Spařené těsto

Fotoalbum tématu (2) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
lydia
1227 příspěvků 02.09.13 14:22
spařené těsto

Zatím jsem vařila ovocné knedlíky buď kynuté, z bramborového těsta nebo podle tohoto receptu http://www.labuznik.cz/…oveho-testa/. Vzpomínám si, že maminka vařila švestkové knedlíky ještě z jiného těsta. Maminka si bohužel už nevzpomene. Nejdříve jsem nevěděla jaké těsto bych měla hledat. Hledala jsem přes google těsta na švestkové knedlíky a našla mimo jiné i recepty na spařené těsto. Mohlo by to být to, které hledám. Ale: existuje spařené těsto s olejem, s máslem, vejci, zalité vřelou vodou nebo vřelým mlékem. Moje prosba, jaké je vaše vyzkoušené spařené těsto.
Děkuji za odpověď.

Reakce:
 
Wolfg
583 příspěvků 02.09.13 18:34
Ty myslíš odpalovaný, co?

Poněkud hůř se s ním pracuje. Nemá správnou houževnatost a trhá se. Ovocné knedlíky se nemají kazit cizí chutí v těstě, aby vynikl buket ovoce. Neposuzuji nikoho, komu chutná brambor s ovocem, je to stoletá klasika, ovšem poněkud podivná. Proto lze doporučit těsto jen tvarohové: hr. mouka, netučný tvaroh, vejce, sůl, nechat aspoň půl hodiny odležet. Do toho zabalíš i rozměklý jahody a těsto je slaboučký, protože se nebudeme cpát moukou

 
Yavanna
87 příspěvků 02.09.13 21:03

Když píšeš spařené, tak asi myslíš spařené, že?
Přivedeš k varu čtvrtlitr mléka s kouskem másla, vřelé naliješ na čtvrt kila hrubé mouky smíchané s troškou cukru, špetkou soli a lžičkou prášku do pečiva. Důkladně promícháš a až směs trochu prostydne, umícháš buď s jedním vajíčkem nebo dvěma žloutky. A plníš zvoleným ovocem. Po uvaření je kolem ovoce jen tenoučká šlupička těsta a knedlíky jsou výborné!

 
casino
4480 příspěvků 03.09.13 00:26

No, nebudu polemizovat s @Wolfg ohledně „buketu ovoce“… My blbouni, kteří nekynuté blbouny plníme jahodami, peckovinami a ne dýní, :P nemáme i přes vlastní nerezové patro s „buketem“ problém :) :) :) Pozor, tímto se „neotírám“ o Ravioli(y) s dýní!!!
Jitěže, to tvarohové těsto je nepřekonatelné :palec: ale právě z bramborového nebo odpalovaného dělávám švestkové knedlíky, které podávám jako dezert POSTUDENU se zakysankou :palec:

@Yavanna to vaše spařené těsto neznám, ale přijde mi divné, že je v něm mouka spářená s prdopečem… :think: Myslím, že PDP tepelně zpracovaný ve vodě se neprojeví očekávaným účinkem :nevim: Rád bych to ověřil, ale nemám ggdy. O víkendu si jedeme do Mikulova vyměnit krev (už teď jsem z toho množství lidu vosypanej) pak se podrobím detoxu a bude pomalu po karlátkách - nezkusi někdo porovnat těsto s PDP s těstem bez PDP, prosím pěkně :hug:

 
jolana
5065 příspěvků 03.09.13 09:24

Casino, prdopec reaguje hned priamo a cesto nadlahci, tie vzduchpve bublinky dake tam totizto tou reakciou ostanu, takze nenakypri ako sme zvyknuty ked davame do rury ale cesto nadlahci zjemni…
PS: a ani slovo..pssst.. krom toho ze som krajsia samozrejme, som aj mudrejsia.. a nemyslim ze vymenenie krvi to dako zmeni :P :mrgreen:

 
lydia
1227 příspěvků 03.09.13 22:16

@Wolfg odpalované těsto znám, ale myslím, že maminka odpalované neděla. Tvarohové knedlíky plněné ovocem se mi ze začátku nedařily, proto vařím tvarohové bez ovoce. Ráda vyzkouším podle Tvého receptu :).
@Yavanna, poznamenala jsem si i Tvůj recept, ale maminka dělávala asi 50- 60 švestkových knedlíků, tak si myslím, že toto těsto taky nedělala. Mám ještě pár švestek, tak určitě vyzkouším. :kytka:.
Casino i s tím práškem do pečiva a bez něho.
@casino, nezklamal, protože se ozval. Ale právě od Vás jsem nějaký recept z Vašich sbírek očekávala. :oops: V nedalekém Poysdorfu se dá ve stejnou dobu taky vyměnit krev :mrgreen:

Děkuji všem za reakci a přeji pěkný večer.

 
jolana
5065 příspěvků 03.09.13 23:28

Lydie, pri tom hojdani ma napadlo..nehladas ty zapekane varene knelicky?..niekde ich nezapekaju ale rovno zaliate podavaju…
recept:
V 4 dl sladkej smotany alebo mlieka rozmiesame stipku soli a 5 zltkov. pridame 400 gr hrubej muky a dobre vypracujeme. Z bielkov vyslahame tuhy sneha zlahka primiesame k cestu. Do 1 litra mlieka zamiesame praskovy cukor a vanilku a nechame zovriet. Z cesta lyzicou namocenou vo vriacom mlieku odkrajujeme knedlicky, ktore vkladame do vriaceho mlieka a z oboch stran uvarime. Uvarene vyberieme dierkovanou lopatkou. Pekacik vymastime maslom a vysypeme struhankou, vlozime do nej vrstvu knedliciek, polejeme maslom, posypeme hrozienkami, orechmi a praskovym cukrom, zakryjeme knedlickami a vrstvy opakujeme. Potom polejeme maslom, vlozime do rury a zapecieme. Podavame s ovocim.
Daju sa robit aj bez snehu, nezapekane len poliate maslom a zaliate mliekom. Rukami namacanymi vo vode sikovne zenicky aj plnili..alebo miesto orechov tvaroh..co oblast ci rodina to daka zmena…
PS: snad keby si napisala odkial je mamka alebo odkial pochadzate tak podla oblasti skor najdes ako na to..

:mavam:
 
casino
4480 příspěvků 05.09.13 00:45
Poysdorf

@lydia
díky za tip, určitě tam hodím voko, co je tam novýho :hug: Naposledy jsme tamtudy šli pěšky (resp. má první paní s dcerou šla shánět odtah do ČSSR) z Reichu začátkem září 1989, takže skoro přesně před 24 roky. Já se synkem čekal na tom kopci v pokaženém camperu co nás tam přivlekli dobří lidé náklaďákem. Ještě po letech žena se staženýma půlkama vzpomínala, jak kráčely pod samopaly a slyšely: „Propustit dva pěšáky ke státní hranici…“
Zrovna tůhle jsme řešili, kam vemem kramle… MAKRONKY bečely, že jsou bezradný, když je na Hradě místo Knížete obyčejný man. Přišla řeč i na Starýho Procházku a MAKRONKY k mému podivení zareagovaly: 300let jsme úpěli pod Rakouskem! To se nám to úpělo!
Potom změnily téma a začaly plantat o zabíjačce… Husy, teď v létě! Jedna, prý že na každé prase se musí uvařit voda. Druhá, že na každé prase se řezník najde a ta poslední, už asi dost zlískaná, protože úplně mimo mísu blábolila, prý že mezi lidima je eště šest hekťáků metanolovýho chlastu, a prý je jen otázka času, kdy se zase někdo upije.
No, moc jsem jim nerozuměl, už jsem měl taky upito. Poslední dny špatně vidím, možná dělaly nějaké poťouchlé ksichty. Ale je to už pár dní, takže metylák to asi nebyl :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Edit:
@Jolana
Nejspíš mi to neuvěříte, ale ten obrázek mi přišel před chvílí mailem :)
Promiňte :oops:

 
jolana
5065 příspěvků 05.09.13 08:10

Casino, :mrgreen:…trafil si sa!..slepa som jak patron…taka slepa mola(na l makcen)..ale zlepsuje sa to.. vsak pockaj, az budem moct, potom uvidis..nist nedarujem :mrgreen:.. PS: na burcak, mlade vino mozte aj do porynia ku susedom…nepancovany maju..sicher.­.chutny moc a dobre jedlo, krasna krajina..alebo na tokaj ku nam..
:mavam:
 http://www.youtube.com/watch?…

 
lydia
1227 příspěvků 05.09.13 19:23

Jolano, děkuji, Tvůj recept je zajímavý, ale není to ono. Můžu si ty krasavice uložit? Poslala bych je svým kamarádkám :lol:
Casino, přeji pěkný pobyt, víno tam mají určitě dobré, ale lidí tam bude asi stejně jako v Mikulově. Před mnoha léty jsme taky zůstali stát v kopci mezi Poysdorfem a Drasenhofen, s novým autem, 305 km na tachometru. Pěšky šel manžel a opravu provedla rychle opravna v Drasenhofen, která ještě existuje :potlesk:.
Yavanna, dnes jsem dostala recept od jedné dobré známé, který je skoro stejný jako ten od Tebe, jenom bez vajíčka. U odpalovaného těsta mě odrazovalo množství vajec, které by maminka potřebovala, když vařila 60 knedlíků. Při tom množství knedlíků, které vařím já, jedno vejce nevadí. Zítra budu vařit podle Tvého receptu. Ještě jednou moc děkuji. :kytka:
Děkuji ještě jednou těm, kteří se ozvali.
Mějte se tu hezky.

 
Yavanna
87 příspěvků 05.09.13 23:10

Lydia: Já obvykle vařím knedlíky tak z kila ovoce (část sníme, část do mrazáku), tak počet vajíček neřeším. Ovšem těsto funguje i bez nich, mám to vyzkoušené. Jednou jsem dělala „chudou“ verzi = mouka + mléko + sůl. A dobré byly taky.
Těším se na Tvé osobní postřehy ohledně těsta!

 
jitkap
115 příspěvků 03.10.13 05:41
švestkové knedlíky z pařeného těsta

Přidávám se k diskutujícím - u nás doma se vařily švestkové knedlíky jenom ze spařeného těsta - nejbližší recept je na www. mimibazar.cz, místo oleje se používalo rozpuštěné sádlo.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz