Houbová polévka s mlékem - východní Čechy

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
ajta
590 příspěvků 04.08.09 19:11
Houbová polévka s mlékem - východní Čechy

Hledám recept na polévku, kterou vařívá má bývalá tchýně (raději se zeptám labužníků, než jí )
Základem jsou pravděpodobně podušené houby, zalité mlékem… Podává se lehce dokyselená octem a s nakrájeným vejcem natvrdo uvařeným. Možná lehce zahušťováno moukou…
Tipuji že jde o krajovou záležitost - Nové Město nad Metují a okolí , Sudety (??)

Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 04.08.09 19:46
Něco takového jsme vařívali

podle jedné rodinné přítelkyně paní Halířové z Jičína: Houby se daly vařit s pepřem, novým kořením a bobkovým listem, solí, asi po 20 minutách se „zaklechtaly“ mlékem či smetanou s rozkvedlanou hladkou moukou, ochutily se trochou octa, případně se mírně kyselost zredukovala lžičkou cukru. Doplnit lze podle chuti vajíčkem vařeným na tvrdo, případně lze s houbami vařit i pár oškrábaných brambor nakrájených na kostky. Je to strašně jednoduché, jediný fígl je vyladit kyselost polévky podle chuti. Měj se hezky.

 
esmeralda
4813 příspěvků 06.08.09 10:26
U mé babičky z Orlických hor

se dělala tak jak ji popisuje Jena, jenom ta vajíčka se nevařila zvlášť, ale ke konci se do polévky rozklepla syrová a krátce povařila. Moc se s tím ale nemíchalo, takže žloutky zůstaly celé.
I ty brambory se tam dávaly.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.07.09 05:32
Houbová polévka s mlékem - z jižních Čech

Moje dcera se jí naučila od manželovy matky. Do menšího množství vody se dají vařit brambory s kořením: bobkový list, nové koření, špetka mletého kmínu, sůl a pokrájené čerstvé houby. Až jsou brambory skoro měkké, dolije se voda v kastrolu vřelým mlékem, zalije moukou rozkvedlanou v mléce, doladí chutě slané, sladké, kyselé - to popisuje i Jena a nakonec vložíme lžicí vejce. Nemícháme, po chvíli vypneme zdroj tepla a necháme dojít.
Někdo používá i pepř a místo čerstvých hub se dají použít i houby naložené na kyselo.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 06.08.09 14:28
Posun v čase na správné datum

Posouvám v pořadí na správné datum

 
ajta
590 příspěvků 06.08.09 19:16
díky vám

díky děvčata za inspiraci, v té „tchýnině“ polévce určo žádné brambory nebyly - houby s bramborami a koprem mám spojené s kulajdou…
takže nezbývá, než experimentovat… jen kdyby byl ještě někdo, kdo ty houby bude sbírat a hlavně čistit místo mne…

 
anickav
2904 příspěvků 06.08.09 23:23
Ajta,

udaj súradnice, ja budem zbierať aj čistiť.

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.08.09 03:20
Aničko,

taky moc ráda sbírám i čistím houby.
Kvůli tomuto luxusu musíme bohužel ujet 300 km.

 
anickav
2904 příspěvků 08.08.09 08:13
Esme,

nebudeš mi veriť, ale ja možno aj viac, ja na houby chodím do Čes. ráje…

 
 
ji
98 příspěvků 17.08.09 18:22
Smetanová houbová polévka - moje babička byla z Pojizeří

Houby udusím na cibulce s drceným kmínem, zaleju vodou, přidám bobkový list, nové koření a celý pepř (vody jen do poloviny hrnce). Zvlášť uvařím brambory na kostičky s kmínem a solí a i s vodou přidám k houbám. Zahustím smetanou (používám 30%, kterou nechám zkysnout, ale nesmí to být ta trvanlivá) s rozkvedlanou moukou a nechám chvíli provařit - na mírném plameni. Na talířích si do polévky každý přidá vajíčka smažená na cibulce. Je to zase trochu jiná chuť!

 
lvice
148 příspěvků 18.08.09 14:12
U nás se dělá takto:

Pokrájené houby dám vařit v menším množství vody ( ale aby plavaly) se solí a špetkou drceného kmínu. Připravím si na másle zpěněnou cibulku a umíchám v ní 2 - 3 vejce. v asi 1/2 - 3/4 litru mléka rozkvedlám 2 - 3 PL hlad.mouky. Pár brambor vařených, třeba zbylých od oběda, nakrájím na osminky nebo podobné kousky. Když jsou houby měkké, zaliji mlékem s moukou a přidám míchaná vejce. Míchám dokud se nezačne vařit a nezhoustne. Nechám chvilku povařit. Přidám brambory. Po zchladnutí tak na konzumní teplotu dochutím octem a solí. Kdyby se dal ocet do vroucího - mohlo by se to srazit. To dochucení je citovka. Doma se tomu říkalo kyselo, protože i když jsem z podkrkonoší, tak pravé kyselo s kváskem nám nechutnalo. To u kamárádky se kyselo vařilo a tomuhle říkali houbová omáčka, nedávali tam vajíčko míchané, ale na tvrdo. Třeba to bude něco podobného. Dobrou chuť.

 
katekate
1 příspěvek 15.09.12 09:35
Kulajda

Tak to bude kulajda, typická polévka z východu (tuším Krkonoše a okolí). Recepty se mohou lišit. My ji děláme takto… ;)
Osmahnu cibulku na másle, přidám sušené (nebo čerstvé houby), sůl, pepř a muškátový oříšek. Zaliji vodou, přidáme ještě na kostičky nakrájené brambory a vaříme vše dokud nejsou houby i brambory měkké. Pak smíchám mléko (ale mi raději smetanu) s trochou mouky (lze nahradit i smetanou se žloutkem, ale v tom případě musí být polévka pouze horká - nesmí se vařit). Přidám kopr. Polévka se „okyselí“ octem. Nakonec vkládáme nakrájené vařené vajíčko. Někdo dává i smažené.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz