Talijáni?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
rabbit
29 příspěvků 06.02.10 10:26
Talijáni?

Ahoj labužníci,
právě jsem shlédla film Adéla ještě nevečeřela a zajímalo by mě, jestli někdo neví, co to byli ti „talijáni“, co tak chutnaly Rudolfu Hrušínskému. Byl to nějaký typ buřtů. Při tomhle filmu vždycky na ty masný výrobky a pivo dostanu úplně vlčí hlad a chuť…


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Manana
1515 příspěvků 06.02.10 10:38
taliáni

jsou tady: http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
Jenofefa
1315 příspěvků 06.02.10 14:47
Taliány

**Povídání o taliánech - historie **

 
Jenofefa
1315 příspěvků 06.02.10 16:04
Taliány - obrázek

http://album.fotoonline.cz/…1_454425.JPG

Příspěvek upraven 15.10.10 v 06:52

 
Marjanka2
214 příspěvků 06.02.10 21:58
...

Úžasné povídání o taliánech. Díky Jenoféfo.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.02.10 21:57
Taliány

se dají koupit i dnes. Nevím, jak běžný je to sortiment, protože kupuji jen v prodejně v Praze v Ječné ul. nebo v podchodu u metra Starašnická. Jsou to výrobky fy. Dolejší Davle a moc nám chutnají. Je to vlastně hrubě sekané maso s malým množstvím fáše plněná do přírodních střívek. Vůbec chutí ani na řezu nepřipomíná buřt. Výrazný je i na pohled černý pepř. V naší rodině je jíme s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Dobře opláchnuté taliány vařím cca 20 min. Vývar nevylívám, bývá docela silný.

 
rabbit
29 příspěvků 07.02.10 07:53
...

Díky moc všem za příspěvky.

 
phansen
18 příspěvků 14.10.10 20:53
Taloše

zdaleka nejlepší taloše v poslední době jsem koupil na Černém mostě v Globusu. Platí to i pro špekáčky.

 
babi
6360 příspěvků 16.10.10 18:45
Taliány...

a kdo nesezene, muze si je pripravit dle receptu http://www.labuznik.com/…sandtnerove/

 
JuraJurátor
1 příspěvek 27.05.14 14:03

Na základě tohoto filmu jsem taky začal pátrat co si to tam pan inšpektor dává dobrého.

Původně se jednalo o kvalitní neuzený výrobek bez dusitanových solí viz např níže uvedený odkaz a jiné další odkazy na historii jejich výroby atp.

http://www.cszm.cz/clanek.asp?…

http://www.labuznik.cz/recept/taliany/

Problém je, že takto udělané taliány se musely rychle prodat během pár dní či během dne a tak dnešní prodejci, kvůli dlouhodobé trvanlivosti tam přidávájí jedovaté dusitany a tak sice taliáný nemají už vevnitř typickou šedivoou barvu ale jsou červené sice hezké ale pro naše zdraví a pro děti už vůbec ne. Opravdu bych z nich nejedl ten vývar, jak tu někdo níže zmiňoval :cert:

Jinak původní recept a prodej taliánů vyráběl dosti zajímavý masný produkt ne tak zasolený jako dnes :cert:

 
di
2451 příspěvků 27.05.14 19:04

JuroJurátore: nevyvolávejte zbytečně paniku, dusitanová (dříve dusičnanová) solicí směs se do taliánů dávala odjakživa. Mám doma několik knížek řeznických receptů po svém dědečkovi a prastrýci (oba byli řezníci) a solicí směs je uvedena i v receptech ze začátku 20. století (starší prameny bohužel k dispozici nemám), koneckonců i ve vámi odkazovaném článku ze stránek ČSZM se o tom píše (heslo: sanytr). Pokud ale vím, taliány nikdy nebyly na řezu šedivé nebo nahnědlé, vždy růžové, právě kvůli těm dusitanům.
P. S. Pokud si stránky ČSZM prohlédnete líp, najdete tam i článek na tohle téma - zde .


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz