchám a vlním nepřikryté na plný výkon 7 minut. Opět zamíchám a opět vlním 7 minut. Zamíchám a nechám pod utěrkou pár minut dojít. Hotovo!!!!
na hrnek ryze, hrnek a pul vody, trosku oleje a soli. Nekdy pridam par
hrebicku. Do vetsi nadoby. Prikryju a vlnim asi 4minuty. Promicham a zase
4 minuty. Je-li ryze vic jak hrnek, musi se vlnit dele. Proste az absorbuje
vodu a ryze je tak akorat.
Jo a taky ji predtim neproplachuji.
a jaký je tedy maximální výkon????
Někdo má 1000 W, někdo 750 W. To je důležité udávat.
Včera jsem dělala takto (poprvé a hned báječně - asi dobrý postup):
opláchnutá rýže 1 hrnek, 2 hrnky vařící vody, sůl, lžička másla,
8 minut bez přikrytí na 750 W s jedním promícháním, pak přikrýt a
dalších 8 minut na 300-350 W s jedním promícháním (to jsem tam dala
ještě hrášek a kukuřici z mrazáku). Byla vynikající, sypká, úplně
hotová a všechna voda se nasákla do rýže.
zajímavou diskusi o vaření rýže a vkládám svůj oblíbený způsob úsporného vaření rýže - pro ty, kteří se nebojí papiňáku:
Na hrnek oprané rýže do tlakového hrnce přidáme hrnek vody, případně nepatrné množství tuku, podle chuti osolíme - případně okořeníme, jak je kdo zvyklý. Od chvíle, kdy voda v tlakovém hrnci začíná vařit (začne vydatně syčet) zmírníme var na sporo, odměříme při vaření na elektřině 2 minuty, na plynu 3 minuty - energii vypínáme. Tlakový hrnec otevíráme až po samovolném uvolnění tlaku, rýže je hotova. Můžeme chuťově obměňovat sušenými houbami, zeleným hráškem nebo kořením kari.
Tip: rýži neodměřuji, po vyprání vložím do hrnce a zaliji vodou tak, aby bylo asi 1,5 cm vody nad rýží.
doporučené časy jsou stejné bez ohledu na množství rýže a tedy i vody v papiňáku ? Asi zřejmě ano, rozdílná bude pouze doba, kdy začne papiňák syčet. Dík, zkusím to, já se Papinova hrnce nebojím a používám ho docela ráda.
dobře to píšeš, já nechávám klidně i 3 minuty a dělám rýže obvykle 1/2 kg. Po otevření dobře promíchám, proto je tam dobrý přidaný olej. Hlavně neotvírat předčasně, aby dobře došla. Vždyť zkus nejprve menší množství a uvidíš.
Moje babička se povaluje v posteli s rýží jako Majlen.
Já a mamka dusíme v hrnci s jednou celou cibulkou provrtanou čtyřmi
hřebíčky. Mamka promívá a mastí sádlem. Já nepromívám nemastím. Ani
jedná z nás nesolí. NESOLÍ SE, protože sůl se drží na zrníčkách a
voda jí pak snáž oblemtá. Vody dáváme 1,5dílu k jednovu dílu rýže
nebo baj voko, tak cenťák nad hrnec.
Moc mě zaujalo vaření rýže jako těstovin. Dostává mě i rýže
v tlakáči a mikrovlnce.
Rýži neproplachuji, jen přeberu a dám do litinového kastrolu s trochou oleje. Rýži pražím, až napřed zbělá a pak jí začnou naskakovat hnědé prdelky a voní. Pak ji zaleji 1 a půl násobným množstvím horké vody (pokud dáte vodu vařící, musíte trochu vody přidat, protože se jí víc odpaří), přikreju padnoucí poklicí a na velice mírném ohni bez odkrývání dusím 18 až 20 minut. Pak protřepu, nechám trochu odvětrat a je to. Dá se jíst samotná, jak je dobrá. Do rýže samozřejmě můžete přidat cibuli s hřebíčkem nebo cokoliv podle chuti.
samozřejmě ji všichni můžete i osolit, to jsem zapomněl dodat! Já ji solím vždycky, protože tuhle rýži nedělám k číně, kde musí být rýže lepivá a bez chuti.
Nebo si najdi ve vyhledávání recept,který sem vložila Alca č.receptu 5447 přílohy-rýže název je " rýže,která se vždy povede" mám v oblíbených a opravdu to funguje
protože vařím rýži pytlíkovou od Vitany, ale ať už ji děláte jakýmkoli způsobem, přikláněla bych se aspoň k propláchnutí. Na rýži se při skladování používá spousta chemie. Sestřenice dělá chemické rozbory potravin a nejednou prý z tohoto titulu zakázali distribuci rýže do obchodní sítě.
Hezký den,
pěkně sepsaný článek s rady a tipy jak uvařit rýží jsem našla zde:
https://receptyprokazdeho.cz/clanky/472/

Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
