Vigna čínská

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
klemy
5 příspěvků 08.08.09 10:46
Vigna čínská

Dobrý deň,
na jar ma zlákala táto zelenina. Lenže teraz, keď začala rodiť, neviem čo s ňou. Klasika ako omáčka a prídavok do zeleninových polievok je jasná, ale čo ďalej? Zaujíma ma aj konzervovanie. Máte niekto skúsenosti? Budem vďačná za každý príspevok

Reakce:
esmeralda
4813 příspěvků 09.08.09 00:03
Hadí fazole

aspoň tady se jim tak říká.
Používej jako obyčejné fazole.

noskovice
1322 příspěvků 09.08.09 09:09
Klemy,

já si připravím do hrnce 1/3 bílého vinného octa, 1/3 suchého bílého vína a 1/3 vody. Přidám trochu soli. Tyto fagiolini erba (fazolky tráva) mírně povaříme, ale pozor, nerozvařit. Potom je dám na ubrus dobře osušit. Mezi tím si připravím česnek na tenké plátky, nasekám zelenou petrželku, nakrájím na tenké kroužky feferonku. Když jsou fazolky suché, dám je do skleněné misky, prosypu česnekem, petrželkou a feferonkou a přikryji dobrým olivovým olejem. Musí být zcela potopené, aby k nim nešel vzduch. Přikryju víkem a je hotovo. Potom už jen odebíráme, jako přílohu. Vaření v octo-víno-vodě jim dá šmrnc! Pochopitelně si do té „marinády“ můžeš dát bylinky podle Tvé chuti.
Nám chutnají takto.
Na delší skladování, bych je radši zavařila.
Tak ať Ti chutná. Zdraví Tě Soňa

ewa
600 příspěvků 09.08.09 20:57
Soňo,

pokud tu tvůj recept ještě není, bylo by fajn, kdybys ho uveřejnila mezi ostatními recepty. Pak bych měla šanci ho najít vždycky, kdy bych do potřebovala.
Myslíš, že by se ti chtělo? Ahoj Eva

noskovice
1322 příspěvků 09.08.09 21:21
Evi,

klidně, ale nejdřív začnu pátrat, zda tu ještě není. Jdu na to! Pa Soňa

noskovice
1322 příspěvků 09.08.09 22:06
Evino,

tak jsem ho tam dala. Nech si chutnat. Ahoj Soňa

lydia
1227 příspěvků 10.08.09 11:37
Klemy,

myslíš fazolové lusky nebo fazole?
Jinak zelené fazole připravuji podobně jako Soňa, jako salát. U nás oblíbené jsou zelené fazole na smetaně. Fazole uvařit al dente, orestovat cibulku a česnek, udělat zásmažku a zalít hovězím vývarem. Přidat zelené fazole a ochutit koprem a zalít smetanou. Podávájí se k hovězímu masu, může být jenom vařené, můžeš podávat k uzenému i k mletému masu.
Fazole, tedy ty co se dají sušit, se připravují jako bílé fazole, buď jako guláš, nebo taky jako salát. Fazole se uvaří. Musí se alespoň přes noc namočit a uvaří se asi 20 minut v neslané vodě. Potom se připraví voda slije, poseká se cibule, přidají se fazole a zalije se zálivkou z octu, vody a oleje. Osolit, opepřit.
Zelené fazole se dají taky dobře zmrazit. Jenom blanžírovat, osušit a zmrazit. Chutnají jako čerstvé. Jestli je chceš zavařit, tak myslím, že můžeš postupovat jako u zeleniny, můžeš přidat saturejku, cibuli. Já jsem ještě nedělala, tak nevím, jak to chutná. Jednou jsem zkoušela jako přílohu ke grilovanému masu relish. Ale musela bych hledat recept, kdybys měla zájem.

jARKA77
141 příspěvků 20.08.09 13:15
Vigna čínská čili dlouhatec ( z netu)

Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

Konzumenti zdravé výživy znají tuhle luštěninu již delší dobu. Ale posledních pár let vignu objevují v sortimentu semen také zahrádkáři. Není divu, je to lahodná a velmi zdravá zelenina.

Tato rostlina, odborně Vigna chinensis, nám nabídne nejenom zajímavou úrodu, ale obohatí naši zahrádku i po estetické stránce, protože rozkvétá nádhernými květy fialové a bílé barvy.

Patří mezi semenářské novinky na našem trhu, ale jako netradiční luštěninu ji nabízí již delší dobu obchody se zdravou výživou. Pochází z jižní Afriky, kde se dodnes pěstuje ve velkém jako významná kulturní plodina. Odtud se na počátku 18. století dostala s černými otroky do Ameriky, kde se zabydlela. To vysvětluje fakt, že se jejím hlavním dodavatelem stala Kalifornie.

Víte že…?

Vigna čínská se v angličtině nazývá Black-Eyed Peas a za své ji přijala stejnojmenná hip-hopová skupina pravidelně obsazující čelní příčky hitparád?

Vigna na české zahrádce
V květnu až červnu vyséváme semena do sponu 40×40 cm po dvou k vhodné opoře. Popínavá lodyha se brzy přichytí a doroste až do výše 150 až 200 cm. Tvoří tenké lusky dlouhé až 1 m. Právě proto ji také čeští botanici dali název dlouhatec čínský. Lusky jsou rovné až šavlovitě prohnuté, na povrchu hladké, tmavě zelené. Ledvinovitá semena mají smetanově bílou barvu s charakteristickou černou nebo žlutou skvrnou – očkem. Jako subtropická rostlina je vigna poměrně náročná na slunné stanoviště s dobře propustnou půdou a dostatečnou závlahou. Naopak ji nemusíme jako jiné bobovité rostliny prakticky vůbec organicky hnojit, tím bychom zbytečně podpořili nárůst zelené hmoty na úkor lusků. Bude vděčná za pravidelné kypření a odplevelování půdy. V našich klimatických podmínkách dosáhneme spíše bohaté úrody zelených lusků, semena často nestihnou dozrát.

Vigna na českém talíři
Luštěniny patří do základního jídelníčku vegetariánů kvůli vysokému obsahu kvalitních bílkovin.Výborné jsou na přípravu polévek a kaší. Fazole „černé oko“ se namáčí 8–12 hodin a vaří v tlakovém hrnci 15 minut.

Čerstvé lusky však řadíme mezi zeleninu. Na „špagetovém“ černém oku si mohou pochutnat i masožravci, výborné jsou dušené na másle s bazalkou jako příloha ke masu.

Vigna obsahuje velké množství kyseliny listové, proto by ji měly vyhledávat hlavně těhotné ženy. Kyselina listová totiž přispívá k zdravému vývoji dítěte. Jemnou chuť lusků podpoříme přidáním různých druhů bylinek. Vařené se stávají součástí variabilních zeleninových nákypů či salátů.

Tip na salát!

Vařené lusky vigny, rajčata a okurky nakrájíme, mírně osolíme a zakápneme olivovým olejem. Podáváme se zálivkou (jogurt s trochou zakysané smetany smícháme s velkým množstvím pokrájené řeřichy, solí a pepřem). Posypeme nakrájenou bazalkou a ozdobíme plátky mozzarely.

Tip na polévku!

V osolené vodě s kmínem uvaříme nakrájený brambor s mrkví a přidáme uvařené lusky vigny. Po částečném vychladnutí přidáme rozetřený česnek, bohatě posypeme pokrájenými čerstvými bylinkami a zjemníme lžící másla. Nejlepší konzistence polévky je taková, že v ní lžíce stojí.

Tip na ďábelskou směs!

Do měkka uvařené fazole rozmixujeme, přidáme jemně posekanou bílou pálivou papriku, zelenou papriku, cibuli, olivový olej, trochu octa, lžičku cukru, rozetřený česnek, sůl, omáčku salza a kečup. Rozmícháme a necháme v chladu uležet. Mažeme na česnekové topinky.

http://www.abecedazahrady.cz/default.aspx?…

alena45
588 příspěvků 03.04.11 14:18

Ahojte, včera som kúpila semená vigny. Už teraz mám obavy čo s ňou. Ten recept Esme som robila minulý rok z normálnej zelenej fazuľky a určite urobím aj z vigny. No ale všimla som si, že diskusia bola ešte v auguste 2009, možno niekto další prišiel na nejaký nový produkt z vigny. Ale sa teším ako to porastie. Vraj rastú až do metra ? Super.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.04.11 15:14

Vidis Aleno,kamosce nevyrostly. A to je dost dobra zahradnice. A ja se tak tesila.
Jinak myslim, ze recept by se dal pouzit, ne?
Je to vyborne, delala jsem uz nekolikrat!
 http://www.labuznik.com/…ske-fazolky/

alena45
588 příspěvků 03.04.11 21:41

ano, vyzerá dobre, už dávno ho mám v obľúbených.

anickav
2904 příspěvků 10.04.11 16:42
Ahoj Alenka,

ja som vlani pestovala s veľkým úspechom - každý návštevník záhrady žasol, akých to mám hadov…narástli 70-90 cm dlhé lusky, varila som všetko ako z normálnej fazuľky, tú pestujem kríčkovú. Plus som aj zamrazila, varila som celé leto, rodilo to ako besné…

alena45
588 příspěvků 01.08.11 13:32

Anička, už rastú - 70 cm dažďovky, lebo asi tak to vyzerá, normálna fazuľka je pevná, ale toto, núkala som to susede a tá sa úplne striasla… tvári sa to ako gumené.

anickav
2904 příspěvků 03.08.11 13:29
Ahoj Alenka,

tento rok sa vigna netvári nadšene, lusky sú tenké a mrňavé, zatiaľ. Vlani boli také - foto.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz