Sýrové omáčky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
a-r-e-v
12 příspěvků 21.06.05 16:20
Sýrové omáčky

Potřebovala bych nějaké hodně jednoduché recepty na sýrové omáčky.Hlavně ať jsou jednoduché.Chtěla by je švagrová.Papa a dík.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
marmelada
1643 příspěvků 21.06.05 20:38
smetanové omáčky

Asi úplně nejjednodušší: Smetanu nalít na pánev, přidat sýry - možné trojúhelníčky nebo nastrouhat nivu atd. Z v o l n a provařovat. míchat. Omáčka zhoustne. Lze taky dohušťovat moukou, přidat žloutky atd.

 
Dharma70
28 příspěvků 21.06.05 22:43
...

Ahoj a-r-e-v !

Skús napríklad túto:

Suroviny:
7,5 dl l mlieka
90 g masla ( ja používam Palmarin alebo Ramu )
45 g hladkej múky
asi 4 štipky mletého muškátového orieška
asi 2 štipky mletého čierneho korenia
vegeta
prípadne ešte trochu soli
100 g strúhaného syra ( môže byť parmezán, eidam, Niva, ale aj tavené Bambíno, Syrokrém …čím viac druhov syra, tým je to lepšie )

postup:
7,5 dl mlieka nechám zovrieť. Na panvici na miernom ohni rozpustím maslo, pridám hladkú múku a nechám to zpeniť 1-2 minúty. Potom dolejem horúce mlieko a varím kým omáčka trocha nezhustne. Okorením to muškátovým orieškom, čiernym korením, pridám vegetu, prípadne ešte prisolím a varím ešte asi 2 minúty. Odstavím omáčku z ohňa a primiešam do nej strúhaný syr.

A je to hotové. Chutí to skvelo s hociakými cestovinami. Niekedy do omáčky ešte pridávam varené hlávky brokolice, alebo podusené hríby. Skúsila som aj na kocky nakrájanú šunku a hrášok. Stačí trocha experimentovať.

Prajem dobrú chuť a daj vedieť či chutilo !

S pozdravom Magdaléna alias Dharma70

 
Julina
30 příspěvků 21.06.05 22:49
Dají se i koupit

Já občas koupím v Hypernově už hotové (mají je v chladících boxech s ještě dalšími druhy). Nejsou špatné. Když vím že budu mít fofr tak je koupím a jen ohřeju, smíchám s uvařenými těstovinami, posypu ohřátým na kostičky nakrájeným uzeným (aby to manželovi „smrdělo po mase“) a petrželkou a „mám uvařeno“.

 
Eja
3820 příspěvků 22.06.05 14:12
Teď jsem dala recept

na sýrovou omáčku, dělala jsem ji zrovna včera a i manžel, který špagety nerad, si mlaskal. Než jsou uvařené špagety, je hotová omáčka, fakt rychlovka a je moc dobrá. Žampiony je možno i vynechat.

 
possum
464 příspěvků 22.06.05 18:07
A kdyz je chces jeste rychleji,

tak delat v mikrovlnce

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.06.05 18:17
...

ideálne sú syry v črievku (typ Bambino) - 1 ks = omáčka pre dve osoby (alebo jednu veeeľmi hladnú)
ak používaš na cestoviny, po ich scedení vytlačíš do horúcich cestovín, zamiešaš, okoreníš (prípadne posekané zelené bylinky)

ak na iné, rozohrej maslo / olej, pridaj korenie podľa vlastných chutí (aj napríklad červenú papriku, muškátový oriešok, bazalku) vytlač syr, za stáleho miešanie prehrej

To isté môžeš robiť s bryndzou - ale pozor, tá je slanšia, menej soliť ostatné!
skutočne, bryndza je vynikajúca aj na cestovinách

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.06.05 18:23
...

a ešte ten druhý postup môžeš robiť s nivou, ale tá je veľmi slaná, musíš „riediť“ sladkou smotanou
asi 150 g nivy + kelímok (200 ml) šľahačkovej smotany (bez korenia, niva je sama výrazná), ale môžeš pridať roztlačený cesnak, miešať, prehriať, použiť

 
a-r-e-v
12 příspěvků 22.06.05 21:25
??

díky moc,že jste mi napsalli mám teď receptů habaděj.Některé velmi jednoduché a některé lepšejší,které nejsou k zahození.Díkasss

 
Eja
3820 příspěvků 23.06.05 11:04
Possum,

když ji budu dělat v mikrovlnce, nebudu ji moct při míchání ochutnávat a polovinu jí s odpuštěním sežrat, ještě než ji dodělám…

 
esmeralda
4813 příspěvků 23.06.05 14:19
Sýrové omáčky

Ejo, nééé. Ochutnávání jde i při vaření v mikrovlnce. Vytrvej a naučíš se to. Chce to jen silnou vůli.

 
a-r-e-v
12 příspěvků 24.06.05 09:34
Recetury

A nebo taky můžou bejt v recepturách teplých pokrmů nebo v recepturách studenejch pokrmů,ale většinou jsou složité.

 
AFTIC
122 příspěvků 29.07.05 03:32
JEDNODUCHÉ SÝROVÉ OMÁČKY

JEDNODUCHÉ SÝROVÉ OMÁČKY

V jednoduchosti je genialita. Všechny velké kuchařské vynálezy jsou tak jednoduché, že kdybych já v té době žil tak bych je určitě býval vynašel já.

Jedním takovým vynálezem je omáčka zvaná bešamel pojmenovaná po známem francouzském finančníku Béchamel Louis de, Marquise de Nointel
(1630-1703), majordomu francouzského krále Ludvíka XIV. Podle jedné verze tuno omáčku vynašel jeho francouzský kuchař Francois de La Varene.
Je ale více než pravděpodobné, že si Francouzi tuto omáčku více méně přivlastnili od Italů protože v Itálii byla tato omáčka známa již několik století před tím.
Bešamelová omáčka je považována za jeden z nejlepších kulinářských výtvorů a ať už vynálezcem byl kdokoliv buďme rádi, že ji máme, protože bez této omáčky si neumíme představit žádnou z Evropských kuchyní.
Tato omáčka je základem pro celou řadů derivátů a jedním z nich je velice populární sýrová omáčka Mornay.
Omáčku Mornay nevynašel francouzský státník Philippe de Mornay, Seigneur du Plassis-Marly, (1549-1623), protože jestliže se zabýval státními záležitostmi tak určitě neměl čas na vaření. Nejspíše byla vynalezena jeho kuchařem a byla po jeho chlebodárci pojmenována což byla v těch dobách běžná praxe.
Mornay omáčka je stejně jednoduchá jako je bešamel ze kterého se připravuje.
Na jeden litr Mornay omáčky budete potřebovat:
750 g bešamelu, 200 g strouhaného snadno tavitelného sýra a 50 g strouhaného parmezánu.

Do horké, ne příliš husté bešamelové omáčky přidáme strouhaný sýr, a na mírném ohni vaříme až se sýr roztaví, přimícháme strouhaný parmezán a použijeme podle potřeby.
Kdysi bylo běžné tuto omáčku nakonec zjemňovat žloutkem a smetanou čemuž se říká liaison, ale dnes se to považuje za přilévání oleje do ohně. Liaison sice omáčky nebo polévky zjemňuje, ale do jisté míry i zahušťuje a tím pádem zvyšuje jejich kalorickou hodnotu.
Mornay omáčka se často používá k pokrývání (napé) jídel která mají být gratinována.
 Mike


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz