Pěkně nám začalo mrznout a vzhledem k tomu, že jsem byla nucena otrhat zelená rajčata, jsem na rozpacích. Zavařila jsem šest skleniček s klasickým okurkovým nálevem, feferonkou a jak mi poradil bratranec, lžičkou medu. Pochlubila jsem se mému otci a ten se úplně zděsil! Prý konzumuji jedovatý solanin, ať to všechno vyhodím atd, znáte to. Můžete mě uklidnit nebo to mám jíst s pocitem, že stejně není na světě zdravá potravina?
zelená rajčata
Zelená rajčata se běžně tímto stylem zavařují, nemusíš mít
strach.
Koukej, co všechno se vygooglilo: zelená
rajčata .
ale já mám pocit, že nejsou zelená rajčata jako zelená rajčata, jedny jsou normální druh zelených rajčat a druhé jsou nezralé, proto jsou zelené a mám pocit, že právě ty zelené nezralé jsou jedovaté, ale fakt nevím, ale mrknu se, mám tu o tom nějakou knížečku…a na diskuzi se už o tom tady taky debatilo ;o)
tak jsem se asi spletla, chytrá kniha uvádí, že ze z nezralých zelených rajčat připravuje kompot nebo se nakládají do octa a přidávají do čalamád…pouze v čerstvém stavu jsou nepoživatelná…takže naložená rajčata nevyhazuj! ;o))
… ale není jedovatý solanin v zelených bramborách nebo v jejich klíčcích? Mám takový pocit, že mi moje maminka, říkala abych pečlivě okrájela všechno zelené z brambor / nebo je raději rovnou vyhodila / a pořádně do hloubky vykrojila vše okolo klíčků… ale asi se opravdu mýlím, co já vím… taky mi už ta paměť tolik neslouží…
… mimochodem moje sousedka dělá právě ze zelených rajčat vynikající salát…
solanin je i v zelených rajčatech, ale:
Zelená rajčata sice obsahují toxickou látku solanin, ale pokud se jich
nezkonzumuje větší množství, nehrozí žádné nebezpečí.
Testy prováděné v minulém roce v Německu ukázaly, že zelených rajčat
není potřeba se obávat. Jedno středně velké červené rajče má
15 kilokalorií a obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Například
draslík, ale především lykopen, jsou obzvlášť důležité pro imunitní
systém. Čím je rajče červenější, tím více lykopenu obsahuje.
Především v zemích jižní Evropy se však konzumují také zelené
plody.
Zelené skvrny na rajčatech ale i na bramborách ukazují na přítomnost
toxické, termostabilní látky solaninu. To však není důvod k obavám,
protože množství solaninu je ve slabě zelených rajčatech velmi malé. Ani
protlaky nebo další výrobky ze zcela zelených rajčat nejsou nebezpečné,
pokud se jich nezkonzumuje příliš velké množství. Bylo zjištěno, že ve
100 g napůl dozrálých oranžovočervených plodů jsou nanejvýš 2 mg
solaninu. Toxické množství je však 25 mg, 400 mg může být smrtelné. Ve
zcela zelených rajčatech se obsah solaninu pohybuje mezi 9 a 32 mg na
100 g. Zpracováním riziko klesá. Při mléčném kvašení se snižuje obsah
solaninu o 35 %. (tolik citát…)
Takže žádný strach!
… ja se take jaksi matne domnivam, ze zelena rajcata jsou jina odruda nez cervena rajcata a tudiz, ze pokud jsou v receptu treba zelena rajcata, nejedna se o rajcata nezrala, viz napr. http://www.tomatogrowers.com/green.htm. Toto by mohl objasnit nekdo z USA, tam jsou zelena rajcata pomerne oblibena.
… ovsem v tomto pripade se samozrejme zavaruji nase zelena rajcata. Take jsem je jedla a jsou dobra. Slo mi pouze o to, ze existuji zrala zelena rajcata.
Rajčata
Rajčata – v jazyce Aztéků tomatl – tvoří základ mexické kuchyně:
používají se zde červené (jitomate), žluté i oranžové odrůdy
nejrůznějších tvarů a velikostí. Důležitou součástí místního
jídelníčku jsou i tzv. zelená rajčata nazývaná tomatillos nebo
miltomate. Nejedná se však o rajčata, ale o odrůdu rostliny nazývané
u nás mochyně židovská třešeň.
Tyto zelené plody (Physalis ixocarpa) podobné rajčatům nejsou – oproti nezralým zeleným rajčatům – jedovaté, a proto se v celé střední Americe používají jako vydatný základ pro všechny zelené omáčky. Pokud se nám nepodaří čerstvá zelená rajčata tomatillos sehnat, můžeme je při výrobě omáček a příloh rovnocenně nahradit čerstvým angreštem. Příbuzný druh se svého času módně pěstoval i u nás pod názvem peruánská třešeň.
Takže ta „zelená rajčata“ vlastně nejsou rajčata, jen se jim tak říká. Proto všechny recepty jsou z nezralých červených rajčat. A je to!!!
…zda jsou zelená rajčata zdravá nebo nemocná (a ani mě to příliš nezajímá, neboť množství jedů, které prostřednictvím těchto „zelenáčů“ do sebe dostáváme, je asi menší, než denní dávka nikotinu, alkoholu a jiných toxinů, které denně přijímáme ze svého okolí)…jen vím, že kdysi moje maminka měla přetlak výpěstků, které samozřejmě neměla šanci zpracovat v regulérní době a tak se našly recepty na zpracování rajčat zelených - nejoblíbenější bylo chutney ze zelených rajčat…hóóódně dobrá příloha k čemukoliv…zde jsem našel tento TARGET = _new recept, ale neumím říct, zda je to ten, který používala maminka…
a koukal jsi na ten odkaz, co jsem tam vlozila ja? To jsou zrala rajcata zelene barvy, nikoliv mochyne.
Nezralá rajčata solanin obsahují mj. proto, protože patří mezi lilkovité, solanaceae (rajče=solanum lycopersicum, brambor=solanum tuberosum).
A já jsem vyčetla, že zelená, t.j. nezralá rajčata opravdu obsahují solanin. Neměl by se dávat malým dětem a těhotným ženám, ale pro dospělé zdravé lidi není v menších dávkách nebezpečný. Moje maminka je přidávala do čalamády a byla výtečná, o tom chutney jsem taky četla. Holt nesmíte sníst na posezení celou sklenici
Maňánku, to jsem necitoval přímo tebe, to bylo odněkud jinud. Že na svých stránkách máš napsané skoro totéž jsem zjistil až chvíli poté, ale aspoň jsem se ujistil, že nekecají!
Buraci, až teprve teď, nějak jsem si toho odkazu nevšimnul…
Jenže to jsou nějací kříženci vyšlechtění z červených, (je to na
nich i vidět, ta červená tam pořád trošku je), takže ten solanin
určitě nějaký obsahují také. Prostě přírodní zralá rajčata
v zelené barvě nejsou, jsou jenom šlechtěnci, kteří té červené moc
nepobrali. Souhlas?
diky za vlozeni odkazu, tohle bych se taky uz mohla naucit. Ja vim, ze je to pouze odruda rajcat cervenych (stejne jako rajcata zluta), ale jsou tak pekna, ze skoro clovek muze litovat, ze u nas nejsou k dostani, jako ostatne spousta jine zeleniny. Ale na webu jsou recepty, ktere vyzaduji syrova zelena rajcata (salaty), a na to jsou prave tito zeleni krasavci krasne vyuzitelni.
to je ale citát z mý kuchařky z roku 1989, což byla první Mexická kuchařka u nás vydaná, skoro bych dal krk za to, že do tý doby tady mimo pár fandů a členů Mexického velvyslanectví o jitomate, miltomate a tomatillo nikdo netušil. Na tom webu to bezostyšně opsali a zamlčeli zdroj, je to doslova a do písmene opsáno.
Mexická kuchyně ze Sešitů domácího hospodaření je Vaše dílko? Chovám ji doma téměř jako relikvii.
bohužel jsem tvoji kuchařku nikdy neviděl a proto ani nečetl (což mě moc mrzí!!!), ale koukej:
Tak porovnej, jestli to opsali doslova, nebo nějak jinak. Autor ani zdroj tam pochopitelně uvedený není…
Celé detstvo som sa napchával aj lekvárom zo zelených (teda nedozretých červených) paradajok a ajhľa, prežil som! Mamka to vždy robievala, keď už pradajky nemali šancu dozrieť. A smaozrejme sa robievali na kyslo, tie si aj ja robievam každý rok.
ano, ano, to je dílko Maňány, i když upravené dle požadavků totalitního režimu, taky doma jeden výtisk vlastním s věnováním autora ;o))
di - je to tak, bolševik to 5 let dusil než to v roce 1989 vydal.
Manku, je to ono, je to úplně opsaný, s minimálníma změnama, něco z papírové kuchařky, něco z kuchařky co jsem dával na disketách a něco z mé stránky, dokonce tam je v textu převzatá i ta odvolávka na můj vyhledávač z mé stránky.