Kdykoliv dělám drobenku na ovocný koláč, drobenka se mi zdá příliš
sypká.
Od babičky si pamatuji drobenku, která byla jakoby v chomáčcích.
Prozraďte mi tajemství výroby aby se tolik nesypala.
Recept který používám je tento:
Drobenka - jak na ni?
Esme: možná dát trochu víc másla? Já drobenku dělávám od oka, zhruba v poměru 1:1:1 (máslo, cukr krupice, hrubá mouka). Ale nesmí se to s tím máslem přepísknout, pak už se dělají větší „žmolky“. Tak snad nejdřív dát toho másla míň a pak od oka přidávat? Nevím. Určitě ještě někdo další (a zkušenější) poradí.
Esmeraldo, zkus polohrubou mouku. Delam drobenku taky od oka, zasadne z polohrube, ale od babicky mam poucku, ze drobenka je hotova, kdyz ji v pesti zmacknes a ona ti zustane uprostred pevna.
Možná mě budete kamenovat… Já dělám od jisté doby drobenku takto:
4-5 lžic polohrubé mouky, 2 lžíce cukru krupice a asi 1 lžíci oleje.
Vše v misce promíchám lžící a je hotovo. Když chci drobenku sladší tak
přidám trochu cukru krupice.
Já dělám od oka z polohrubé mouky, másla a krupicového cukru.
Ale poslední dobou dělám dle tohoto receptu, který jsem našla zde:
http://www.labuznik.com/…orovy-kolac/
Je to rychlé a „čistá práce“
Napřed jsem na to koukala nadůvěřivě, v prvních vteřinách míchání
jsem to pomalu začala odsuzovat, ale výsledek překvapil a už
nedělám jinak…
140 gramů mouky
100 gramů cukru (krupice)
100 gramů másla (buď studené z lednice a pak sekám drobenku v robotu
s noži, nebo vyndané na poslední chvíli z mrazáku a pak rozpustím máslo
v mikrovlnce a drobenku dělám prsty)
Mouku rozhodně polohrubou: hrubá se vaří, polohrubá peče, hladká
smaží!
Trik s přidáním pudinkového prášku se mi neosvědčil, chutná
to divně…
Moji milí Labužníci, díky vám všem za cenné rady.
Dílo se podařilo a včera jsem to vyzkoušela na autralsko-
egyptsko-argentinsko-korejsko-českých kamarádech.
Borůvkový koláč šel přímo do ledvin.
Di, udělala jsem jak jsi poradila, vše v poměru 1:1:1. Jelikož mám ale
oko z Kašparovy krávy, neodhaduji, ale pečlivě vážím.
Ano…a drobenka mi udělala větší „žmolky“ a o to mi právě šlo.
Dala jsem ji odpočinout do lednice aby se mi zase nerozdrobila. Pak ještě
chladnou na koláč a hned do trouby.
Zébulon, zapoměla jsem zmínit. Vždy používám polohrubou mouku kterou
kupuji po desetikilových pytlích u Indů.
Hrubou doma ani nemám, neboť bych nevěděla co s ní.
Bocianka, s olejem jsem drobenku nikdy nezkoušela, ale proč ne? V budoucnosti vyzkouším.
Zuzko 1973, na ten rebarborový koláč jsi mě nalákala. Až bude sezóna,
vyrobím.
Mám ráda kyselé chutě.
Yavanna, pudinkový prášek bych také nepoužila.
Mám jakýsi vrozený odpor ke komerčně připraveným záhadným směskám
včetně předmixovaného předraženého koření a obloukem se jim
vyhýbám.
Ta tvoje poučka o moukách je velice zajímavá a snadno zapamatovatelná.
Ještě jednou, všem díky.
@gimmi 40dkg moučkového
cukru, 40dkg hrubé mouky, 40dkg nastrouhaných jablek,
1 prdopeč, 5 celých vajec, 1 1/2 dcl oleje, 1 vanilka. Vše smícháme a
vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a dáme péct do vyhřáté trouby na
175°C. Po upečení polijeme čokoládovou polevou
je opravdu moc dobrý a tahle buchta se u nás peče po generace, tak dobrou
chuť
Užitečné odkazy
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
