Jak na dobry biftek?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Pampeliska191
1075 příspěvků 23.10.02 09:49
Jak na dobry biftek?

STAVNATE BIFTEKY.

Na bifteky pouzivejte pouze nejkvalitnejsi hovezi maso ze svickove. Maso musi byt dobre odlezele, coz poznate podle barvy - nesmi byt svetlecervena, ale hnedocervena.

Maso nenamacejte do vody, jen osprchujte. Povrch pouze otrete vlhkou uterkou, teprve pote nakrajejte na platky.

Svickovou krajejte pres vlakno na platky silne nejmene 4 cm.

Maso nenaklepavejte palickou, muzete ho jen lehce naklepat dlani a okraje opet dlanemi shrnout do puvodniho tvaru a vysky.

Panev na bifteky ma byt tezka, nejlepe litinova, protoze dobre vede teplo.

Velmi dulezity je pouzivany tuk. Mel by byt rovnez velmi kvalitni, aby snasel vysoke teploty - vhodne jsou rostlinne oleje a tuky. Ty, ktere obsahuji mnoho vody (maslo, margarin) se nehodi.

Na kazdy biftek pouzijte vzdy novou davku tuku, jinak by se stava z masa pripalila a byla horka.

Stavy na bifteky nepripravujte mnoho a podle toho volte i prilohy, ktere nevyzaduji vydatne zaliti stavou (bramborove hranolky, lupinky, varene nebo pecene brambory, pecivo, dusena zelenina a salaty).

Ctyri zakladni zpusoby pripravy bifteku.

1. Krvavy,bleu, raw (ctete ble, ro)
Maso ma tenkou hnedou kurcicku, ale uvnitr je syrove. peceme jenom 1 minutu z kazde strany.

2. Polosyrovy, mirne krvavy, saignant, rare (ctete senant, re)
Maso ziskalo hnedou kurku, pod ni je ruzove a uprostred jeste krvave. Peceme 2 minuty z kazde strany.

3. Ruzovy, a point, medium ( ctete a poen, midium)
Maso ma hnedou kurku, ale uvnitr je ruzove. Peceme 3 - 4 minuty z kazde strany.

4. Propeceny, biencuit, welldone (ctete bien kui, wel dan)
Maso je propecene i uvnitr. Doporucujeme jen v pripade, ze vam neni lito kvalitniho masa

ZAKLADNI POSTUP PRIPRAVY BIFTEKU (NA MIDIUM)

Svickovou nakrajime na stejne platky silne asi 4cm. Na panvi rozpalime 2 - 3 lzice oleje a maso na nem opeceme 1 minutu z kazde strany. Teplotu snizime na polovinu a maso opet opeceme po 1 minute z kazde strany, osolime a opeprime. Maso zabalime do alobalu a nechame 2 minuty stat. Pak ho opet vlozime do panve a na mirnem ohni obdelame 1/2 minuty z kade strany. Celkova doba peceni je teda 7 - 8 minut.

Zakladni pravidlo zni:
Na kazdy cm sily masa pridame 1 minutu peceni z kazde strany navic.

Na bifteky se pouzivaji specialni noze, ktere maji ostri ve tvaru pilky a i mene propecene maso snadno uriznou.

(prevzato z casopisu (Vlasta)


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Drobek  23.01.03 07:54

Zkusil jsem jednou, jen jednou, udělat biftek ze svíčkové, výsledek byl žalostný, smrková prkna by se žvýkala snáz.
Ovšem, možná je americká svíčková jiná než česká. Tady se na biftek používá maso co nejvíc prorostlé tukem, čím mramorovatější, tím lepší. Pánev skutečně musí být těžká, pokud ovšem pánev vůbec použijete. Jiná možnost je dělat steak na grilu, ať už na mřížce, nebo na ploché plotně, která se jen ovlhčí olejem, aby se maso nepřichytilo, než se tuk v něm začne rozpouštět. Biftek se totiž mastí sám, zevnitř.
Ovšem, já tu mluvím o biftecích, tedy správně beef steak, pokrmu který do Evropy přišel odtud, z Ameriky, a prošel úpravou takřka k nepoznání.
Tady se k němu servíruje pečená brambora, což je jediná veliká brambora pro strávníka, nahoře naříznutá a do toho se dává máslo a zakysaná šlehačka. Možno posypat pažitkou, zelenou cibulkou, vyškvařenou anglickou slaninou. Nebo samozřejmě hranolky, rýžový pilaf, ale i jen v páře uvařená zelnina - hrášek, růžičky květáku, fazolky, lusky, brokolice…

 
Ivo
1045 příspěvků 31.03.03 16:43
Michale ...

chceš-li si dát biftek, jak je středoevropan zvyklý, tak opravdu nejlepšího výsledku dosáhneš s pravou hovězí svíčkovou a nesmíš překročit doby, které Pampeliška uvádí. Tvoje filozofie přípravy asi spíš inklinuje k barbecue.
Mnoho úspěchů přeje Ivo


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz