Ahoj labužníci,
právě jsem shlédla film Adéla ještě nevečeřela a zajímalo by mě,
jestli někdo neví, co to byli ti „talijáni“, co tak chutnaly Rudolfu
Hrušínskému. Byl to nějaký typ buřtů. Při tomhle filmu vždycky na ty
masný výrobky a pivo dostanu úplně vlčí hlad a chuť…
Talijáni?
http://album.fotoonline.cz/…1_454425.JPG
Příspěvek upraven 15.10.10 v 06:52
se dají koupit i dnes. Nevím, jak běžný je to sortiment, protože kupuji jen v prodejně v Praze v Ječné ul. nebo v podchodu u metra Starašnická. Jsou to výrobky fy. Dolejší Davle a moc nám chutnají. Je to vlastně hrubě sekané maso s malým množstvím fáše plněná do přírodních střívek. Vůbec chutí ani na řezu nepřipomíná buřt. Výrazný je i na pohled černý pepř. V naší rodině je jíme s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Dobře opláchnuté taliány vařím cca 20 min. Vývar nevylívám, bývá docela silný.
zdaleka nejlepší taloše v poslední době jsem koupil na Černém mostě v Globusu. Platí to i pro špekáčky.
a kdo nesezene, muze si je pripravit dle receptu http://www.labuznik.com/…sandtnerove/
Na základě tohoto filmu jsem taky začal pátrat co si to tam pan inšpektor dává dobrého.
Původně se jednalo o kvalitní neuzený výrobek bez dusitanových solí viz např níže uvedený odkaz a jiné další odkazy na historii jejich výroby atp.
http://www.cszm.cz/clanek.asp?…
http://www.labuznik.cz/recept/taliany/
Problém je, že takto udělané taliány se musely rychle prodat během pár
dní či během dne a tak dnešní prodejci, kvůli dlouhodobé trvanlivosti
tam přidávájí jedovaté dusitany a tak sice
taliáný nemají už vevnitř typickou šedivoou barvu ale jsou červené sice
hezké ale pro naše zdraví a pro děti už vůbec ne. Opravdu bych z nich
nejedl ten vývar, jak tu někdo níže zmiňoval
Jinak původní recept a prodej taliánů vyráběl dosti zajímavý masný
produkt ne tak zasolený jako dnes
JuroJurátore: nevyvolávejte zbytečně paniku, dusitanová (dříve
dusičnanová) solicí směs se do taliánů dávala odjakživa. Mám doma
několik knížek řeznických receptů po svém dědečkovi a prastrýci (oba
byli řezníci) a solicí směs je uvedena i v receptech ze začátku
20. století (starší prameny bohužel k dispozici nemám), koneckonců i ve
vámi odkazovaném článku ze stránek ČSZM se o tom píše (heslo: sanytr).
Pokud ale vím, taliány nikdy nebyly na řezu šedivé nebo nahnědlé, vždy
růžové, právě kvůli těm dusitanům.
P. S. Pokud si stránky ČSZM prohlédnete líp, najdete tam i článek na
tohle téma - zde .
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
