Lečo - tipy, triky, vychytávky

Fotoalbum tématu (3) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eja
3820 příspěvků 26.08.13 16:38
Lečo - tipy, triky, vychytávky

Sezona rajčat (potažmo leča) je v plném proudu, diskuse pod několika recepty na „lečo“ začíná být nepřehledná…tak to zkusím přesunout na jedno místo.
A pěkně postupně :mrgreen:
1. cibule ano či ne?
pokud ano, tak jak? finální barva před přidáním ostatních surovin?
2. rajčata - striptýz předem či až při přípravě? na jak velké kousky krájet?
3. papriky - „slovenské“ či macaté tlustostěnné? pálivé?
4. tuk pod cibuli - máslo? olej? sádlo?
5. prášková paprika do základu ano či ne?
6. uzenina ano či ne, pokud ano, tak jaká? klobáska papriková, špekáček či něco jiného?
7. vejce ano či ne?
8. ostatní vložky na zpestření - až jsem se divila, co všechno…
9. ochucení - sůl, pepř, ještě něco jiného?
10.výsledná konsistence resp. způsob úpravy? dusit do kašoidní konsistence? nebo ne?
Nechci rozvíjet polemiku " co je vlastně lečo" :)


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Eja
3820 příspěvků 26.08.13 16:47
Odpovím jako první

1. cibule do zlatova
2. striptýz rajčat předem, nakrájet na větší kostky a tekutinu slít
3. tenkostěnná „slovenská“ paprika, ideálně 1/4 pálivých
4. máslo + olej
5. špetka papriky ve fázi mezi cibulí a zelenou paprikou
6. uzenina žádná nebo středně suchá papriková klobása na jemňoučké plátky, do fáze mezi zelenou paprikou a rajčaty
7. nejsou nutná, pokud ano, tak v minimálním počtu
8. cuketka - pak ale bez vajec
9. sůl, pepř a nic jiného
10.do fáze před přidáním rajčat zvolna, jakmile papriky ještě trochu křupou, rajčata a plný plyn jen na chviličku, ne na kaši, vejce rovněž na plný plyn, nechat chvíli tuhnout, pak lehce promíchat ( ideálně umíchat zvlášť na kousku másla a do základu vložit hotové)
Solení a pepření po přidání paprik, osobitně lehce osolit vajíčka.

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 26.08.13 18:23

@Eja
1. cibule ano - lehounce do zlatova.
2. rajčata – zásadně z vlastní sklizně a na lečo jen ta malinká, zralá. Krájím na čtvrtky. Neloupu je, přidávám je k paprikám a cibuli až úplně před koncem.
3. papriky – tenkostěnné z vlastní sklizně, nejlíp kombinace „pálivé&nepálivé“ - na tři nepálivé 1 až 2 pálivé.
4. tuk pod cibuli – sádlo
5. prášková paprika jak kdy… já ji tam nemusím, takže hodně málokdy.
6. uzenina - když je dobrá klobáska, tak někdy ano. Ale spíše ne, jiná uzenina také ne…
7. vejce ano, podle toho, komu z rodiny je porce určena. Pro mě stačí symbolicky, muž s dcerou mají rádi vajec docela dost oproti tomu, co je běžné…
8. ostatní vložky - kostičky cukety nebo pevnější salátové okurky. Ale to jen pro mě a pouze výjimečně…
9. ochucení – sůl, pepř.
10. Zásadně NEDUSIT!!! Čím víc vajec přidávám, tím raději dělám zeleninový a vaječný díl každý zvlášť. Když pracuji s 1 - 2 vajíčky, dělám najednou.
V hotovém leču musí být rozeznatelné jednotlivé složky, rozhodně NE kaše…
Kousky paprik i rajčat nesmí být na maděru.
Solím jen lehce vajíčka.

 
Ačraj
697 příspěvků 26.08.13 19:17

Kdybych nevařila lečo, letaletoucí, :P tak po přečtení tohoto složitého receptu (dávat, nedávat)bych se na něj asi vy… ;) :think:

 
Eja
3820 příspěvků 26.08.13 19:17
Zuzko

Můžu k Tobě přijít na lečo? :mavam:

Příspěvek upraven 26.08.13 v 19:20

 
Eja
3820 příspěvků 26.08.13 19:20

@Ačraj na tom není nic složitého, ale co domácnost, to jiný postup/suroviny, jak vidno v diskusích…

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 26.08.13 19:56

@Eja Musíš ale pospíšit… ;) Jak zavoní, tak jde o vteřiny a mizí pak před očima. Dělám každému porci zvlášť, právě kvůli tomu, že každý z nás rád jiný poměr vajec vůči základu. Ta malá rajčátka preferuju kvůli tomu, že nepouští tolik vody a málokdy „odhodí“ slupku, pouze se trochu zkroutí.

Mě se téma líbí… ráda zjišťuju, že i v postupu tak jednoduchého pokrmu se dá zjistit tolikero způsobů realizace. :mavam:

 
Eja
3820 příspěvků 26.08.13 20:08

@Zuzka1973
už běžím :mrgreen: :mavam: pro mne vajco vůbec nebo jen maličko.

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 26.08.13 20:29

@Eja O.K. Tak pro tebe vyškemrám jedno mini vajco od našich slepiček, aspoň kvůli barvě :kytka:

 
goralka
271 příspěvků 27.08.13 10:35
Slanina

6. Kvalitná suchšia klobáska, nemusí byť, lebo:
4. Slaninka domáca, prerastená, opiecť, vybrať aby sa nerozvarila, pridať do hotového
leča. Výnimočne ak nie je slanina, tak bravčová masť.

 
birkana
1667 příspěvků 05.09.13 13:22

Lečo?

Osvědčený poměr surovin: 2 velké cibule, 5 paprik (obyčejná bílá nebo zelená slabostěnná), 3 větší rajčata, 3 - 4 PL oleje, sůl a pepř podle chuti. Když papriky nepálí, přidám mletou pálivou papriku a nebo nechám vyvařit chilli papričku sušenou.

Na oleji nechám zesklovatět cibuli nakrájenou na půlkolečka, papriku na proužky, osolím, opepřím, příp. přidám mletou pálivou papriku. Pak dám pokrájená rajčata i se slupkou (kdo chce, ať stahuje :-) ). Dusím, dokud papriky nejsou poloměkké. Nepodlévám! Zelenina si pustí tekutiny dostatek. To je vše. Přebytky sterilizuji ve sklenicích jako zásobu na zimu.

Zkoušela jsem přidat tykev krájenou na proužky. Lečo se tím nastaví a na chuti neutrpí. Jen je třeba počítat s tím, že tykev pustí tekutinu; pak se musí déle odpařovat.

A jak dochutit tohle základní lečo? Mám dobrou zkušenost s česnekem, sušenou mletou zeleninou (domácí „vegeta“) a houbovým práškem.

Přílohy: pečivo bílé i tmavé, brambory pečené a smažené (hranolky, krokety), noky a jako moji vlastní specialitu podávám k leču ravioli plněné hříbkovou směsí.

 
Ačraj
697 příspěvků 05.09.13 22:18
Lečo

Lečo na zimu: Já si podusím nejdříve papriku, přidám rajčata, podusím, vydusím a naplním sklenice, krátce zavařím. Potom, když dostanu chuť na lečo, osmahnu cibuli, možno přidat uzeninu, přidám obsah sklenice, prohřeji a smíchám s usmaženými vejci, (lépe to vypadá, není to taková kejda) sůl, pepř, feferonku dle chutě. :palec:
Nikomu to nevnucuji, jen píši, jak to dělám já a jak to chutná nám. :P

 
Jurajda
1 příspěvek 16.09.13 10:49

Skvěle, zrovna tak to dělám já. Nevím proč bych rajčata loupal. Zrovna včera jsem zavařoval 20 sedmiček na zimu. :lol: :lol: :) :)

 
birkana
1667 příspěvků 16.09.13 14:13
Úplná zralost paprik - jiná chuť

Průběžně kupuji papriky na lečo - ty „supermarketově-akční“ i jiné s výhodnou cenou. K tomu rajčata na větvičce. Papriky zpracovávám na etapy a některé naprosto neporušené jsem dala na okenní parapet dozrát (kvůli semínkům, neb příští sezónu chci experimentovat ve fóliáku ;-) ). Ze začátku jsem tedy vařila lečo z těch zelených II. jakosti. Zbytky jsem vždy nechala na večeři. Postupně ale vařím lečo ze zralých, tj. úplně červených, oranžových či žlutých paprik; chuť je již téměř nasládlá, jakoby kořeněná, trochu podobná perníku. Pravda, rajčata také postupně dozrávají, tedy ta původně hodně kyselá příchuť může být ovlivněna i jimi.

Dnes jsem vařila lečo s převahou paprik (na 5 červených a žlutých paprik jen 2 větší rajčata, dále použita sůl, mletý pepř a olej) - lečo bylo nádherně kořeněné vlastní chutí paprik.

A proto doporučuji všem, kdo máte možnost papriky nechat „dojít“ do úplné zralosti, udělejte to! Stačí chladný parapet nebo meziokenní prostor, kam dopadá aspoň trochu přímého sluníčka. Vyzkoušejte pak z nich uvařit a budete překvapeni jako já :-)

Možná jsem „objevila Ameriku“, možná to již Labužníci vědí. Můj příspěvek je pro ty ostatní :mavam: :mavam: :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 17.09.13 20:15

Lečo s převahou paprik také určitě udělám a zavařím. Já si někdy jen podusím papriky a p…u na to vejce, je to moc dobré i bez toho rajčete. Rajčat bylo, je a bude ještě, dozrávají mně doma, venku už praskaly a začala plíseň. ;)
Rajčata pěstuji také i ve foliáku, vydrží déle, než venku.

 
casino
4473 příspěvků 06.10.13 11:08
@Ačraj píše:
Lečo na zimu: Já si podusím nejdříve papriku, přidám rajčata, podusím, vydusím a naplním sklenice, krátce zavařím. Potom, když dostanu chuť na lečo, osmahnu cibuli, možno přidat uzeninu, přidám obsah sklenice, prohřeji a smíchám s usmaženými vejci, (lépe to vypadá, není to taková kejda) sůl, pepř, feferonku dle chutě. :palec:
Nikomu to nevnucuji, jen píši, jak to dělám já a jak to chutná nám. :P

No, taky se mi nelíbí „kejda“ byť i jen na LABU napsaná, protože vím co to je!!! Ale když už ne kejdu (Eja tu hmotu nazvala kulantně „NE kaše…“, tak proč ji několikerou tepelnou úpravou riskovat, že?
Stačí zeleninu nacpat do skla a pasterizovat (či snad sterilizovat nebo sterilovat? Už zase :nevim: jak je to správně) :mrgreen:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz