VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Katrin02
4 příspěvky 13.04.06 19:17
VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Zdravím Labužníky a prosím o radu.Koupila jsem si velkou hliněnou formu na beránka ze dvou částí.V obchodě mi radili,že mám péct obě části zvlášť,pokud by bylo potřeba seříznout a slepit krémem.Mě se to nějak nezdá, krém moc rádi nemáme a marmeláda se do upečeného seříznutého těsta vsákne (tedy mě ano).Jak na to, aby jsem ho upekla v kuse?Kolik nalít těsta do formy, aby se při pečení naplnily i záda.Běžně uváděné recepty jsou na jednodílné formy nebo mi bude stačit?Je potřeba nějak připravit novou formu před prvním pečením?Omlouvam se jestli jste již na podobné téma odpovídali ,ale nenašla jsem.V každém případě moc děkuji. Katrin


Reklama


Reklama

Reakce:
 
andyw
91 příspěvků 13.04.06 20:00
Katrin

Dnes jsem na něj taky narazila v krámě stál 249 Kč, taky by mě zajímalo jak se v tom vlastně peče.

 
penda
4752 příspěvků 13.04.06 20:36
Forma

Pokud je ta keramická forma nějaká takováto - klikni a najdi ;o), tak v ní peču pořád tak, že vyliji těsto jen do té hlubší poloviny a tu mělkou přiklopím. Ale pravdou je, že se málokdy stane, že má beránek „vlnu“ i zezadu. Zkus se mrknout do mého deníčku na Beránkové tipy a triky - recept, co je psán vpravo krok za krokem by možná mohl splňovat úspěšné upečení oboustranného beránka, je pečen ve formě - myslím Fackelmann - nedávno jsem na ni viděla v časopise reklamu - a ta je oboustranná.

 
marmelada
1643 příspěvků 13.04.06 21:34
Beránek

Mám hnědou keramickou dvoudílnou formu beránka. Již roky peču tak, jak píše Vlaďka, těsto naliju do dolní větší po okraj, přiklopím a doufám. Formu kladu na plech a ten pak do trouby. Jednak by na mřížce špatně stál a také se mi stává, že těsto protéká pod „pokličkou“ a když se pak připéká na dno trouby, není to nejlepší vůně pro čerstvě vyprané záclony. Většinou se to povede a beránek má záda. Mrknu do receptů, jaký dělám a přidám ho sem. Jednoho beránka navíc snad Labužník unese, letos se to stádo tedy rozrostlo.

 
rosnicka
262 příspěvků 14.04.06 08:26
Mám hliněného

beránka od loňska. Koupila jsem si ho dle tipu loňského dubnového čísla Apetitu a tam uvedénho receptu i upekla. A byl SUPER!!

Základní pravidla-vymazat tukem a vysypat strouhankou,těsto lij nejprve do obličejové části té hlubší (spodní) formy, pak do zbytku tělíčka. Maximálně do výšky 1cm pod okraj tělíčka ( tedy ne 1cm pod okraj formy, to by Ti asi přeteklo). Přiklop a peč dle receptu, mřížku dávám do rozpálené trouby až spolu s formou. Beránek krásně vyběhne, dopečenost se dá zkusit po cca 30 min opatrným zvednutím horní části a zapíchnutím špejle. Po vytažení z trouby, zabřenou formu zaba do vlhké utěrky a nech přes hodinu zavřené chladnout.

Pokud se u některých receptů stane, že nedrží upečenému beránkovi hlavička, lze tomu pomoci-zapíchni zespoda dvě špejle a tak hlavičku vyztužíš:-)

Hodně úspěchů!!

 
Marjanka2
214 příspěvků 14.04.06 10:04
Velikonoční beránek

Mám taktéž dvoudílnou formu na beránka a to velice starou, dostala jsem ji od manželovy maminky a je na těsto ze 7 až 9 vajec /podle jejich velikosti/. Rozhodně se peče přiklopený, obě části formy vymažu a vysypu i na plochách, kterými části formy k sobě přiléhají.Těsto se snažím uprostřed navrstvit trochu více a zatím vždy se povedl a nevytekl. Je pravda, že tohle všechno odhadnout mne naučila manželova maminka.Patří jí za to dík a vzpomínka.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz