Rebarbora - konzervace

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 30.06.05 13:13
Rebarbora - konzervace

Prosím, hledám nějaký návod, jak zakonzervovat rebarboru. Vloni mi vůbec nevyrostla, letos rašila už pod sněhem a teď jí mám poprvé v životě vzrostlou na záhonku.

Dá se nějak naložit? Jako kompot? Co na marmeládu?
Hodí se i do slana?

Vlastně vůbec nevím co s ní, protože já ji ani asi nikdy nejdela. Slyšela jsem jen o možnosti udělat z ní koláč, ale to bychom teď měsíc asi nejedli nic jiného…


Reklama


Reklama

Reakce:
 
meisje
580 příspěvků 30.06.05 13:20
...

Ja delam i rebarborovou vodku: 1kg. na drobno nakrajene a ocistene rebarbory smicham s 200-300gr. cukry (zalezi jak mate doma radi sladko) a 1l. vodky (na znacce nezalezi). Rebarboru+cukr+vod­ku=smichat a dam do uzaviratelne lahve - treba od okurek a postavim na slunne misto, obcas lahvi zatrepu, po 8 tydnech scedim (pres platynko), vychladim a podavam s ledem. Je to zvlastni, sladke, jemne a neotrele chuti

 
Florentyna
439 příspěvků 30.06.05 17:27
Lucianko,

to, co nespotřebuješ hned můžeš buď oloupat, nakrájet na kousky a rovnou zmrazit, nebo dlouze povařit s cukrem (v poměru asi 2 díly rebarbory a 1 díl cukru) do zhoustnutí, na konec přidat hrst nasekaných mandlí, nalít do skleniček, zavíčkovat, na 5 minut otočit dnem vzhůru a máš výborou marmeládu. Super je třeba na palačinky. A koukni na rhubarb crumble od Andry, je to výborné pro studenější letní večery…

 
daga
30 příspěvků 30.06.05 18:47
Džem

já dělala džem jahody a rebarbora 1:1 dále jsem poračovala podle návodu na pektogelu nebo gelfixu.

 
penda
4752 příspěvků 01.07.05 04:27
Také pár rad...

marmeláda: 2 kg reveně nakrájet na malé kousky, přidat lžičku kyseliny citrónové (pro zesvětlení), 2 kg želírovacího cukru a 1/2 kg přírodního cukru. Do rozvařené reveně přidáme jahody, třešně nebo důkladně oloupaný, na menší kousky rozkrájený pomeranč (na toto množství asi 3 pomeranče);
džem: 1 kg reveně, 450 g cukru, šťáva z citrónu, kousek skořice, petóza. Omytou reveň oloupat, nakrájet na kousky a vařit s trochou vody. Pal přidat petózu (nebo jiný tomu odpovídající přípravek) smíchanou s 20 g cukru, povařit, přidat zbývající cukr, skořici, citrónovou šťávu. Za horka dát do skleniček, uzavřít a dnem vzhůru nechat vychladnout;
kompot: 1 kg reveně, 400 g cukru. Reveň oloupat, nakrájet, posypat cukrem a zahřát. Když pustí šťávu, napěchujeme ji do skleniček a sterilujeme při teplotě 85 °C 30 minut;
osvěžující nápoj: 500 g reveně, 1/2 l vody, 20 g cukru, citrónová kůra. Reveň oloupat a nakrájet na kostky. Svařit vodu s cukrem a citrónovou kůrou, přidat reveň a uvařit doměkka. Nechat vychladnout a umixovat, nalít do sklenic a podávat s ledem.

Jinak, to mi připomíná, Florentýnko, chceš poslat další úrodu? Ale už sklizenou v červenci, do včerejška jsem to nestihla a Pavel přijede asi až v úterý… ;o))

 
penda
4752 příspěvků 01.07.05 05:11
rebarbora na labužníku...

klikni

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 01.07.05 07:23
Díky,

díky moc Vám všem, asi budou víkendové reveňové (moc jsem netušila, že reveň = rebarbora) hody! A ještě zbyde na volné úterý i středu!
Ještě jednou - děkuji!

 
Florentyna
439 příspěvků 01.07.05 09:37
Pendo,

že se vůbec ptáš, jistě že ano!

 
penda
4752 příspěvků 01.07.05 09:41
Flo...

hahaha, tak já půjdu zase ořezávat, ale až „Havanec“ přijede, abys je měla krásně čerstvé ;o))

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 05.07.05 14:39
Děkuji všem,

vodka už se louhuje a budu destovat další!

 
vencal
213 příspěvků 07.07.05 11:38
Rebarbora

mám ji moc rád na bublanině, ale pozor, někde jsem četl, že je hodně zatěžující pro ledviny, takže opatrně s ní.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 07.07.05 11:54
rebarbora + vodka

tak to v této kombinaci bude reberbora úplná ledvinový smrťák …

 
meisje
580 příspěvků 08.07.05 12:36
...

Rebarborovou vodku pijeme doma uz nekolik let kazde leto - a ja jako nositelka jiz nekolika ledvinovych sutru, absoloventka nekolika ledvinovych kolik si vubec nemuzu stezovat a jak pravi klasik.....i tady plati vseho s mirou.
Ale tahle hlaska od Vencala me privedla na myslenku, ze se zeptam sveho ledvinoveho lekare, bo mam zakazano dost veci vcetne nekolika mineralek, ale o rebarbore nepadlo jeste ani slovo - ze by prede mnou neco tajil - po lete vyzjistim a podam info - mejte se - meisje

 
DanaJ
1136 příspěvků 15.07.05 11:58
Rebarbora a ledviny...

Myslím, že rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou.

Stačí podsypat rebarboru tvarohem.
Takže buchta kynutá od plechu: těsto, tvaroh, rebarbora, drobenka.

Něco jako špenát, ten má taky šťavelany. K tomu se doporučuje místo flákoty masa vařené vajíčko. A nebo, když to bez masa nevydržíte, tak zapíjet mlékem.

…a je všechno v pohodě. Pak by ledviny měli být be „úrazu“.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz