Hledám recept na polévku, kterou vařívá má bývalá tchýně (raději
se zeptám labužníků, než jí )
Základem jsou pravděpodobně podušené houby, zalité mlékem… Podává se
lehce dokyselená octem a s nakrájeným vejcem natvrdo uvařeným. Možná
lehce zahušťováno moukou…
Tipuji že jde o krajovou záležitost - Nové Město nad Metují a okolí ,
Sudety (??)
Houbová polévka s mlékem - východní Čechy
podle jedné rodinné přítelkyně paní Halířové z Jičína: Houby se daly vařit s pepřem, novým kořením a bobkovým listem, solí, asi po 20 minutách se „zaklechtaly“ mlékem či smetanou s rozkvedlanou hladkou moukou, ochutily se trochou octa, případně se mírně kyselost zredukovala lžičkou cukru. Doplnit lze podle chuti vajíčkem vařeným na tvrdo, případně lze s houbami vařit i pár oškrábaných brambor nakrájených na kostky. Je to strašně jednoduché, jediný fígl je vyladit kyselost polévky podle chuti. Měj se hezky.
se dělala tak jak ji popisuje Jena, jenom ta vajíčka se nevařila
zvlášť, ale ke konci se do polévky rozklepla syrová a krátce povařila.
Moc se s tím ale nemíchalo, takže žloutky zůstaly celé.
I ty brambory se tam dávaly.
Moje dcera se jí naučila od manželovy matky. Do menšího množství vody
se dají vařit brambory s kořením: bobkový list, nové koření, špetka
mletého kmínu, sůl a pokrájené čerstvé houby. Až jsou brambory skoro
měkké, dolije se voda v kastrolu vřelým mlékem, zalije moukou rozkvedlanou
v mléce, doladí chutě slané, sladké, kyselé - to popisuje i Jena a
nakonec vložíme lžicí vejce. Nemícháme, po chvíli vypneme zdroj tepla a
necháme dojít.
Někdo používá i pepř a místo čerstvých hub se dají použít i houby
naložené na kyselo.
díky děvčata za inspiraci, v té „tchýnině“ polévce určo žádné
brambory nebyly - houby s bramborami a koprem mám spojené s kulajdou…
takže nezbývá, než experimentovat… jen kdyby byl ještě někdo, kdo ty
houby bude sbírat a hlavně čistit místo mne…
Dělám takhle podle receptu. Když budeš experimentovat, určitě na ten
původní recept přijdeš.
Na Vánoce dělám postní polévku z hub, koření (bobkový list, nové
koření a celý pepř) a nakrájené cibule. Osolím a vařím asi 20 min.
Zahustím smetanou s hladkou moukou. Vejce uvařím. Na talíř dám vařené
brambory omaštěné máslem, naliji polévku a navrch dám nakrájené vejce.
Možno okyselit octem.
Jen mám tu zkušenost, že mi nic nechutná tak, jako od babičky. To bude tím
ztraceným mládím
Houby udusím na cibulce s drceným kmínem, zaleju vodou, přidám bobkový list, nové koření a celý pepř (vody jen do poloviny hrnce). Zvlášť uvařím brambory na kostičky s kmínem a solí a i s vodou přidám k houbám. Zahustím smetanou (používám 30%, kterou nechám zkysnout, ale nesmí to být ta trvanlivá) s rozkvedlanou moukou a nechám chvíli provařit - na mírném plameni. Na talířích si do polévky každý přidá vajíčka smažená na cibulce. Je to zase trochu jiná chuť!
Pokrájené houby dám vařit v menším množství vody ( ale aby plavaly) se solí a špetkou drceného kmínu. Připravím si na másle zpěněnou cibulku a umíchám v ní 2 - 3 vejce. v asi 1/2 - 3/4 litru mléka rozkvedlám 2 - 3 PL hlad.mouky. Pár brambor vařených, třeba zbylých od oběda, nakrájím na osminky nebo podobné kousky. Když jsou houby měkké, zaliji mlékem s moukou a přidám míchaná vejce. Míchám dokud se nezačne vařit a nezhoustne. Nechám chvilku povařit. Přidám brambory. Po zchladnutí tak na konzumní teplotu dochutím octem a solí. Kdyby se dal ocet do vroucího - mohlo by se to srazit. To dochucení je citovka. Doma se tomu říkalo kyselo, protože i když jsem z podkrkonoší, tak pravé kyselo s kváskem nám nechutnalo. To u kamárádky se kyselo vařilo a tomuhle říkali houbová omáčka, nedávali tam vajíčko míchané, ale na tvrdo. Třeba to bude něco podobného. Dobrou chuť.
Tak to bude kulajda, typická polévka z východu (tuším Krkonoše a
okolí). Recepty se mohou lišit. My ji děláme takto…
Osmahnu cibulku na másle, přidám sušené (nebo čerstvé houby), sůl, pepř
a muškátový oříšek. Zaliji vodou, přidáme ještě na kostičky
nakrájené brambory a vaříme vše dokud nejsou houby i brambory měkké. Pak
smíchám mléko (ale mi raději smetanu) s trochou mouky (lze nahradit
i smetanou se žloutkem, ale v tom případě musí být polévka pouze horká
- nesmí se vařit). Přidám kopr. Polévka se „okyselí“ octem. Nakonec
vkládáme nakrájené vařené vajíčko. Někdo dává i smažené.