Výroba domácí zmrzliny

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
rabbit
29 příspěvků 04.05.13 14:15
Výroba domácí zmrzliny

Milí labužníci, stala jsem se hrdou majitelkou robota KitcheAid a s ním i příslušenství na výrobu zmrzliny. Včera jsem zkoušela dělat vanilkovou zmrzlinu podle receptu Zmrzlina jako od Italů (http://www. labuznik. cz/recept/zmrzlina-jako-od-italu/) tady na Labužníkovi, ale po zmrazení jsou ve zmrzlině cítit drobounké kousky másla. Postup jsem přesně dodržela, chlazení i mražení, chuťově je zmrzka výborná, ale konzistencí je jakoby zdrclá. :( Poradíte mi, prosím, kde jsem udělala chybu, případně nějaký odzkoušený recept? Na netu je jich přehršel a mě se nechce zkoušet zmrzlinu 100× jinak, než přijdu na to, jak na to… :) Jakékoli rady i připomínky ráda uvítám. Děkuju! :*

Reakce:
 
slečna Barbora
4 příspěvky 22.05.13 17:16

Gratuluji, rabbit! Já jsem si zmrzlinovač ke KA koupila asi před dvěma týdny a úspěšně na něm vytvořila několik druhů zmrzlin podle Davida Lebovitze (http://www.davidlebovitz.com/, od toho chci i jeho knihu Perfect scoop) a od Tří kopečků (http://blog. trikopecky. cz/). Bohužel nemám dost zkušeností, abych identifikovala chybu v postupu, ale chuť másla mi evokuje přešlehání smetany…

 
rabbit
29 příspěvků 01.06.13 16:58

No, to právě ne, ta smetana se právě nešlehá. Uvaří se z toho „custard“ neboli anglický žloutkový krém. A teprve až tohle zchladne a vychladí se, tak se to dá do zmrzlinovače.
Nicméně, mezitím jsem vyzkoušela několik receptů, od D. Lebowitze taky… :) Nejvíc inspirace a technologických postupů jsem našla (a vyzkoušela) na http://www.icecreamnation.org/…ream-nation/. Zkoušela jsem Sicialian gelato (bez žloutků se škrobem) a naprostej luxus. Akorát doporučuju toho škrobu dát míň, než je uvedený v receptu. Jinak z toho bude tvrdá (i když výborná) kostka, která se hned po vytažení z mrazáku absolutně nedá nabírat ani kopečkovačem ani lžící ani ničím. Já jsem použila normální kukuřičnej škrob. A opravdu to stačí z plnotučnýho mlí­ka.

 
birkana
1674 příspěvků 01.06.13 17:30

Dá se vyrobit dobrá zmrzlina bez robota? Jen v mrazáku za použití základního kuchyňského náčiní?

 
rabbit
29 příspěvků 01.06.13 19:47

U zmrzlizny se škrobem podle http://www. icecreamnation. org/…ream-nation/ by to mělo jít. Aspoň to tam píšou.
Pak mám ještě jeden recept, který se údajně taky nemusí dělat ve zmrzlinovači, ale nezkoušela jsem to (bez zmrzlinovače), a navíc jeho nevýhoda je v tom, že se tam dávají syrový vajíčka.
A ještě ten recept:
3 žloutky ušlehat se 3 lžícemi krupicového cukru do pěny (až se cukr rozpustí) a vanilkovým cukrem (nebo 1 vyškrábnutám vanilkovým luskem). Zvlášť ušlehat 3 bílky a zvlášť 500 ml šlehačky. Pak všechny tři našlehané pěny smíchat opatrně dohromady, přemístit do plastové vaničky a nechat zmrznout.

 
birkana
1674 příspěvků 02.06.13 07:43

Syrová vejce nám nevadí, díky za recept. Já jsem většinou při domácí výrobě zmrzliny měla problém s krystalky ledu ve výrobku. I když jsem během mražení prošlehávala, nebyla to nikdy úplně hladká hmota. Zkoušela jsem i zmrzliny z tvarohu (na způsob Míši).

 
jolana
5065 příspěvků 06.06.13 14:25

Birkana, aha ho, jeden jednoduchy recept..
http://www.labuznik.cz/…anka-zmrzla/ ..inac ak nemas stroj na zmrzlinu mozno dat do nadoby lad so solou do toho misu a miesat az sa zmes dobre ochladi a pak do mrazaku..takto na lade je vyborny vymiesany do ladova a do peny(nedavat zmrznut do mrazaku!) jogurt s ovocnou stavou..cucoru­iedkovu/boruv­kovu..marhulo­vu, jaghodovy..pre mlsnych mozno k jogurtu pridat smotanu–lepsie povedane vyslahanu len! do polotuha! slahacku.. :mavam:

 
birkana
1674 příspěvků 06.06.13 14:49

@jolana, díky moc za tipy na zmrzliny :kytka: :kytka: :kytka:

V létě se budou určitě hodit. Máme rádi zmrzku a kupovat to „nadýchané“ nic vycpané různýmu dochucovadly a barvičkami se mi nechce. :mavam:

 
exczech
297 příspěvků 14.05.14 21:45

@rabbit To se stane kdyz je ta zmrzlina delana dele nez je zapotrebi ke spravne hustote, jelikoz v mleku nebo slehacce je obsazeny tuk tak kdyz se zmrzlina dela moc dlouho tak ten tuk se zmeni na hrudky masla a zmrzlina ma potom takovou divnou hmotnost.

prece maslo se dela tlucenim plnotucneho mleka ze?

 
exczech
297 příspěvků 14.05.14 21:47

@rabbit Bez ohledu na to ze se slehacka vari na „sauce Anglaise“ coz je zaklad zmrzliny ten tuk tam stale existuje a proto se zmrzlina srazi kdyz je premixovana.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz