Utopenci

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
esmeralda
4813 příspěvků 25.08.09 01:01
Utopenci

Na Labužníku je sice 15 receptů na utopence, ale žádný jednoduchý jak si je pamatuji z hospod před 40 lety.
Zkoušela jsem jich několik, ale ten kečup, zelí, olej mi v tom nějak nehraje.
O sojové a worchestershire omáčce ani nemluvě.
Bez Deka. Neznám to, asi se to tu neprodává.

Máte někdo nějaký vyzkoušený jednoduchý recept?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
anickav
2904 příspěvků 25.08.09 08:05
Esme,

na 1 diel octu - 4 diely vody, soľ, cukor podľa chuti, bobkový list, celé čierne korenie, feferónka. Povarím, zalievam vlažným rozotokom pokrájané špekáčky, radšej chudé párky, cibuľu v pohári. Nechám odstáť niekoľko dní, v zime na balkóne, schované, inak by mi zmizli okamžite.
Miláčkovi chutia tie od Alis, tie sú vraj najlepšie, ale podľa mňa to robí čaro Alenkinej osobnosti…ona mu ich osobne vyrába, ak sa máme stretnúť…

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.08.09 08:53
Utopenci - Aničko

díky, už jdu na to.
Zakoupila jsem krásné frankfurtské párečky. Tady jsou tak dvojnásobné tloušťky, tak jako všechno včetně mě.
Jen nevím co je cibuľa v pohári. Domnívám se že jde o naloženou cibuli.
Nakrájela jsem si cibuli na půl kroužky, tak ji chvilku povařím v nálevu. Myslíš že to bude fungovat?

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.08.09 08:53
Utopenci - úplně obyčejní

Vuřty 0,5 kg, cibule podle chuti, voda 0,375 l, ocet 0,25 l, sůl podle chuti, cukr 2 lžíce, nové koření 8 ks, pepř 8ks, bobkový list 2 ks.
Ocet s vodou, cukrem, solí a kořením převařit, nechat mírně prochladnout (moc horký nálev vyloučí z vuřtů tuk, vlažný ale urychlí proležení) a nalít na vuřty (konce rozkrájet) proložené nakrájenou cibulí.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.08.09 08:55
Esme,

nevím jak Anička, ale já dávám cibuli mezi vuřty syrovou. Nespařuji ji, jen zaliji vlažným nálevem.

 
anickav
2904 příspěvků 25.08.09 11:19
Esme,

cibuľa je v pohári, ak ju tam napchám…asi som zle formulovala - ponáhľam sa, ako vždy…údeninu ošúpem a pokrájam na kolieska, cibuľu tiež - je surová…

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.08.09 11:42
Esme,

nálev dělám podobně jako Anička, jen přidávám ještě sůl (1,5 PL na litr hotového nálevu), nové koření (tuším je to „allspices“) a hořčičné semínko. Cukr dělím na dva díly cukru a 1 díl sacharinu. Nevím proč, dělám to tak už roky. A když je to na houby či utopence přidávám o trochu octa navíc než je jeden díl, asi tak jeden a čtvrt dílu.
Vuřty oloupu, na špičkách naříznu „tlamičky“ a do nich strčím plátek cibule a kousek feferonky. Další cibulí a feferonkou prokládám vrstvy Vuřtů v kameninovém hrnci, do kterého nakládám.
Nálev dávám vlažný a uležet stačí čtyři dny.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.08.09 11:50
Jo,

a cibuli dávám syrovou.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.08.09 23:43
Aničko, Jeno, Mrtvolo - díky

Tu cibuli jsem povařila, ale jen asi dvě minuty. Příště dám syrovou.

Utopenci plavou v krásné lahvi až z toho srdce plesá. Tak nějak jsem si představovala že by to mělo vypadat.
Díííííííík.

 
esmeralda
4813 příspěvků 26.08.09 00:06
Utopenci

Ještě jsem chtěla dodat že ocet a vodu jsem ředila 1:1.
Nevím kolika procentní ocet tu máme, ale je velice slabý. Na tlačenku ho liji přímo z láhve.

 
zlata
1200 příspěvků 26.08.09 00:39
Esme...

ahoj, pokud na tláču a ostatní pokroutky používáš neředěný ocet, tak bych řekla, že je budeš mít málo kyselé. Ochutnala jsi nálev?

 
anickav
2904 příspěvků 26.08.09 10:25
Esme,

u nás bežný ocot je 8%-ý roztok, tak je to napísané na fľaši. U vás nie je tento údaj?

 
esmeralda
4813 příspěvků 27.08.09 00:28
Aničko a Zlato

v běžném supermarketu se prodává několik druhů octa a není běžné aby na nich byla síla označena.
To pak musí jít člověk do specializovaných prodejen, kde dostane octy z celého světa. Do těchto obchodů chodím jen zřídka.

Jsem asi typ který rád vlítne do supermarketu a nakoupí vše od A do Z a zase vypadne.
Můj partner je dobrodružnější povahy a tak chodí k mé radosti běžně nakupovat sám.
Já pokládám chození na nákup za nutné zlo.
Partner prý koupil jednou 10% ocet.
Dokonce se dočetl že ten náš běžný má něco mezi 2 až 3%.

Nálev jsem ochutnala, dopadl na jedničku.
V noci dokonce přišli skřítci Utopencožrouti a půl lahve mi sežrali.
Budu na ty zmetky muset nalíčit pastičku.

 
anickav
2904 příspěvků 27.08.09 08:23
Esme,

ten lák - aby bol odporne kyslý…zhrubá taká koncentrácia, ako keď zaváraš uhorky - predpokladám, že uhorky nakladáš…
A vieš, že utopenci sú dobrí až po párdňovom odstátí?!
Môj miláčik by ich jedol okamžite…preto robím utopencov rada v zime, že to pekne schovám na balkóne za rárohy…hoci už začína byť ostražitý, sem-tam prezerá balkón…v lete mi to absolut nevadí…v zime pridám tú pascu…len neviem, aký typ? Poraď…

 
Jenofefa
1315 příspěvků 27.08.09 09:39
Aničko,

ty mi dáváš. Nejde o stupeň koncentrace octa, to jsme na tom stejně, ale o to, kam ty utopence schováváš. Rárohy!!! Po delší době jsem musel hledat ve slovníku, abych se dozvěděla, že to je „harampádí“ - vida, zase jsem se díky tobě něco dozvěděla nového.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 27.08.09 09:44
Pardon,

samozřejmě …musela…

 
anickav
2904 příspěvků 27.08.09 10:46
Alenka,

nechcela som použiť slovo „bordel“…ťažko som hľadala ekvivalent…

 
mrtvola
1394 příspěvků 27.08.09 10:52
Děvčata,

jestli se chcete pobavit, poproste Aničku, ať mimo mísu založí diskusi nad archaickými slovenskými výrazy. Myslela jsem si, že mi slověnština nedělá problém až do chvíle, kdy mě některými počastovala.

Někdo tu psal, že utopenci jsou dobří i po několikadenním odstátí. Ptám se proto - vy je nencháváte odstát pravidelně? Já je dávám na stůl vždycky až tak třetí, čtvrtý den. Možná bych mohla zkrátit technologickou pauzu, jestli jsou poživatelní hned po naložení.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 27.08.09 11:24
Podle mne: uležet

Momentálně čekají zrovna na naložení, používám na to polévkovou mísu, kterou tak často na polévky nepoužívám - pouze při větší sešlosti rodiny na svátky. A bráním vlastním tělem, uležené jsou podle mne skutečně lepší. A pochopil to i můj muž, tak trpělivě čeká a sliní…

 
anickav
2904 příspěvků 27.08.09 13:03
Mrtvuška,

ja neviem, čím som ťa počastovala? Niekto sa ma opýtal, čo je to kečka, lebo som povedala, že sa mi z kečky parí…haraburdy mám na balkóne aj v skriniach…tu som si nie istá - myslíte že mám aj harampádí? Jenoféfka, čo ty na to?
A niekedy varím gebuziny…

 
anickav
2904 příspěvků 27.08.09 13:07
Utopence

majú byť správne odpočinuté, najmenej tri dni…Iba takí nedočkaví nedočkavci, pred ktorými treba zamykať chladničku, tvrdia, že sú dobré hneď…(Teraz neviem či sú to tí utopenci alebo tie utopence…, Svato bude vedieť…)

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 27.08.09 14:29
Lák na utopence

dělám trochu kyselejší než na okurky, poměr je tak 03 l octa na 0,7 l vody. (8 %). Cibuli nevařím, dávám syrovou.
Každý špekáček naříznu, potřu buď feferonovou pastou nebo vložím kousek feferony a klínek cibule. Spíchnu párátkem. Kladu do 3 l okurkáče pěkně na sebe (pro menší rodinu stačí menší). Nezaškodí, když se prokládá na proužky nakládanými paprikami a další cibulí ale nutné to není.
Lák se uvaří s přídavkem celého pepře, bobkového listu a nového koření, může být i hořčičné semínko. Scedí a nechá vychladnout. Studeným, ale opravdu studeným nálevem zalijeme buřtíky a necháme minimálně 2,3 dny uzrát.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 27.08.09 14:35
Jo a ještě, hlava děravá,

do nálevu dávám trochu soli, na 1 l nálevu tak půl kávové lžičky. Oni špekáčky jsou totiž už slané.
A ještě jedna věc - nakládám oloupané.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 27.08.09 14:43
Taky jsem přemýšlela,

zda utopenci, či utopence, zda životní, či neživotné… Moc života v nich není ani tak, ani v octě, ale snad je můžeme personifikovat, nějaké takové pravidlo si matně ze školy pamatuji, ale to už je dáááávno. Jinak ta kečka/kštice mne taky zaskočila, ale tu můj slovník našel, haraburdu bych dala jako synonymum harampádí (obě dvě slova jsou stejně zvukomalebná, ale ta gebuzina… To jsem už slyšela, jak jsem se dočetla, tak to je patlanina.

 
mrtvola
1394 příspěvků 27.08.09 20:55
Tak se mi ulevilo,

uležet je budu nechávat i nadále.
Aničko, já už si je samozřejmě nepamatuju, ale bylo to v souvislosti s tvojí starou mamou a vařením.
Jandulko, proč necháváš nálev úplně vystydnout? Jinak ho taky dělám o trochu kyseljší než na okurky?

 
anickav
2904 příspěvků 27.08.09 21:37
Horúci lák

mi spôsobil že sa z údeniny roztopil tuk, následne schladol, stuhol a bol negustiózny…(Mi­láčik krútil nosom)

 
lydia
1227 příspěvků 28.08.09 18:21
Esme,

jestli chceš hned jíst, tak udělej salát. Já z těcho silných párků dělám salát: párky nakrájím na kolečka, nebo půlkolečka nebo proužky, smíchám s nakrájenou cibulí, osolím, opepřím, vmíchám ocet, požívám buď bílý balsamico nebo rýžový, ty jsou jemnější, vodu a olej. Teď, když je dost rajčat a paprik, nakrájím je taky do salátu. Nemá to moc s utopenci společného, ale dá se jíst hned a chutná moc.

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.08.09 02:00
Díky všem, ani jsem netušila

jakou tu rozpoutám debatu.

Dnes přijde návštěva, tak jim nabídnu aspoň ten zbytek ze dna třílitrové láhve.
Ostatní sežrali po nocích permoníci.

Jenom chci uvést jedno tvrzení na pravou míru: Utopence LZE jíst okamžitě. Mám to vyzkoušené.
Já vím…odleželí (é) jsou lepší, ale kdo to má vydržet.

Aničko, píšeš "v zime pridám tú pascu…len neviem, aký typ? ". Nějak tomu nerozumím.
A proto se ptám: Jakou pascu?

Zkrátka - utopenci se stali mojí novou posedlostí.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 29.08.09 08:08
Já to vidím

na past na skřítky utopencožrouty (případně na vlastního miláčka - i když si myslím, že zpravidla bude identita stejná) - to už by musel být pořádný sklopec. Ale Anička to určitě upřesní.

 
anickav
2904 příspěvků 29.08.09 09:57
Esme,

v lete sa môže miláčik hrabať na balkóne koľko chce, nič nenájde…teda jedlého. Preto pasca nie je potrebná. V zime ho už sem-tam napadne, či som náhodou nenaložila utopencov a robí prehliadku. Takže ich musím extra rafinovane maskovať. Plus zrejme pridám pascu - možno aj takú na medvede…Takú dám zrejme aj do mrazničky - v noci zmizla celá štangľa loveckej salámy (vo vákuovom balení) - posledná tajná zásoba pre strýka náhodu…to ma teda parádne vytočilo…
A tebe neviem poradiť, akú pascu použiť na tvojich škriatkov…

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.08.09 23:24
Děvčata díky....

… už mi to došlo.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 01.09.09 14:03
Mrtvolko,

přesně z těch důvodů, pro které Aniččin manžel krútil nosom. Ze špekáčků se pustí tuk a pak se srazí v nálevu a není to ono.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 01.09.09 14:06
Aničko,

co já bych dala za pascu (past) proti nočním lovcům. Nejmladší dcera bude mít 21. narozeniny a tak jsem koupila šišku uheráku a 2 konzervy kaviáru a tresčí játra - tak nějak jak jsem šla, tak jsem kupovala. Ale zajímavá věc, narozky budou tento týden a už jsem musela koupit vše ještě jednou.
Dávám na zvážení našim šikovným vynálezcům - poplašné zařízení na špíže a lednice.

 
mrtvola
1394 příspěvků 01.09.09 14:11
Past nepomůže,

chce to sekeru na tlapičky.
Děvčata, já dávám celé roky nálev vlažný a nikdy se mi nic „nevyloužilo“.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 01.09.09 15:25
Jak píši dole,

dávám nálev vlažný a špekáčky se lépe proleží. Horký nálev skutečně vytáhne z vuřtů tuk a je to „neapetitlich“ (taky se jednou přihodilo).

 
hafca 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.09.09 22:07
esme

Taky marně hledám dobrý recept na utopence. Mám v paměti ty, které jsem si kdysi dávno dával jako voják v kolínské Sokolovně. Byly stejně pikatní jako vzpomínka na událost ve které hrály hlavní roli. Ta je ale tak pikantní, že je veřejně nepublikovatelná. Nicméně zkusil jsem ty od Jenofefy a z těch co tu kolují mi ty její zatím chutnaly nejvíc.

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.09.09 22:37
Utopenci - Hafca,

opět se v lednici skví krásná sklenice čerstvě naložených utopenců a já zase svádím boj sama se sebou, aby zbylo aspoň trochu pro sobotní návštěvu.

Recept od Jenoféfy je myslím to pravé.
Poměr octa a vody si musí každý upravit podle chuti. Tady máme obyčejný řadový ocet
o hodně slabší než český, takže dávám poměr s vodou 1:1.
Pro pikantnost přidávám jednu či dvě napříč rozříznuté papričky.
Za prvé proto že jsme měli letos nadúrodu a tak je dáváme skoro do všeho a za druhé máme plechové huby a pálivost nás těší.

 
Don.sniper
22 příspěvků 20.11.09 11:34
...

Já když dělám utopence tak je nezalévám žádným teplým lákem.Zalévám studeným,cibule
syrová a potom dám do ledničky na týden.Je to jedlé

 
dag
539 příspěvků 21.11.09 20:45
...

Esmeraldo!
Souhlasím s Tebou, co se týče všech těch omáček. Já sama už jsem na ně téměř alergická, ale nálev se mně zdá nejlepší od AnickyV i s tou papričkou a cibulí. Také jsem pro krájení na plátky. Dobře to vypadá a dobře se to tak jí.
Poznámku k teplé, nebo studené zálivce. Já nechávám nálev vždy vychladnout. Ale jednou jsem čekala hosty a nedočkala jsem se. Tak jsem sklenici krátce zasterilizovala. A když se konečně návštěva dostavila a já sklenici otevřela, nepoznala jsem změnu.Krátkost té sterilizace nerozpustila tuk.

 
papadance
2 příspěvky 17.12.09 03:41
Oveřený recept, který jsem zkoušela je...

Oveřený recept, který jsem zkoušela už 2× je na www.receptar.net. Tady mas odkaz http://www.receptar.net/…penci-i.html. Je to recept Utopenci č. 1


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz