Školní rizoto

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
andyw
91 příspěvků 18.10.06 20:01
Školní rizoto

Prosím Vás, sháním recept na školní rizoto, bylo takové hnědé v kopečkách a posypané sýrem, moc mi chutnalo a chtěla bych si ho udělat doma. Děkuji

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 18.10.06 21:18
andyw ;o)

jestli nezapomenu, přivezu si za chvíli od mamky z práce receptury pro školní jídelny, má je tam s sebou a jinak, když si uděláš rizoto podle habany (já tam teda nemusím ty olivy), tak je taky hnědé a chuťově vynikající… ;o))

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 19.10.06 04:50
ach jo,

… kouzlo školního rizota je v tom ohromném množství a v litinových pekáčích ve kterých je připravovali… a asi to taky bude rýží a všelijakými náhražkami co do něj dávali… mně osobně školní rizoto moc chutnalo, mám pocit že se mi jednou povedlo i doma, ale kdybych si tak já vzpoměla jak jsem ho tehdy dělala… jen matně si vzpomínám, že jsem tam dávala ml. maso, hrášek, jo a sl. ml. červenou papriku… po ní bylo to rizoto opravdu krásně hnědé…

 
andyw
91 příspěvků 19.10.06 09:15
Vladko,

Vladko, to budu moc ráda, když dovezeš od mamky z práce recept. Děkuji

 
buraci
1136 příspěvků 19.10.06 11:48
Taky chutnalo

Hm, ja ho taky jako dite mela rada. Delalo se zhruba tak, ze se ryze uvarila poradne do mekka. Mezitim se na cibulce osmazilo mlete maso, pridala se paprika a hrasek, to cele se osolilo, pridal se vyvar a dusilo se to do mekka. Potom se smichala ryze s masem a v litinovych pekacich nechala v teple troube, dokud se nedostavili stravnici. S pravym rizotem to nema nic spolecneho, ale chutnalo nam to. Doufam, ze recept nekdo upresni.

 
Merylaska
23 příspěvků 19.10.06 11:57
Rizoto

Maso se nahrubo namlelo,nebo najemno nakrájelo,cibulka se osmahla do sklovita,přidalo se maso,vyrestovalo do tuku a přidal se rajčatový protlak,chvíli se ještě restovalo,zalilo vodou a dusilo.Z koření jen pepř a sůl.Když už maso bylo skoro měkké,tak se přidalo lečo a hrášek.Smíchalo se to s uvařenou rýží a dalo do trouby prohřát.Možná,že se dělá i jinak.To nevím.Kde se vaří více obědů,jestli nedávají rýži nevařenou+maso,vodu a dusit do trouby.Já tento postup znám z letního tábora.

 
penda
4752 příspěvků 19.10.06 14:56
Rizoto z vepřového masa ala závodní jídelna

Na tuku osmažíme dorůžova nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné, na drobné kousky nakrájené maso, sůl, podlijeme trochou vody a dusíme ve vlastní šťávě doměkka. K masu přidáme v horké vodě opranou, okapanou rýži, zalijeme ji osolenou vařící vodou, zakryjeme poklicí a rýži dusíme v troubě, až je měkká a jednotlivá zrnka se oddělují. Potom vmícháme scezený zelený hrášek z konzervy. Místo zeleného hrášku můžeme přidat i konzervované lečo. Při podávání sypeme rizoto strouhaným sýrem a zdobíme jemně sekanou zelenou petrželkou.

11 kg vepřového výřezu, 0.4 kg soli,
1.8 kg škvařeného sádla,
2 kg cibule,
12 kg rýže,
18 kg vody,
1.5 kg sterilovaného zeleného hrášku, 0.1 kg petrželky,
1.5 kg sýru na strouhání
váha porce je 350 g, z toho masa 70 g; dávka pro 100 porcí.

Andyw, nevím, zda to bude to, co jsme jedli v jídelnách, chce to jedině zkusit ;o))

 
penda
4752 příspěvků 19.10.06 14:58
a ještě rada:

zkus napsat dotaz na serveru jidelny.cz , tam Ti ochotně poradí … ;o)

 
andyw
91 příspěvků 20.10.06 11:25
Vladko,

moc Ti děkuji za slíbený recept. Určitě si to uvařím, i když v menší porci, mám na to takovou chuť. Moc děkuji

 
gegina
358 příspěvků 20.10.06 22:33
Jiné, než

se u nás doma ani nedělá. Samozřejmě v upraveném poměru a z kuřecího masa. U nás je poměr 1 díl masa na 2 díly rýže, ale uprav si to dle chuti, jestli to budeš zkoušet. Takže: na rozpáleném tuku (dávám Ceres) nechám zesklovatět cibuli pokrájenou na jemno. Přidám maso na kostičky tak 1,5×1,5 cm a zprudka osmahnu do zlatova, osolím, zasypu sladkou mletou paprikou, promíchám a dusím s troškou vody téměř doměkka. Potom přidám zamražený hrášek a ještě chvilku nechám pod poklicí aby hrášek „zkrabatěl“, ale nerozvařil se. Zároveň se vydusí zbytečná voda. Potom vmíchám rýži a podávám. Sypu strouhaným sýrem. Jo a jestli máš ráda houby, dej je tam zároveň s masem. Nejlépe směs sušených.
Možná to není to rizoto, které jsi chtěla, ale takhle ho dělali nám (bez hub a z vepřového).....

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz