SYROB

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
M.D.R.
14 příspěvků 17.02.10 14:16
SYROB

Zdravím, může mi někdo poskytnou informaci o tom co je syrob? Našel jsem, že je to nějaký produkt cukrové řepy. Jde mi o to jak ho vytvořit…


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 17.02.10 18:15
Předpis od Vlaďky

**Pařené vdolky se sirupem a ořechy **

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.02.10 20:41
Syrob - Jeno,

na tuto lahůdku si dobře pamatuji z mládí.
V době sklizně cukrové řepy ji maminka s taťkou vyráběli. Řepy se válelo kolem silnic spousty.
Dokonce si pamatuji že se u nás vařila nastrouhaná na hrubé nudličky.
Zbožňovala jsem syrob s krupičnou kaší.

 
M.D.R.
14 příspěvků 18.02.10 08:14
...

A jak se ten syrob dělal si nepamatujete?

 
M.D.R.
14 příspěvků 18.02.10 08:17
...

Omlouvám se už jsem si všimnul tohoto příspěvku…takže syrob = redukovaný vývar z řepy???

 
Jenofefa
1315 příspěvků 18.02.10 12:17
Předpis

na výrobu sirupu je uveden dole k prokliknutí.

 
Kmala
2 příspěvky 23.11.15 09:14

Syrob s Y který uvadite je jen firemní název pro Kitl a to je sirup. Produkt k z cukru je sirob s I. :)

 
birkana
1663 příspěvků 23.11.15 10:38

@Kmala, nepleťme si pojmy syrob x sirup. Možná řepný syrob dnes nějaká Zdravá výživa prodává, jinak se doma vařil z cukrové řepy - syrobem se rozumí výrobek z řepy cukrové, sirupy mohou být různé např. malinové, jahodové, bylinné i cukrové (svařený cukr ve vodě) 8o

Podle nových pravidel píšeme měkké i také ve slově sirob, to tvrdé y je podle starých pravidel. Pořád se ale jedná o stejnou věc - zahuštěnou šťávu z cukrové řepy (nerafinovanou) tmavě hnědé barvy a medovité konzistence.

Výroba syrobu zde v diskusi

 
Kmala
2 příspěvky 23.11.15 11:25

Vím jak to vypadá. Ucim se výrobu cukru do podrobna a syrob je ne jeho součástí.

 
Zuzka1973
2135 příspěvků 27.11.15 12:34

A u nás se tomu odjakživa říká melasa ;)
Vaří se to rok co rok nejen na přilepšenou čuníkovi (nesmí se to ale přehánět, má to spíš je jako mls :) a samozřejmě několik skleniček pro nás - má dost široké využití.
Já už vařím po menších várkách, ale pamatuju, jak babička vařila na kamnech ve stodole ve velkém a jak jsme to chodily jako děti ulizovat a já se jednou zapatlala tak, že mě musela maminka hodit do vany, ale ne do koupelny, ale raději do té v prádelně, abych neolepila celý barák :D
Letos mám zase navařeno, jen už dávno dokážu kolem kastrolu pobíhat tak, aby olepeno nic nebylo :mrgreen: :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 27.11.15 17:04

@Zuzka1973, já syrob vařím jen tak jednou za tři roky. Protože zase tak velkou spotřebu nemám :think:. Spíš jako vzpomínku na babičku, která jej také vařila ve velkém!

Mám to vaření spojené ještě se řepánky. Ty se vždycky v tu dobu pekly - když byla cukrovka. Jenže já je z hloubi duše nenáviděla :pocitac: a musela jsem je jako malá jíst (s mnoha pohlavky a větou: „Jez, jiní možná mají hlad, nevděčnice jedna!“). Dnes to u mě vyvolává úsměv a také zamyšlení nad všeobecným plýtváním a vůbec soucit se spotřební společností ;)

Syrobem se u nás polévají vdolky, jak výše píše @Jenofefa .

 
Zuzka1973
2135 příspěvků 27.11.15 17:35

@birkana To já od mala řepánky miluju :srdce: Já si z toho zbytku po vaření melasy dělám to pyré do skleniček a pak jen stačí dodělat podle zvyklostí (u nás se do řepánkové nádivky dává mák), jinde dávají prý i ořechy a celkově se dělá nádivek vícero (jako u všeho :D ). Co zbude navíc, to zblajzne pašík a pipiny :D
Ale ségra na tom byla s řepánky jako ty, jen jí bylo vždy otloukáno přes nos to, že „co by za to somálci dali…“ a tatínek neopomněl vždy přidat srdceryvné vzpomínání, jak s bráchou (naším strejdou) kolikrát měli na den dohromady jen jeden krajíc chleba a střídali se o boty… Pak se většinou ozvala babička (jeho maminka), že kecá, že ten krajíc chleba měli vždy každý svůj a o boty se střídali jen jednou, to když ta své tatínek utopil v rybníce a pro nové se dostali až za týden :) Pak přidala pro změnu ona vzpomínku na to, jak kráva na pastvě sežrala taťkovi košili… a vzápětí podávala ségře další řepánek, protože ta, zblbnutá tím pro ni vědeckofantastickým vyprávěním, zapomněla na odpor a řepánek snědla…
Vidíš… nebýt melasy a řepánků - nemohla bych na to teď tak krásně vzpomínat :D :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 27.11.15 18:20

@Zuzka1973, u nás bývala ta varianta s mákem :roll:. S mletými vlašskými ořechy syrob míchám k potírání vdolků; většinou jej smíchám ještě s dušenými jablky, aby to nebylo příliš sladké a dostalo to jakýsi objem a jemně nakyslý tón :think:

 
Zuzka1973
2135 příspěvků 27.11.15 18:44

@birkana S těmi ořechy to chci zkusit letos prvně… ať je nějaká změna :)
Já melasu používám nejen na palačinky, lívance apod., ale i do těsta (moučníky). Hlavně litý perník je s ní výborný. Dobrá je i jako součást polev na poháry a zmrzliny, nebo klidně i do perníků místo medu (ten dávám jen do těch vánočních).
U nás se právě odjakživa vařila dobytku, pro nás jen zbytky :)
Jenže dříve byly i kravky - telátka na to byla doslova ujetá, chodila jsem jim to ulízávat ze žlabu :mrgreen: :oops:
Dnes už máme jen malé stádečko oveček a jednou ročně čuníka… Dříve to bylo stádo a čuníků bývalo i pět… Pipiny zobnou jen tu drť po uvaření, ostatní zvířectvo tomu neholduje :)
Měli jsme i koně - a to po celou dobu, i za komunistů… A to taťka ve straně nikdy nebyl, ale rád jezdil kombajnem, tak v létě byl vítán na noční brigádu i bez knížečky :) A ještě jsme směli mít ty naše dva ustájené u družstevních, taťka za to obstarával konírnu po práci a o víkendech, pomáhal v kovárně… A pamatuju, jak i koníci rádi chodili ulízávat melasu :)

 
birkana
1663 příspěvků 27.11.15 19:11

@Zuzka1973, tehdy se dalo… když byl člověk šikovný a pracovitý :srdce:. Dnes by tvému taťkovi vyměřili neslušně vysoké daně z možného příjmu a ještě by na to musel mít vedlejšák a nebo, nedejbóže, živnosťák :cert:. Co není evidováno, je šedá ekonomika (viz elektronická evidence tržeb :mrgreen: ). To se musí trestat! O všem musí mít „vrchnost“ přehled :jazyk:. A to si naši prarodiče dělali legraci z prvorepublikových tajných, co si prohřešky sledovaných jedinců psali na manžetu :lol:.

Já jsem zažila rádoby nezáludné otázky estébáků na odpoledních tanečních zábavách. Tehdy si to zapisovali tužkou do notýsku. Dnes to je všechno jednodušší díky pokročilým IT technologiím - sledují třeba, co napíšeš na fejsbůček (napíšeš-li nevhodný text, může být podroben cenzuře, smazán a autor trestně stíhán :twisted: ), Google ti cpe personalizované reklamy na ptákoviny (když náhodou nakoukneš do nějakého e-shopu), atd., atd.

Jó, je asi lepší ulízávat melasu a na společnost směřující kamsi do… raději nemyslet :mavam: ;)

 
Zuzka1973
2135 příspěvků 27.11.15 19:28

@birkana Jo… jo… jo… však to také tak dopadlo, jak píšeš: po revoluci si taťka udělal živnost (jako vedlejšák) a pak byl kvůli papírování tak otrávený, že pole pronajal, pronajímal i techniku, dobytek seškrtal jen na osobní potřebu a byl rád, že neskončil v mínusu… Za komunistů jsme měli pruh pole, měli jsme vše svoje, tatínka to bavilo… Jasně, že ho tehdy lámali do spolku, ale stačilo jim, že odevzdali vše ze všech tří statků, co měli, tak ho nechali být, zvlášť když se aktivně podílel na sklizni a na výpomoci.
Prostě s tím sedlákem v něm nepohli, pro ten náš mini stateček by dýchal. Vyléčila ho až porevoluční doba, tehdy opravdu pozabíjel vše, pole část rozprodal, část pronajal, louky to samé… Jen les si nechal. A od té doby chřadnul a zemřel v nedožitých 70 letech na srdce (v létě to byly dva roky :,( )
Ale na to, co nás naučil kolem pěstování a chovu, nikdy nezapomenu - těžím z toho dodnes a už jen to vaření melasy, nakládání zelí, moštování, kvašení vín všeho druhu… jooo - to byla škola gastro-života :srdce: Právě tu baštím zelí podle taťkova receptu a je mi nádherně :mavam:


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz