Polský bigoš

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
twixik
149 příspěvků 26.07.09 01:20
Polský bigoš

Na bigoš je na Labužníku několik receptů, ale ani jeden není ten „pravý“. Prý se vaří tři dny a tak bych chtěla poprosit, zda by někdo nevěděl, čím se začíná a co se který den přidává, zda se nechává uležet a další zajímavosti. Předem děkuji. Tw.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
twixik
149 příspěvků 26.07.09 01:26
Omlouvám se

za toho druhého smajlíka, koukám, že se mi třesou ruce , to měl být tento .

 
alena45
588 příspěvků 26.07.09 11:44
...

Ty chceš vážne recept na niečo čo sa varí tri dni ?

 
zlomax
426 příspěvků 26.07.09 22:12
Recet v polštině od zlomaxe

Składniki
2.5 kg kwaszonej kapusty 0.5 kg wieprzowiny np golonka 0.5 kg wołowiny 0.5 kg dziczyzny mozna zastąpić wolowiną lub wieprzowiną
30 dag kiełbasy jałowcowej lub innej średnio podsuszanej
30 dag boczku wędzonego
2-3 cebule
10 dag grzybów suszonych nalepiej podgrzybków
15 śliwek wędzonych suszonych
3 łyzki smalcu
szklanka porto lub innego czerwonego wina np.malaga lub madera
po 4 jagody jałowca i ziela angielskiego
2 gożdziki
liśc laurowy
sól
szklanka rosołu
Bigos staropolski 2
Od razu zaznaczam ze bigos zaczynamy gotowac na co najmiej 5 dni przed spozyciem.Zaczynamy od upieczenia mięs.Kapustę kroimy,zalewamy rosołem i sosem z pieczenia mięs.Gotujemy godzinę.Grzyby moczymy z zimnej wodzie a następnie gotujemy w tej wodzie.Wywaru nie wylewamy gdyz bedzie potrzebny.Upieczone mięsa i boczek kroimy na kostke.Kiełbasę przesmazamy na cebuli.Sliwki kroimy na paski.Do kapusty dokładamy mięsa,kiełbasę,grzy­by z wywarem i cebulę.Po 30 minutach dodajemy śliwki,przypra­wy,wino i dusimy ok godzinę.Dosolamy do smaku.Odstawiamy w zimne miejsce.Przez następne 4 dni odgrzewamy bigos 2 razy dziennie.Po 4 dniach bigos jest ciemny i smakuje wyśmienicie.Jeśli jest zbyt rzadki odparowywac podczas odgrzewania.

 
mrtvola
1394 příspěvků 26.07.09 23:07
Překlad

Protože ne každý je schopen se bez problémů orientovat v polském textu, dovolila jsem si zlomaxův recept přeložit do češtiny:

Suroviny:
2,5 kg kysaného zelí 0,5 kg vepřového, nejlépe kolínka 0,5 kg hovězího 0,5 kg zvěřiny, možno nahradit hovězím či vepřovým
30 dkg jalovcové klobásy nebo jiné polosuché klobásy
30 dkg uzeného bůčku
2 -3 cibule
10 dkg sušených hub, nejlépe podhříbků (suchohříbků, sameťáků či podobných hřibovitých hub – pozn. překl.)
15 švestek, sušených, uzených
3 lžíce sádla
sklenka portského či jiného červeného vína, nejlépe malaga či madeira
4 kuličky jalovce a nového koření
2 hřebíčky
bobkový list
sůl
sklenička vývaru

Staropolský bigoś 2
Nejprve podotýkám, že bigoś začínáme vařit nejméně pět dní před podáváním. Začínáme pečením (všech druhů) mas. Krájíme zelí, zaléváme vývarem a šťávou z pečení. Hodinu vaříme. Houby máčíme ve studené vodě a poté je v ní uvaříme. Vývar nevyléváme, ale uchováme pro případnou potřebu. Upečená masa a bůček krájíme na kostky. Klobásu opečeme na cibuli. Švestky krájíme na proužky. Do zelí vložíme maso, klobásu, houby s vývarem a cibuli. Po třiceti minutách přidáme švestky, koření, víno a dusíme další hodinu. Podle chuti osolíme. Odstavíme na chladné místo. Příští čtyři dny ohříváme bigoś dvakrát denně. Po čtyřech dnech je bigoś tmavý a skvěle chutná. Je-li příliš řídký, odpaříme ho během ohřívání.

 
twixik
149 příspěvků 26.07.09 23:19
Velké díky

Zlomaxovi za recept. Polštině sice nerozumím, ale určitě seženu dobroděje, který mi recept přeloží. Alenko, bigoš je prý velká pochoutka a tak ano, hledám recept na jídlo, které se vaří tři
dny (možná i déle). V Apetitu byl recept na husu (nebo kachnu), která se pekla celou noc a byla
vážně úžasná. Moc ráda vařím a tak mi tyhle složitější recepty nevadí. Tak se měj a odpusť
ten můj zvláštní dotaz .Tw.

 
twixik
149 příspěvků 26.07.09 23:24
Mrtvolo,

než jsem stačila sesmolit poděkování Zlomaxovi a odpověď Alence, objevil se Tvůj překlad receptu,
za který Ti moc děkuji. Jsi skvělá .

 
zlomax
426 příspěvků 26.07.09 23:55
Staropolský bigos

Máš ho tam přeložen! A dej vědět zda je to ono. Pa a dík.

 
zlomax
426 příspěvků 26.07.09 23:59
Staroch

Sakra já to dal do receptů na hlavní stranu.

 
alena45
588 příspěvků 27.07.09 07:59
...

Ahoj, Twixik, mňa len prekvapilo, že sa niečo varí tak dlho. Ja varím najdlhšie kapustnicu - niekedy aj 6 - 8 hodín. Tak si ten recept uži a daj vedieť výsledok. Pekný deň. Alena

 
bedla  27.07.09 15:07
Polský bigos ...

Alenka45 moje známá vaří po polsku bigos po celý den v prádelním hrnci, ono je to o tom, pro co se rodina nebo jedinec rozhodne. Pokud ho navaříš v množství jako moje známá a dobře uskladníš, je po každém ohřátí každým dnem lepší - tím, že je příměs uzeného masa a kysaného zelí větší než ostatní masné suroviny dochází do značné míry k jeho marinování a v chladu déle vydrží.

 
alena45
588 příspěvků 27.07.09 18:36
...

veď aj moja kapustnica vydrží týždeň a po každom ohreve je lepšia. pekný večer. Alena

 
twixik
149 příspěvků 27.07.09 19:59
Bedli,

v prádelním hrnci ho asi vařit nebudu, ale zase se nebudu drzet při zemi, to víš, pro 15 lidí nemůžu
uvařit ve dvoulitrovém hrnečku . Alence a Zlomaxovi dám určitě vědět, jak to dopadlo a jak chutnalo . Tak všem díky . Tw.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz