Solení brambor při vaření - bramborová kaše

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Sylvie
2302 příspěvků 05.08.12 23:44
Solení brambor při vaření - bramborová kaše

Prosím Vás labužníci, solíte brambory, když vaříte brambory k přípravě bramborové kaše? Já tedy ne. Ale dnes jsem se „chytla“ s mým nejmilovanějším mužem na světě, že brambory se mají solit, protože se ztratí jejich bramborová chuť. Musel je solit až při mixování a už to prý není ta chuť.

No, že je to blbost!!! teda???

P. S. Mužskou solidaritu prokouknu!!!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
anickav
2904 příspěvků 06.08.12 09:17
Sklamem ťa,

Solím…

 
Sylvie
2302 příspěvků 06.08.12 10:03

Ty aby si nebyla při Jirkovi, že? :twisted:

 
Frantiska
927 příspěvků 06.08.12 10:32

Solim, kdyz zapomenu a dosoluji potom, tak mam pocit, ze se musi dat mnohem vice soli

 
Eja
3788 příspěvků 06.08.12 11:06

Solím…

 
Joris  06.08.12 11:37

Brambory solím hned při vaření, pak už jen přisolím je li to potřeba.

 
casino
4463 příspěvků 06.08.12 14:06
Jj, je to blbosť...

…kterou jsem ve svém životě desetiletí také páchalo :evil: :mrgreen:
Ggdyž si představím, té soli co jsem zbytečně prolilo kanalizací, je mi až ouzko a líto těch sladkovodních tvorečků…; jakpak jim asi chutnají slané saponáty, he?
Ale protože pro pětník bych si dalo jabko vrtat, tak solím až při míchání (protože nemixuju!)
Niggdo si nestěžuje :)

 
danda  06.08.12 18:23

Vodu nesolím, ale solím mléko.

 
bocianka
528 příspěvků 06.08.12 23:09

Brambory solím.

 
ucitelas
328 příspěvků 07.08.12 09:35
brambory solím

A kaši nemixuji, ale rozšťouchám a vyšlehám.

 
anickav
2904 příspěvků 07.08.12 16:47
Míšo,

Jirka je sympaťák. (A ty si super.) Dnes som robila zemiakovú kašu a hádaj na koho som myslela pri varení a solení zemiakov?
A je mi viac ako sympatické, že vo vašom manželstve sú problémy takéhoto rázu…

 
Eja
3788 příspěvků 07.08.12 18:38

Sylvie, :hug: Tvého nejmilovanějšího na světě - jeho názor vítězí s velkým náskokem. Nejmilovanější má totiž VŽDYCKY pravdu, važ si toho a užívej si to :mavam:

 
di
2451 příspěvků 07.08.12 19:27

Musím se přiznat, že brambory na kaši solím, stejně jako jakékoli jiné brambory vařené bez slupky (i když někteří místní odborníci doporučují solit i brambory vařené ve slupce; nevím, nezkoušela jsem). Stejně jako učitelas uvařené brambory nemixuju, ale rozšťouchám a pak vyšlehám s patřičnými ingrediencemi - a podle potřeby hotovou kaši ještě dosolím.

Příspěvek upraven 07.08.12 v 21:26

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 21:13

Míšo moje milovaná, solím i brambory, které vařím ve slupce na bramborový salát. Jsem divná, asi proliju spoustu soli do odpadu, jak tvrdí Casino, ale ačkoli nejsem žádný supergurmet, jsem přesvědčená, že brambory jsou lepší.

Možná je to v hlavě, vlastně je to určitě v hlavě…

Pozdravuj Jirku a na mě se nezlob, jo?

A.

 
casino
4463 příspěvků 07.08.12 22:02
No, Alis už to napsala...

Brambory na salát také solím :palec:
Jsou lepčččí, o tom žádná… :mrgreen: salát rozležením tolik neztrácí na slannosti!
Ale u té kaše, není nic jednoduššího, než pokus naslepo 8)
Vyjde to chuťově nastejno a spotřeba soli je třetinová… (asi)

 
Sylvie
2302 příspěvků 07.08.12 23:39
Doplnění dotazu

S Míšou jsme se „chytli“ v neděli. Míša dala važit brambory a já jsem dodělával kaši a nemohl jsem se dosolit. To je to co píší i další labužníci. Zdá se mi vyšší spotřeba soli když se voda neosolí. Možná i o 50% = místo dvou lžiček soli musím dát 3.
Ale mně šlo i o minerály v bramborách. POdle mně se ji do osolené vody dostane z brambor méně, než když tu vodu neosolím. A to je jádro sporu.

Jirka - urejpanej manžel. ;)

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 23:47
Jirko, urejpanej manželi...

… Míša mě nebude mít ráda, ale souhlasím. Nevím proč, ale mně připadají vařené brambory v slané vodě lepší, ať jsou ve slupce nebo vařené na kaši. Proč? - to nedokážu dost dobře vysvětlit.
Na druhou stranu nebazíruj na pitomostech a miluj svou ženu, v soli ve vodě to fakt není a manželství na tom nestojí :-)

A.-A.

 
casino
4463 příspěvků 08.08.12 07:58
Jirko,

Takže když vařím určité množství brambor v určitém množství vody s určitým množstvím NaCl po určitou dobu a následně z ocezených brambor připravím brkaši, tak tato kaše bude stejně slaná (a podle vás dokonce méně slaná), než brkaše připravená z brambor uvařených za stejných podmínek, ale v NEOSOLENÉ vodě, když ji osolím až při míchání stejným množstvím soli?
Hmmm, zajímavé… :think: :) ;)

 
Sylvie
2302 příspěvků 08.08.12 09:04
Odpověd Casinovi

Nemyslím. Podle mně, když vařím brambory bez NaCl, tak se z nich část minerálů vyvaří do vody a abych dosáhl stejné chutě jako při vaření s NaCl tak musím víc osolit, protože sůl funguje jako zvýrazňovač chutě.
Kdy si vezme dva extrémy:
1. Budu vařit v destilované vodě.
2. Budu vařit v nasyceném roztoku.
V prvním případě se určitě do vody dostane spousta minerálů které by mohly zůstat v bramborách a možná dávají bramborám i jejich chuť. Jak budou chutnat nevím, to jem nezkoušel, ale moc bych si od nich nesliboval.
V druhém případě v bramborách zůstanou všechny minerály, ale brambory budou nepoživatelně slané.
Proto je potřeba kompromis a to je podle mně přijatelně slaná voda.
Pokud tady píšu bludy, omlouvám se nejsem ani odborník na výživu, ani chemik. Jenom jsme chtěli vědět jak to s tím solením vlastně je. :D

Jirka

 
Frantiska
927 příspěvků 08.08.12 10:21

Souhlasim, misto jedne lzicky soli musim, pak dat az tri, aby to bylo slane :)

 
anickav
2904 příspěvků 08.08.12 18:10
Míšo,

Nezabudni - koruna tvorstva má vždy pravdu, aj keď ju nemá… :*

 
Sylvie
2302 příspěvků 08.08.12 18:55

Nezabudnu. Díky!! :-)

 
Sylvie
2302 příspěvků 11.08.12 21:05

Děkuji všem, kteří laskavě přispěli do diskuze.
:srdce:

Míša

 
casino
4463 příspěvků 12.08.12 21:35
Jirko, jsem z té soli jelen…

V pátek jsem vám chtěl napsat, že vaše psaní má logiku a že s vámi souhlasím…
Pak jsem se rozhodl upéci panenku v sekané (jistě že ne v žádném kupovaném ochuceném polotovaru :mrgreen: a dnes se nás k obědu sešlo osm jedlíků…
Stejné množství stejných brambor,
okrájených a nakrájených na stejné kusy,
jsem uvařil ve dvou stejných hrncích,
ve stejném množství vody,
současně na dvou plotýnkách o stejném příkonu,
po téměř stejnou dobu

V jednom (OZNAČENÉM) hrnci byla 1 KL soli odebrané ze zvážené (OZNAČENÉ) solničky
Po slití vody z uvařených brambor, byla v každém hrnci připravena kaše se stejným množstvím rozpuštěného másla v horkém mléce
Kaše jsem dosolil (tu v neoznačeném hrnci solí ze zvážené (NEOZNAČENÉ) solničky.
Po ochutnání další osobou, byla jedna kaše nepatrně dosolena.
Byly převáženy obě solničky a rozdíl ve spotřebě soli se lišil o 1 (jeden!!!) gram. Takže, k přípravě obou kaší bylo spotřebováno skoro stejné množství soli.

Po předkrmu a polévce (chtěl jsem podávat ale zmrzlý mančaft si to poručil ohřát ), přišly na stůl (hihi, proti bontonu ještě před masem ;) k ochutnávce dva hrnce bramborové kaše. „Degustátory“ jsem seznámil s řešeným problémem a měli vybrat kaši, která jim více chutná. Mně se zdály obě kaše stejné… Pouze mně!
Všichni ostatní označili jako chutnější kaši z jednoho a téhož hrnce. Z toho neoznačeného, tedy z toho, ve kterém byly brambory vařené BEZ soli!!!
Jirko, jsem z té soli jelen… :think:
Asi by to chtělo kontrolní pokus… :)

 
Wolfg
583 příspěvků 12.08.12 21:53
Casino, ty vědecká kapacito, já tě žeru

Jsi mi snad vypad z voka. Tvoje postupy při hledání pravdy jsou pro mě pochopitelný, nepostrádají logiku a docházíš k závěrům, na něž mnozí nestačí, opakujíce odposlouchaný hlouposti. Takže dobrý, ale lidi děsně sereš. Vyjma mě. Škoda, že tu není víc podobnejch, byla by zábava jako před dvěma léty. Přesně

 
Sylvie
2302 příspěvků 12.08.12 22:04
Další odpověď Casinovi

Děkuji Vám za experiment. Totéž jsem chtěl udělat já dnes na oběd, ale nějak jsem nenašel v sobě dost odhodlání to zkusit, tak jsem udělal kaši normálně s osolenou vodou.
Výsledek Vašeho experimentu mně moc nepřekvapil. Čekal jsem, že té soli bude přibližně stejně v obou případech.
Ale mně by zajímaly právě ty minerály, které se v té vodě rozpustí a skončí v kanále s vodou. To je věc kterou doma bohužel nedokážu změřit. To by se muselo někde v laboratoři.
A ten jeden gram soli bych očekával v kaši z neosolené vody. Pokud se do té kaše dalo cca 10 gramů soli, tak ten 1g bude rozdíl asi 10%, (to by snad mohl být ten rozdíl ve „vylitých“ minerálech).
Závěr je asi ten, že je to skoro jedno jestli vodu solit, nebo ne. Výsledek je nastejno. Jenom u neosolené vody se zdá, že se nemůžeme dosolit, protože tam musíme přidat navíc i tu sůl která se jinak dává do vody.

S pozdravem Jirka

 
Sylvie
2302 příspěvků 12.08.12 22:06
A tohle já mám doma pořád

A k tomu odhodlání…manželovi jsem experiment jednoduše zatrhla. Tak.

Míša

 
Sylvie
2302 příspěvků 12.08.12 22:07

Houbelec zatrhla. Spala jak kotě.

Jirka.

 
zébulon  12.08.12 22:35

Casino, jsou chvile, kdy Vas proste obdivuji :- ). Ale i tak priste zase osolim, pridam kmin (i do brambor na kasi, ano, ano) a libecek (ten pak vyndam).

 
Frantiska
927 příspěvků 13.08.12 11:42

No vyzkousim, ale az o vikendu ve dvou hrncich s jednou solnickou a jednou lzickou… ale pravo veta budu mit teda ja :)

 
gmp
1603 příspěvků 13.08.12 18:49
+

Mýšo, ty si trdlo povidlový, tvarohový a makový dohromady! Pamatuju se jak maminka, když otec položil zásadní otázku, odpověděla vždy kladně, otočila se a udělala po svém. Stalo se, že někdy zapomněla a pak otec sebral z kredence čepici a pravil: „Když sis to bábo uvařila, tak si to taky sněz!“ A šel do hospody. Pořiď Jirkovi čepici, tu placatou, kredenc už máš. Anebo se nauč votočit se zadkem a udělat si to po svym. Co voči nevidí srdce nebolí. A jak dokázal pan Vašnosta Casino, tak to stejně vyjde nastejno. :idea:
PS: a brambory dávám dycinky do vařící se vosolený vody! Proč? Proto! Tak to dělala maminka, její maminka, moje sestra, jeji dcera, já, moje dcera a vůbec. O tom se nediskutuje, to je dané.

 
Eja
3788 příspěvků 13.08.12 20:42

Hm, výsledek vědeckého pokusu mne zaujal…Nemohlo by to být tím, že sůl přidaná až při finální úpravě je chuťově výraznější, tedy kaše chutnala lépe?
( prosím, nijak to nesouvisí s našimi debatami na téma používání soli obecně - hrubá, čerstvě mletá atd. atd. - i když se vždycky dobře pobavím)
Casino, souhlasím s Wolfgem :hug:

 
casino
4463 příspěvků 14.08.12 00:05
@Wolfg píše: Casino, ty vědecká kapacito, já tě žeru
Jsi mi snad vypad z voka. Tvoje postupy při hledání pravdy jsou pro mě pochopitelný, nepostrádají logiku a docházíš k závěrům, na něž mnozí nestačí, opakujíce odposlouchaný hlouposti. Takže dobrý, ale lidi děsně sereš. Vyjma mě. Škoda, že tu není víc podobnejch, byla by zábava jako před dvěma léty. Přesně

Eja, souhlasíte s Wolfg?
Žerete mě!!!
Oba! :mrgreen: :P :)

No, jestli solení vody není globální dogma 8)
Gggdysi jsem „vědecky“ poučoval své příbuzné, že solit vodu na těstoviny HRUBOU mořskou solí (i u moře násobně dražší než běžná kuch. sůl) je pitomost, že je přece jedno, jaký NaCl se do H2O sype. Až nad ránem jsem je přesvědčil a dospěli jsme k jakémusi vysvětlení: vodu solí hrubou solí proto, že to tak dělaly babičky jejich babiček a ty to dělaly proto, že dříve si sůl vyráběly víceméně svépomocí a byla tedy „zadarmo“ Když jsme se po poledni zmátořili a oni postavili vodu na špagety, hádejte jakou solí ji osolili…

 
Wolfg
583 příspěvků 14.08.12 11:03
Jo, bejvala tu zábava par-excellence

Pamatujete před dvěma roky v tento čas? Někteří z nás posílali obrázky, i všelijak uměle zdeformované a my hádali, co že to? Návštěvnost byla jéje! Pak přišla velká voda a všechno hezké odnesla. A teď, jak si bylo lze všimnout, admin naříká, co všechno snižuje kvalitu, rozuměj návštěvnost.
A zpět k soli. Všem, kdo vaříme, nemohlo uniknout, že solením syrových brambor a zvlášť hmot, kde jsou brambory strouhané, dochází k reakci čertvíčeho v bramborách obsaženého se solí a následek je snížená slanost. Nemůžeme se jaksi dosolit. Pokud ale zalejeme syrové krájené brambory, vodu osolíme a necháme stát, po nějaké době jako by nešly uvařit. Ví někdo, co se přitom děje? Já vás nezkouším, sám nevím. Vařené brambory už se solí nehnou. S luštěninami se děje cosi podobného. Že by škrob?

 
casino
4463 příspěvků 14.08.12 11:09
Že by jód?
:think:

Edit:
něco z Labužníka o BRAMBORÁCH
Hihi, račte si všimnout, kterak autor nakládá se solí… :think:

Příspěvek upraven 14.08.12 v 11:27

 
Wolfg
583 příspěvků 14.08.12 11:21
To samozřejmě nevím, ale

Na různých pytlících soli píšou, že obsahuje od 20 do 50 mg KJ na kg. I kdybychom brali, že jodid draselný je čistý jód (jakože nejni), pak v jednom deku pro solení kaše je nejvýše 0,5mg jódu. To bychom snad nepoznali ani v oku, jaký drobek to je. Ale co já vím, jak je to. Žádnou vodu nesolím a je po ptákách.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz