Milí labužníci, stala jsem se hrdou majitelkou robota KitcheAid a s ním
i příslušenství na výrobu zmrzliny. Včera jsem zkoušela dělat
vanilkovou zmrzlinu podle receptu Zmrzlina jako od Italů (http://www. labuznik. cz/recept/zmrzlina-jako-od-italu/)
tady na Labužníkovi, ale po zmrazení jsou ve zmrzlině cítit drobounké
kousky másla. Postup jsem přesně dodržela, chlazení i mražení, chuťově
je zmrzka výborná, ale konzistencí je jakoby zdrclá. Poradíte mi, prosím, kde jsem udělala chybu,
případně nějaký odzkoušený recept? Na netu je jich přehršel a mě se
nechce zkoušet zmrzlinu 100× jinak, než přijdu na to, jak na to…
Jakékoli rady i připomínky ráda uvítám.
Děkuju!
Výroba domácí zmrzliny
Gratuluji, rabbit! Já jsem si zmrzlinovač ke KA koupila asi před dvěma týdny a úspěšně na něm vytvořila několik druhů zmrzlin podle Davida Lebovitze (http://www.davidlebovitz.com/, od toho chci i jeho knihu Perfect scoop) a od Tří kopečků (http://blog. trikopecky. cz/). Bohužel nemám dost zkušeností, abych identifikovala chybu v postupu, ale chuť másla mi evokuje přešlehání smetany…
No, to právě ne, ta smetana se právě nešlehá. Uvaří se z toho
„custard“ neboli anglický žloutkový krém. A teprve až tohle zchladne a
vychladí se, tak se to dá do zmrzlinovače.
Nicméně, mezitím jsem vyzkoušela několik receptů, od D. Lebowitze taky…
Nejvíc inspirace a technologických postupů
jsem našla (a vyzkoušela) na http://www.icecreamnation.org/…ream-nation/.
Zkoušela jsem Sicialian gelato (bez žloutků se škrobem) a naprostej luxus.
Akorát doporučuju toho škrobu dát míň, než je uvedený v receptu. Jinak
z toho bude tvrdá (i když výborná) kostka, která se hned po vytažení
z mrazáku absolutně nedá nabírat ani kopečkovačem ani lžící ani
ničím. Já jsem použila normální kukuřičnej škrob. A opravdu to stačí
z plnotučnýho mlíka.
U zmrzlizny se škrobem podle http://www.
icecreamnation. org/…ream-nation/ by to mělo jít. Aspoň to tam píšou.
Pak mám ještě jeden recept, který se údajně taky nemusí dělat ve
zmrzlinovači, ale nezkoušela jsem to (bez zmrzlinovače), a navíc jeho
nevýhoda je v tom, že se tam dávají syrový vajíčka.
A ještě ten recept:
3 žloutky ušlehat se 3 lžícemi krupicového cukru do pěny (až se cukr
rozpustí) a vanilkovým cukrem (nebo 1 vyškrábnutám vanilkovým luskem).
Zvlášť ušlehat 3 bílky a zvlášť 500 ml šlehačky. Pak všechny tři
našlehané pěny smíchat opatrně dohromady, přemístit do plastové vaničky
a nechat zmrznout.
Syrová vejce nám nevadí, díky za recept. Já jsem většinou při domácí výrobě zmrzliny měla problém s krystalky ledu ve výrobku. I když jsem během mražení prošlehávala, nebyla to nikdy úplně hladká hmota. Zkoušela jsem i zmrzliny z tvarohu (na způsob Míši).
Birkana, aha ho, jeden jednoduchy recept..
http://www.labuznik.cz/…anka-zmrzla/
..inac ak nemas stroj na zmrzlinu mozno dat do nadoby lad so solou do toho misu
a miesat az sa zmes dobre ochladi a pak do mrazaku..takto na lade je vyborny
vymiesany do ladova a do peny(nedavat zmrznut do mrazaku!) jogurt s ovocnou
stavou..cucoruiedkovu/boruvkovu..marhulovu, jaghodovy..pre mlsnych mozno
k jogurtu pridat smotanu–lepsie povedane vyslahanu len! do polotuha!
slahacku..
@jolana, díky moc za
tipy na zmrzliny
V létě se budou určitě hodit. Máme rádi zmrzku a kupovat to
„nadýchané“ nic vycpané různýmu dochucovadly a barvičkami se mi
nechce.
@rabbit To se stane kdyz je ta zmrzlina delana dele nez je zapotrebi ke spravne hustote, jelikoz v mleku nebo slehacce je obsazeny tuk tak kdyz se zmrzlina dela moc dlouho tak ten tuk se zmeni na hrudky masla a zmrzlina ma potom takovou divnou hmotnost.
prece maslo se dela tlucenim plnotucneho mleka ze?
@rabbit Bez ohledu na to ze se slehacka vari na „sauce Anglaise“ coz je zaklad zmrzliny ten tuk tam stale existuje a proto se zmrzlina srazi kdyz je premixovana.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
