Mám letos abnormální úrodu rajčat a začala rychle zrát a je třeba je
rychle zpracovat
Jak zavařit rajčata či je jinakak uchovat přes zimu
Moja svatka ich čerstvo odtrhnuté, umyté a osušené jednoducho strčí do mraziaku (má niekoľko veľkých) a pochvaľuje si. To isté robí aj s paprikami.
OPRAVDU DĚKUJI ZA RADU JÁ JSEM TO MYSLELA VÁŽNĚ A ČEKALA JSEM VĚCNOU RADU ASI JSEM NAIVNÍ DĚKUJI Z CELÉHO SRDCE ZA OCHOTU BABIČKA BOHUNKA
Bohunko, já bych rajčata nakrájela na kousky a dala do skleničky se
šroubovacím víčkem a dala do mrazáku.
Víčka dám jen volně a musím si vzpomenout druhý den je utáhnout.
Hodně lidí se bojí dávat sklo do mrazáku, ale tato metoda se
osvědčila.
Ještě mi nikdy žádná sklenička nepraskla.
Z mrazáku vyndám před upotřebením do lednice a nechám pomalu (je-li
možné 24 hodin) rozmrazit. Výsledek je velice podobný rajčatům
z konzervy do různých ragů, gulášú, atd…
Esmeraldo, tvoje rada je bezva a já bych ji ochotně realizovala, ale nemám pultový mrazák a mám ještě i jinou úrodu ovoce a zeleniny tak jsem se k mrazení nechtěla uchýlit. Radu si schovám a zapamatuji na příšrí roky snad se mi ještě rajčata příště urodí. babička Bohunka
… já to myslel spíše jako poklonu
Ale pokud jste vodvázaná z rajčat do mrazáku, pak si dovolím malou
ekonomickou vychytávku:
Plody (tedy nejen rajské) dát do mikrotenových sáčků a nechat zamrazit
v HRANATÝCH miskách. Po zmrazení lze vyjmout kostky z misky a úsporně
naskládat na sebe v mrazáku…
..píšu pozdě, ale třebas se to bude hodit na příští rok..pokud
nemáte moc místa v mrazáku, tak z nich např. uvařte domácí kečup. Je
to pochoutka, kterou ocení i zbytek famílie a přátelé..
Rajčata milujeme a proto je pěstujeme v hojné míře. Léty jsem přišla na to, že nejlepší je nic nevymýšlet a podívat se k jihu. Takže: rajčata rozdělit na obyčejná a masitá. Masitá spařit, oloupat, dát do zavařovaček a zalít šťávou z těch obyčejných - na kousky vařit, propasírovat, zredukovat. Pak to všechno zasterilovat. Pak v zimě stačí otevřít