Receptů na pečení chleba je na Labu neúrekom…diskusí pod recepty taky.
Ale nicmně si myslím, že je to tak specifické téma, že si zaslouží
vlastní " fórum".
Mnoho let jsem tvrdila, že se do pečení chleba pustím, pořád jsem to
odkládala, vždy to skončilo u houstiček či briošek.
Ale v 55 jsem se rozhodla, že už je čas. Ne na chlebík z domácí
pekárny, kterou navíc nemám - neb chleba má být kulatý či šišatý,
rozhodně ne hranatý. Ani ne chleba vyhnaný droždím.
Začala jsem pomalu kynutým chlebem dle Cuketky a hodlám pokračovat
kváskovým.
Takže - má první otázka zní: jak se mění poměry mouka/kvasnice/voda při
přidání žitné mouky. Jakákoli zkušenost vítána. První chleba
z hladké pšeničné chlebové mouky dle Cuketky dopadl skvěle, druhý
s přidáním cca 25% žitné dopadl - no dejme tomu neskvěle. Dtto
„bagety“ ze stejného webu. Jakmile tam dám příměs žitné mouky, těsto
se začne chovat pro mne zatím nepochopitelně. Zatím mi z toho vyplynulo -
přidat žitnou mouku=více kvasnic + asi více vody.
Vítám jakékoli zkušenosti z praxe
Pečení chleba
Podívej se na stránku www.varimezdrave.cz/…veho-peciva/
Tam jsou podrobné návody, jak udělat a namnožit kvásek, jak pokračovat se
samotným těstem + diskuse účastníků. Začínal jsem tam také, dnes už
peču úplně běžně vždy 2 chleby bez závad. Na požádání více
mailem.
Ejo, zo zitnej muky sa pecie najleopsi chieb.. a tvoje ze sa sprava
nepochopitelne soi dokazem predstavit a ja tomu vravim blato..cesto sa stane
tazsie a ako blato..musi si ruka zvyknut na tu spravnu konzistenciu…ale
poradim ti jeden recept..je to velmi dobry chlieb aj ked nie kvaskovy.. ale cert
by bol v tom aby si sa na tomto recepte nenaucila pracovat so zitnou mukou a za
vysledok rucim..
..prepac ..tu je ten recept…tolko sa
namiesis a premiesis ze to spravne zitne do ruky dostanes,,,vier mi
..zyzera mozno zlozite ale je jednoduchy a velmi
chutny..