Drobenka - jak na ni?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
esmeralda
4813 příspěvků 12.07.12 09:07
Drobenka - jak na ní?

Kdykoliv dělám drobenku na ovocný koláč, drobenka se mi zdá příliš sypká.
Od babičky si pamatuji drobenku, která byla jakoby v chomáčcích.
Prozraďte mi tajemství výroby aby se tolik nesypala.
Recept který používám je tento:

http://www.toprecepty.cz/…posypka-atd/


Reklama


Reklama

Reakce:
 
di
2451 příspěvků 12.07.12 11:03

Esme: možná dát trochu víc másla? Já drobenku dělávám od oka, zhruba v poměru 1:1:1 (máslo, cukr krupice, hrubá mouka). Ale nesmí se to s tím máslem přepísknout, pak už se dělají větší „žmolky“. Tak snad nejdřív dát toho másla míň a pak od oka přidávat? Nevím. Určitě ještě někdo další (a zkušenější) poradí.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.07.12 14:35

Esmeraldo, zkus polohrubou mouku. Delam drobenku taky od oka, zasadne z polohrube, ale od babicky mam poucku, ze drobenka je hotova, kdyz ji v pesti zmacknes a ona ti zustane uprostred pevna.

 
bocianka
528 příspěvků 12.07.12 15:24

Možná mě budete kamenovat… Já dělám od jisté doby drobenku takto: 4-5 lžic polohrubé mouky, 2 lžíce cukru krupice a asi 1 lžíci oleje. Vše v misce promíchám lžící a je hotovo. Když chci drobenku sladší tak přidám trochu cukru krupice. :nevim:

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 12.07.12 20:05

Já dělám od oka z polohrubé mouky, másla a krupicového cukru.
Ale poslední dobou dělám dle tohoto receptu, který jsem našla zde:
http://www.labuznik.com/…orovy-kolac/
Je to rychlé a „čistá práce“ :palec:
Napřed jsem na to koukala nadůvěřivě, v prvních vteřinách míchání jsem to pomalu začala odsuzovat, ale výsledek překvapil a už nedělám jinak…

 
Yavanna
87 příspěvků 12.07.12 22:59

140 gramů mouky
100 gramů cukru (krupice)
100 gramů másla (buď studené z lednice a pak sekám drobenku v robotu s noži, nebo vyndané na poslední chvíli z mrazáku a pak rozpustím máslo v mikrovlnce a drobenku dělám prsty)
Mouku rozhodně polohrubou: hrubá se vaří, polohrubá peče, hladká smaží!
Trik s přidáním pudinkového prášku se mi neosvědčil, chutná to divně…

 
esmeralda
4813 příspěvků 15.07.12 03:06

Moji milí Labužníci, díky vám všem za cenné rady.

Dílo se podařilo a včera jsem to vyzkoušela na autralsko- egyptsko-argentinsko-korejsko-českých kamarádech.
Borůvkový koláč šel přímo do ledvin.

Di, udělala jsem jak jsi poradila, vše v poměru 1:1:1. Jelikož mám ale oko z Kašparovy krávy, neodhaduji, ale pečlivě vážím.
Ano…a drobenka mi udělala větší „žmolky“ a o to mi právě šlo. Dala jsem ji odpočinout do lednice aby se mi zase nerozdrobila. Pak ještě chladnou na koláč a hned do trouby.

Zébulon, zapoměla jsem zmínit. Vždy používám polohrubou mouku kterou kupuji po desetikilových pytlích u Indů.
Hrubou doma ani nemám, neboť bych nevěděla co s ní.

Bocianka, s olejem jsem drobenku nikdy nezkoušela, ale proč ne? V budoucnosti vyzkouším.

Zuzko 1973, na ten rebarborový koláč jsi mě nalákala. Až bude sezóna, vyrobím.
Mám ráda kyselé chutě.

Yavanna, pudinkový prášek bych také nepoužila.
Mám jakýsi vrozený odpor ke komerčně připraveným záhadným směskám včetně předmixovaného předraženého koření a obloukem se jim vyhýbám.
Ta tvoje poučka o moukách je velice zajímavá a snadno zapamatovatelná.

Ještě jednou, všem díky.

 
Janeet
11 příspěvků 16.07.12 18:14

Mám vyzkoušeno v poměru 1:1:1 ( mouka, cukr, máslo ) :palec:

 
gimmi
2 příspěvky 19.10.12 16:29

No, jste moc šikovný - umíte…

 
gimmi
2 příspěvky 19.10.12 16:35

Ja bych potřebovala, jestli nevíte buchtu z jablek.

 
Janeet
11 příspěvků 19.10.12 16:48

@gimmi stačí ti nějaká jednoduchá na plech?

 
Janeet
11 příspěvků 19.10.12 16:52
BUCHTA Z JABLEK

@gimmi 40dkg moučkového cukru, 40dkg hrubé mouky, 40dkg nastrouhaných jablek,
1 prdopeč, 5 celých vajec, 1 1/2 dcl oleje, 1 vanilka. Vše smícháme a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a dáme péct do vyhřáté trouby na 175°C. Po upečení polijeme čokoládovou polevou

je opravdu moc dobrý a tahle buchta se u nás peče po generace, tak dobrou chuť :palec:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz