slovenské pirohy

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
marmelada
1643 příspěvků 23.06.05 09:11
slovenské pirohy

Pravidelně si je dávám v Tatrách. Jsou asi plněné bryndzou, polévané smetanou? Slovenskí priatelia, pochlapte sa!

Reakce:
 
skalis
34 příspěvků 23.06.05 16:14
pirohy

Pirohy plnené bryndzou

70 g údenej slaniny, 200 ml kyslej smotany, 600 g polohrubej múky, 1 vajce, pažítka, soľ.
Plnka: 4 zemiaky, 200 g bryndze, 1 lyžica kyslej smotany, nasekaný čerstvý kôpor.

Z múky, vajca, soli a z vody pripravíme tuhšie cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce. Na každý štvorec dáme trochu plnky, cesto preložíme do tvaru trojuholníka, okraje dobre popritláčame, pirohy uvaríme v osolenej vode a uložíme do misy.
Slaninu nakrájame na kocky a rozpražíme. Uvarené pirohy pokvapkáme vyškvarenou masťou, posypeme škvarkami a nakrájanou pažítkou a zalejeme hustou kyslou smotanou.
Plnka: Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Olúpeme a pretrieme cez sito. Pridáme bryndzu, nasekaný kôpor, kyslú smotanu a všetko spolu dobre premiešame.

Nejsem Slovák, ale recept mám z "Multimediálná kuchárkaů

 
marmelada
1643 příspěvků 23.06.05 18:05
to je ono!

Dík, to je ono, já vždycky studovala tu náplň a brambory tam byly. Ten kopr asi ne, ale už se těším. Mňam.
nechce se ti to předělat do receptů? Jestli se k tomu neodhodláš, tak já to tam, s tvým dovolením, časem dám. Dík

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.06.05 08:17
...

plnka môže byť rôzna, dusené huby na cibuľke, iný syr ako bryndza, rozmačkané varené vajce… (všetko podľa potreby zahusťovať varenými zemiakmi)

ale kôpor je ku bryndzovým veľmi dôležitý, bez neho to nie je ono! :o)

 
skalis
34 příspěvků 25.06.05 15:16
Přidáno

Tak jsem ten předpis přidal do receptů.

 
PITRYS
86 příspěvků 26.06.05 14:57
komentoval jsem u receptu, ale i tady to neuškodí

pro městské myši - třeba pražáky - v Intersparu (nevím jestli někde jinde také) mívají balenou Oravskou slaninku. Je to pěkný prorostlý bůček, nakrájený asi na 1 cm plátky a ty jsou vyuzené. Celkem balíček tak 1/2 - 1 kg, ale váháte jen poprvé. Nakrájet, vyškvařit a na tyhle pirohy, nebo na bryndzové halušky je to dokonalé

 
marmelada
1643 příspěvků 26.06.05 21:06
skalisi, díky

už jsem ho dodala do oblíbených. Co se týče slaniny, náš soused udí tak dobrou, že si s ní a s pirohy určitě budu připadat jako na Slovensku.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz