V receptu se píše nakrájet lilky podélně a opéct. Musí se ta černá slupka napřed oloupat?
Musaka
Nekdo je tam dava neoloupane, ja se priklanim k Mananovi - lepsi jsou oloupane. Pokud je posolis, ponechas par hodin a slijes hořkou stavu, pak je ani nemusis predem opect. Dokonce tvrdim ze musaka je pak chutnejsi. Mezi nama, jeste jsem nevidela nikoho na Balkane, kdo by se s tim paral a pekl je predem
Ale ten lilek nacucal moc oleje a potom pečení ten olej vystoupil a je ho
tam hodně.Příště radši opéct nasucho a nebo vůbec.
Tak jsem ho oloupal,osolil,po hodině osušil,osmažil na pánvičce.
Skleněný pekáček jsem vymazal máslem,pokladl lilkem,rozetřel jsem
boloňskou masovou omáčku,zasypal nahrubo strouhaným sýrem a zalil
bešamelem.Znovu lilek.omáčka sýrbešamel a na potřetí nahoru více sýra a
bešamele.Zapékali jsme to 30minu.
Je to vynikající,ale lepší je na druhý den.
Masovou boloňskou omáčku,jsem si nadělal do mražáku z hovězích
odřezků z domácí zabijačky telete.
Na osmažené cibuli jsem smažil mleté libové hovězí maso,přidal jsem
konzervu loupaných rajčat,malý protlak,sáček knor přípravku na boloňskou
omáčku,česnek,koření,dva bobkové listy,zalil hovězím vývarem a dusil
asi hodinu a půlaž do zhoustnutí.
Pak rozdělil do sáčků a zamrazil. Teď to používám na těstoviny,lasagne
a od včerejška i na MUSAKU.
Dobrou chuť.
ja lilky neloupu, miluju je i se slupkou. Nam )
Jinak v Recku jsem mela musaku, kde byly i na platky nakrajene brambory. Takze
to tak delam taky.
Necham vyplakat lilky, ty pak dam pod gril zmeknout, to same udelam s rajcaty a
bramborami.
Vedle si udelam masovou omacku. Necham vyskvarit slaninku, na to cibuli, hovezi
mlete, cca polevkovou lzici skorice (nekdo mi to poradil, ze se tam ma davat a
fakt to je s ni super), bobkovy list, oregano, bazalka, trosku tymianu.
Prokladam jednotlive vrstvy, jen besamel davam az nahoru.
si kupuji v Řecku. Kromě skořice je tam zřetelně cítit nové koření
a je tam mleté i celé.
Mám dvě řecké kuchařky a ani jedna se nezmiňuje, že by se lilek loupal.
V jedné se vypocené a osušené plátky lilku pečou 10 minut potřených
olivovým olejem v troubě vyhřáté na 190°C. Pak se postupuje jako
v jiných receptech.
Brambory jako první vrstvu dávám také, podle musaky, kterou jsem jedla
v Řecku poprvé.
Já dávám na dno zapékací misky olej, na to vrstvu cibule, opepřím,
dám vrstvu na oleji a cibuli obdělaného mletého masa, vrstvu vyždímanejch
lilků, posypu čubricou nebo saturejkou, trochu sekaného česneku, půlky
očištěných paprik, rajčata, která osolím a okořením čubricou nebo
saturejkou, vrstvu brambor na plátky, pokladu šupinami másla a vrstvy
zopakuji. Poslední jsou brambory pokladené máslem. Žádnou omáčku
nedávám, zato dost vypeču tekutinu, kterou zelenina pustí, jinak by to bylo
všechno ve vodě, takhle je z toho výborná omáčka, na kterou bešamel
nemá. Nemá to chybu!
Asi to vložím jako recept.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
