Na bigoš je na Labužníku několik receptů, ale ani jeden není ten „pravý“. Prý se vaří tři dny a tak bych chtěla poprosit, zda by někdo nevěděl, čím se začíná a co se který den přidává, zda se nechává uležet a další zajímavosti. Předem děkuji. Tw.
Polský bigoš
Składniki
2.5 kg kwaszonej kapusty 0.5 kg wieprzowiny np golonka 0.5 kg wołowiny
0.5 kg dziczyzny mozna zastąpić wolowiną lub wieprzowiną
30 dag kiełbasy jałowcowej lub innej średnio podsuszanej
30 dag boczku wędzonego
2-3 cebule
10 dag grzybów suszonych nalepiej podgrzybków
15 śliwek wędzonych suszonych
3 łyzki smalcu
szklanka porto lub innego czerwonego wina np.malaga lub madera
po 4 jagody jałowca i ziela angielskiego
2 gożdziki
liśc laurowy
sól
szklanka rosołu
Bigos staropolski 2
Od razu zaznaczam ze bigos zaczynamy gotowac na co najmiej 5 dni przed
spozyciem.Zaczynamy od upieczenia mięs.Kapustę kroimy,zalewamy rosołem
i sosem z pieczenia mięs.Gotujemy godzinę.Grzyby moczymy z zimnej wodzie a
następnie gotujemy w tej wodzie.Wywaru nie wylewamy gdyz bedzie
potrzebny.Upieczone mięsa i boczek kroimy na kostke.Kiełbasę przesmazamy na
cebuli.Sliwki kroimy na paski.Do kapusty dokładamy mięsa,kiełbasę,grzyby
z wywarem i cebulę.Po 30 minutach dodajemy śliwki,przyprawy,wino i dusimy
ok godzinę.Dosolamy do smaku.Odstawiamy w zimne miejsce.Przez następne 4 dni
odgrzewamy bigos 2 razy dziennie.Po 4 dniach bigos jest ciemny i smakuje
wyśmienicie.Jeśli jest zbyt rzadki odparowywac podczas odgrzewania.
Protože ne každý je schopen se bez problémů orientovat v polském textu, dovolila jsem si zlomaxův recept přeložit do češtiny:
Suroviny:
2,5 kg kysaného zelí 0,5 kg vepřového, nejlépe kolínka 0,5 kg
hovězího 0,5 kg zvěřiny, možno nahradit hovězím či vepřovým
30 dkg jalovcové klobásy nebo jiné polosuché klobásy
30 dkg uzeného bůčku
2 -3 cibule
10 dkg sušených hub, nejlépe podhříbků (suchohříbků, sameťáků či
podobných hřibovitých hub – pozn. překl.)
15 švestek, sušených, uzených
3 lžíce sádla
sklenka portského či jiného červeného vína, nejlépe malaga či madeira
4 kuličky jalovce a nového koření
2 hřebíčky
bobkový list
sůl
sklenička vývaru
Staropolský bigoś 2
Nejprve podotýkám, že bigoś začínáme vařit nejméně pět dní před
podáváním. Začínáme pečením (všech druhů) mas. Krájíme zelí,
zaléváme vývarem a šťávou z pečení. Hodinu vaříme. Houby máčíme ve
studené vodě a poté je v ní uvaříme. Vývar nevyléváme, ale uchováme
pro případnou potřebu. Upečená masa a bůček krájíme na kostky. Klobásu
opečeme na cibuli. Švestky krájíme na proužky. Do zelí vložíme maso,
klobásu, houby s vývarem a cibuli. Po třiceti minutách přidáme švestky,
koření, víno a dusíme další hodinu. Podle chuti osolíme. Odstavíme na
chladné místo. Příští čtyři dny ohříváme bigoś dvakrát denně. Po
čtyřech dnech je bigoś tmavý a skvěle chutná. Je-li příliš řídký,
odpaříme ho během ohřívání.
Zlomaxovi za recept. Polštině sice nerozumím, ale určitě seženu
dobroděje, který mi recept přeloží. Alenko, bigoš je prý velká pochoutka
a tak ano, hledám recept na jídlo, které se vaří tři
dny (možná i déle). V Apetitu byl recept na husu (nebo kachnu), která se
pekla celou noc a byla
vážně úžasná. Moc ráda vařím a tak mi tyhle složitější recepty
nevadí. Tak se měj a odpusť
ten můj zvláštní dotaz .Tw.
než jsem stačila sesmolit poděkování Zlomaxovi a odpověď Alence,
objevil se Tvůj překlad receptu,
za který Ti moc děkuji. Jsi skvělá .
Ahoj, Twixik, mňa len prekvapilo, že sa niečo varí tak dlho. Ja varím najdlhšie kapustnicu - niekedy aj 6 - 8 hodín. Tak si ten recept uži a daj vedieť výsledok. Pekný deň. Alena
Alenka45 moje známá vaří po polsku bigos po celý den v prádelním hrnci, ono je to o tom, pro co se rodina nebo jedinec rozhodne. Pokud ho navaříš v množství jako moje známá a dobře uskladníš, je po každém ohřátí každým dnem lepší - tím, že je příměs uzeného masa a kysaného zelí větší než ostatní masné suroviny dochází do značné míry k jeho marinování a v chladu déle vydrží.
v prádelním hrnci ho asi vařit nebudu, ale zase se nebudu drzet při
zemi, to víš, pro 15 lidí nemůžu
uvařit ve dvoulitrovém hrnečku . Alence a Zlomaxovi dám určitě vědět,
jak to dopadlo a jak chutnalo . Tak všem díky . Tw.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
