Hledám recept na sladké přílohové zelí (ne to kysané) - mám koupenou sklinku bílého zelí (sladkokyselý nálev) a moc nevim, jak dál. Mělo by se to hodit k pečeni (což je vcelku logické, že )
Sladké zelí
podusit podlité trochou vody, vedle osmažit cibulku, před dohotovením přimíchat k zelí nebo nejdříve osmažit cibulku, na to dát zelí, podlít trochou vody a dusit doměkka, chvilku před tím, než se Ti zdá zelí úplně měkké, přidat nastrouhanou oloupanou syrovou bramboru nebo jablko k zahuštění (je to daleko lepší než mouka). Cibulku do zelí můžeš také osmažit na slanině, to záleží na vlastní chuti. A též můžeš před dušením přidat trochu kmínu. Na závěr zelí ochutíš podle svého „jazýčku“ (cukr, ocet, sůl).
Vladko, děkuji Ti moc - je to totiž mé první zelí jako příloha (úspěšně jsem se tomu rok vyhýbala, ale dnes už tomu neuteču).
všechno je jednou poprvé …;o)
Tak ať chutná! ;o) Občas zelí zkontroluj, aby se Ti nevydusila všechna voda
a zelí se Ti nepřipálilo, čili občas nakoukni a když tak vodu přilej
(vařící). A s dochucováním začni lžičkou moučkového cukru, trochou
octa a troškou soli, a uvidíš, co je potřeba přidat. Držím
pěsti! ;o)
Já např. tu nastrouhanou bramboru nedávám hned do zelí, ale na oleji ji
nechám jakoby „zkašovitět“ při občasném míchání a pak teprve dám
do zelí a krátce společně povařím. To už je ale třeba hodně míchat.
Asi nebude velký rozdíl mezi Vlaďčiným způsobem a tímhle. Jo a nedávám
vůbec cibuli. Někdy použiju hotovou jíšku světlou, hlavně když
nestíhám Jinak sůl, cukr, ocet
samozřejmě.
Měla jsem velké obavy (např. co ta brambora, zdali půjde v tom zelí poznat), ale nakonec jsem sklidila úspěch - takže strávníci spokojeni a já také. Ještě jednou děkuji
je podle mne nejlepší z čerstvé koupené hlávky. Skleničky už mají určitou chuť, která se sice dá upravit, ale není to ono. Dávám na tuk cibulku, nechám „spejchnout“, přihodím cukr krupici, nechám trochu zkaramelizovat, nahážu nakrájené zelí, přidám ocet, sůl, pepř, kmín a dusím, podlévám dle potřeby. Když je skoro měkké, přidám nastrouhanou bramboru a nastrouhané malé jablko a dodusím. Ev. dochutím- ale většinou není potřeba, už to mám nějak v oku. Zmražení hotového zelí nevadí, mám vyzkoušené, sice ještě trošičku změkne, než se ohřeje, ale je výborné.