Domácí těstoviny - z jaké mouky?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Uživatel je onlinebirkana
1664 příspěvků 07.07.13 08:04
Domácí těstoviny - z jaké mouky?

Jako každé léto vařím více pokrmy, jejichž základem jsou těstoviny. Samozřejmě doma dělané. Ručně hnětu, ručně válím, ručně krájím. Vždy jsem dělala šesti- nebo desetivaječné - pouze z hrubé mouky, jako moje babička a jak se píše v kuchařkách.

Po pročtení zdejších receptů jsem však dost na vážkách. Jaká mouka je ta nejvhodnější? Hladká, hrubá, polohrubá? Čím více o nich čtu, tím víc se přesvědčuji o tom, „že vím, že nic nevím“.

Hezký článek o těstovinách píše Ludwig.II , Vali zveřejnila v článcích recepty (zde už použita hrubá a ve druhém případě polohrubá mouka).

Další recepty na výrobu těstovin jsou: domaci-testoviny , domaci-zakladni-testo-na-italske-testoviny-pasta-krok-za-krokem , domaci-orecchiette-s-rajcatovo-tymianovou-omackou .

A já v tom začínám pěkně bruslit :think:! Jakou mouku použít, jak silně těsto vyvalovat, aby se např. špagety po usušení (k uskladnění) nerozlámaly :zed:?

Budu vděčná za jakoukoli radu, poučení, připomínku, za které všem předem děkuji :kytka: :kytka: :kytka:!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Yanez
6 příspěvků 07.07.13 15:32
Těstoviny dělané doma

Základem je určitě výběr té správné mouky, ale řekl bych, že se nejedná o kritickou volbu. Na těstoviny se používá mouka z tvrdozrnné pšenice - semoliny, ale stejně tak se používá mouka z měkkozrnné pšenice. Důležité je, aby mouka obsahovala dostatečné množství lepku.

Ingredience:
mouka pšeničná (tvrdá, měkká)
vejce
sůl (ne vždy)
voda (ne vždy)

Platí, že na každých 100g mouky dáváme jedno vejce. Hmotnost vejce by měla začínat na 70g. Pokud použijeme vejce menší, bude většinou nutno dodat lžičku nebo dvě teplé vody. Těsto není nutné solit, záleží na nás, jak rádi máme slané jídlo. Obecně platí, že pokud k těstovinám budeme zhotovovat omáčku nebo jinou výraznou přílohu, solíme méně.

Technologie výroby: těsto se vyrábí přímo na dřevěném válu, kde se z mouky vytvoří fontánka, do jejíž středu se rozklepnou vejce a vidličkou či lžičkou se zapracovávají do mouky. Pokud bude těsto moc suché, včas dodáme lžičku teplé vody. Těsto musí být nelepivé, ale měkké a vláčné, jinak se u rozválení hodně zapotíme :lol:.

Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme cca 1 hodinu odpočinout na chladném a suchém místě. Těsto by mělo být elastické a měkké. Nyní se těsto vyválí na vále na co nejtenčí vrstvu a můžeme se pustit do výroby raviol či vykrájet lasagne :mavam:.

 
casino
4466 příspěvků 07.07.13 23:42
Jaká mouka na pastu?

Jen bych doplnil @Yanez, který to nezmiňuje…
Jak jsem měl možnost v Itálii poznat přípravu těstovin v domácnosti, tak používají HLADKOU mouku. Z prostého důvodu: jiná než hladká mouka se běžně neprodává…
(hihi, podobně to tam mají s mletým cukrem! Za fůru peněz vám prodají sáček, jako by to byl šafrán…) :)

 
Yanez
6 příspěvků 11.07.13 22:34
@casino píše:
Jen bych doplnil @Yanez, který to nezmiňuje…
Jak jsem měl možnost v Itálii poznat přípravu těstovin v domácnosti, tak používají HLADKOU mouku. Z prostého důvodu: jiná než hladká mouka se běžně neprodává…
(hihi, podobně to tam mají s mletým cukrem! Za fůru peněz vám prodají sáček, jako by to byl šafrán…) :)

Tak tak. V obchodech je většinou jen farina doppio zero. A o cukru ani nemluvím. Cukr moučku jsem prostě nesehnal, to bylo v Bibione. Mají tam cukr, kde je udávána velikost zrna cukru, tak jsem vzal tu nejmenší, ale i tak to byl skoro náš kristal :lol:.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz