Rostbíf

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eja
3815 příspěvků 29.04.06 04:02
Rostbíf

Tak jsem náhodou objevila na jednou webu tento návod jak ho připravit.

„Asi kilový kus vysoké roštěné vložíme v celku na rozpálené máslo s olivovým olejem. Nejdříve orestujeme na řezech a pak na prudko ze všech stran tak, aby se celý kus masa zatáhl a nevytékala nám ona tak cenná šťáva. Teprve až v tuto chvíli osolíme a okořeníme nahrubo mletým pepřem. Poté pánev nebo litinový kastrol přikryjeme a dusíme dále pod pokličkou na mírném plameni. Asi po deseti minutách obracíme a posléze přeléváme červeným vínem. Máme-li kilový kus, dá se říci, že takovýmto způsobem budeme dělat maso cca čtyřicet až padesát minut. Každé maso se však liší, liší se i plamen či nádoby, ve kterých budete roštěnou připravovat. V tomto případě zbývá již skutečně jen odhad a intuice kuchaře, která dovolí vystihnout onen konečný okamžik. Jakmile maso vyjmeme, krájíme ho na tenounké plátky velkým ostrým nožem a šťávu se snažíme zachytit. Plátky musí být skutečně tenké, protože hovězí maso takto udělané mívá přece jen tužší konzistenci, ale zato jedinečnou chuť, která stojí rozhodně za takovýto experiment.“

Labužníci, co vy na to ? Já jsem dosud žila v bludu , že rostbíf se peče a po upečení se nechá aspoň 20 minut odpočinout.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 29.04.06 15:10
Rostbíf - Ejo,

na roast beef asi bude existovat nespočetně receptů jako na guláš a snad se najde i někdo kdo to preferuje hned nakrájet a šťávu zachycovat, ale proč?
To je právě ten trik nechat to odpočinout aby se šťáva zase svázala s masem a nevytekla.
Dobrý roast beef nebo steak je docela umění a největší potíž je asi v tom vybrat správný kousek masa.
Můj známý řezník říká, že maso na rychlovky musí být nejen kvalitní ale taky dobře odleželé. Když do něj šťouchneš prstem, důlek tam musí zůstat. A doba mezi tímto stavem a momentem kdy začíná maso páchnout je velice krátká.
Nevím jak u vás, ale tady jsou ve velké oblibě tzv. Steakhouses (Black Stump, Hog's Breath, atd…), kde prostě špatný steak nedostaneš. Jejich odborníci se prostě vyznají. A maso je připravováno na roštu pod kterým se topí dřevěným uhlím. … a to nejdůležitější: Jak ten rostbíf chutná tobě?

 
kamilio
551 příspěvků 30.04.06 10:01
Rostbíf

Mám odzkoušený následující postup podle Prima vařečky: Maso pečlivě odblaníme. V misce jej ze všech stran silně osolíme. Sůl důkladně rukama zapracujeme do masa. Potom maso hodně posypeme ze všech stran mletým černým pepřem a opět důkladně rukama zapracujeme do masa. Dále maso polejeme worcesterovou omáčkou a rukama zapracujeme do masa. Pak maso ze všech stran vydatně potřeme plnotučnou hořčicí. Takto připravené maso dáme do misky, Zalijeme olejem, přetáhneme folií nebo alobalem a necháme zaležet v ledničce cca 5 dní. Každý den maso otočíme a přitom kontrolujeme, zda je maso stále naolejované. Pak dáme maso na rošt do pekáčku a pečeme při teplotě okolo 120°C tak dlouho, až vnitřní teplota masa dosáhne 50°C. Jsou to asi 2,5 hod. Hotové maso krájíme na tenké plátky a podáváme.


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz