Prosím Vás, sháním recept na školní rizoto, bylo takové hnědé v kopečkách a posypané sýrem, moc mi chutnalo a chtěla bych si ho udělat doma. Děkuji
Školní rizoto
jestli nezapomenu, přivezu si za chvíli od mamky z práce receptury pro školní jídelny, má je tam s sebou a jinak, když si uděláš rizoto podle habany (já tam teda nemusím ty olivy), tak je taky hnědé a chuťově vynikající… ;o))
… kouzlo školního rizota je v tom ohromném množství a v litinových pekáčích ve kterých je připravovali… a asi to taky bude rýží a všelijakými náhražkami co do něj dávali… mně osobně školní rizoto moc chutnalo, mám pocit že se mi jednou povedlo i doma, ale kdybych si tak já vzpoměla jak jsem ho tehdy dělala… jen matně si vzpomínám, že jsem tam dávala ml. maso, hrášek, jo a sl. ml. červenou papriku… po ní bylo to rizoto opravdu krásně hnědé…
Hm, ja ho taky jako dite mela rada. Delalo se zhruba tak, ze se ryze uvarila poradne do mekka. Mezitim se na cibulce osmazilo mlete maso, pridala se paprika a hrasek, to cele se osolilo, pridal se vyvar a dusilo se to do mekka. Potom se smichala ryze s masem a v litinovych pekacich nechala v teple troube, dokud se nedostavili stravnici. S pravym rizotem to nema nic spolecneho, ale chutnalo nam to. Doufam, ze recept nekdo upresni.
Maso se nahrubo namlelo,nebo najemno nakrájelo,cibulka se osmahla do sklovita,přidalo se maso,vyrestovalo do tuku a přidal se rajčatový protlak,chvíli se ještě restovalo,zalilo vodou a dusilo.Z koření jen pepř a sůl.Když už maso bylo skoro měkké,tak se přidalo lečo a hrášek.Smíchalo se to s uvařenou rýží a dalo do trouby prohřát.Možná,že se dělá i jinak.To nevím.Kde se vaří více obědů,jestli nedávají rýži nevařenou+maso,vodu a dusit do trouby.Já tento postup znám z letního tábora.
Na tuku osmažíme dorůžova nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné, na drobné kousky nakrájené maso, sůl, podlijeme trochou vody a dusíme ve vlastní šťávě doměkka. K masu přidáme v horké vodě opranou, okapanou rýži, zalijeme ji osolenou vařící vodou, zakryjeme poklicí a rýži dusíme v troubě, až je měkká a jednotlivá zrnka se oddělují. Potom vmícháme scezený zelený hrášek z konzervy. Místo zeleného hrášku můžeme přidat i konzervované lečo. Při podávání sypeme rizoto strouhaným sýrem a zdobíme jemně sekanou zelenou petrželkou.
11 kg vepřového výřezu, 0.4 kg soli,
1.8 kg škvařeného sádla,
2 kg cibule,
12 kg rýže,
18 kg vody,
1.5 kg sterilovaného zeleného hrášku, 0.1 kg petrželky,
1.5 kg sýru na strouhání
váha porce je 350 g, z toho masa 70 g; dávka pro 100 porcí.
Andyw, nevím, zda to bude to, co jsme jedli v jídelnách, chce to jedině zkusit ;o))
zkus napsat dotaz na serveru jidelny.cz , tam Ti ochotně poradí … ;o)
moc Ti děkuji za slíbený recept. Určitě si to uvařím, i když v menší porci, mám na to takovou chuť. Moc děkuji
se u nás doma ani nedělá. Samozřejmě v upraveném poměru a
z kuřecího masa. U nás je poměr 1 díl masa na 2 díly rýže, ale uprav
si to dle chuti, jestli to budeš zkoušet. Takže: na rozpáleném tuku
(dávám Ceres) nechám zesklovatět cibuli pokrájenou na jemno. Přidám maso
na kostičky tak 1,5×1,5 cm a zprudka osmahnu do zlatova, osolím, zasypu
sladkou mletou paprikou, promíchám a dusím s troškou vody téměř
doměkka. Potom přidám zamražený hrášek a ještě chvilku nechám pod
poklicí aby hrášek „zkrabatěl“, ale nerozvařil se. Zároveň se vydusí
zbytečná voda. Potom vmíchám rýži a podávám. Sypu strouhaným sýrem. Jo
a jestli máš ráda houby, dej je tam zároveň s masem. Nejlépe směs
sušených.
Možná to není to rizoto, které jsi chtěla, ale takhle ho dělali nám (bez
hub a z vepřového).....
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
